01. август – Генерал Диковић преузео одговорност за погибију два подофицира на Копаонику

КОПАОНИК – Начелник Генералшта Војске Србије (ВС) Љубиша Диковић изјавио је данас на Копаонику да је он одговоран за то што су данас у експлозији заостале касетне бомбе погинула два припадника ВС.

“Одговоран сам ја, и замолићу министра одбране да утврди моју одговорност”, рекао је Диковић на конференцији за новинаре у војном објекту на Копаонику, додајући да су погинули “радили у таквим условима и извршавали задатке”.

Министар одбране Александар Вучић је на то одговорио да ће разговарати са начелником Генералштаба о томе.

Вучић је рекао да су данас војници погинулих од касетних бомби које су бачене “у време злочина који је учињен над народом Србије” и истакао да је већ наредио истрагу.

 Погинули подофицири Небојша Милић и Славиша Марковић

У несрећи на Копаонику, током чишћења терена од експлозивних средстава, погинули су старији водник прве класе Небојша Милић (37) из 98. ваздухопловне бригаде и старији водник Славиша Марковић (36) из 204. ваздухопловне бригаде, саопштило је данас Министарство одбране Србије.

Несрећа се догодила данас око 10.25 сати.

Старији водник прве класе Небојша Милић, рођен је 4. августа 1975. године у Прокупљу. У Војсци Србије запослен је од 22. јула 1995. године.

Старији водник Славиша Марковић рођен је 4. децембра 1976. године у Прокупљу. У Војсци Србије запослен је од 19. јула 1997. године.

Министар одбране Александар Вучић наредио је хитну истрагу и утврђивању одговорности, и хеликоптером отишао на Копаоник.

То је друга тешка несрећа у ВС за последња два месеца – на полигону на Пасуљанским ливадама 18. јуна је током вежбе погинуло двоје кадета Војне академије, а седморо је рањено.

Центар за разминирање: Експлозија у војном објекту

Експлозија заостале касетне бомбе на Копаонику, у којој су погинула два подофицира Војске Србије, догодила се у кругу војног објекта, а не на цивилној локацији где се обавља разминирање након бомбардовања 1999. године, изјавио је данас директор Центра за разминирање Србије Петар Михајловић.

На Копаонику се обавља разминирање према пројекту и надзору Центра на локацији која се граничи са војним објектом.

“Велики број медија је објавио да се десила деминерска несрећа. То нема никакве везе са разминирањем, већ се то десило у кругу војног објекта”, казао је Михајловић за агенцију Бета.

Деминерски тим, који је ангажовао Центар, врши разминирање баш поред војног објекта.

“Када се десила експлозија, медицински радник из те деминерске компаније је указивао помоћ повређеним војницима и амбулантно возило деминерске компаније их је превезло до болнице”, изјавио је Михајловић.

Директор Центра је објаснио да та институција, као државни орган, не врши разминирање на простору који је под војном и полицијском котролом, већ на цивилним површинама, те да не знају околности под којима се догодила експлозија.

Војни објекат на Копаонику је био мета напада НАТО током бомбардовања СРЈ 1999. године. Велики број касетних бомби се расуо изван граница војног објекта, а највећи део тог простора је очишћен.

Данас се навршавају две године од почетка примене Осло процеса, међународног Споразума о забрани касетних који Србија није потписала.

Споразумом о забрани касетних бомби из Осла забрањује се коришћење, трансфер и складиштење касетних бомби. Конвенцију је до сада потписало 111 држава, а 75 и ратификовало.

Државе потписнице су обавезне да у наредних осам година од потписивања униште залихе, а у наредних 10 година очисте контаминирана подручја.

На Србију је током НАТО бомбрадовања 1999. године бачено око 350.000 комада касетне муниције. Иако је Србија активно учествовала у изради Конвенције о забрани касетне муниције и прихватила је у мају у Даблину, до данас је није потписала.

“Желимо да упознамо људе колико су касетне бомбе опасне, и какве страшне последице оставља за собом то оружје. Према званичним подацима у преко 95 одсто случајева жртве су цивили, а најмање страда војска против којих су првобитно и биле намењене”, рекао је Бан адвокат Слађан Вучковић за агенцију Бета.

Вучковић је у експлозији касетне бомбе остао без обе шаке. Бан адвокате који заговарају забрану коришћења касетних бомби основао је Хендикеп интернешенел Белгија.

“Наша борба још траје јер Србија није потписала конвенцију”, рекао је Вучковић.

Лекарска екипа на Копаонику брзо интервенисала

Директор Дома здравља у Рашки Миладин Андрић изјавио је да је лекарска екипа брзо интервенисала, али да је на месту несреће на Копаонику могла само да констатује смрт двојице подофицира Војске Србије.

“У том тренутку имали смо једну лекарску екипу близу Копаоника која се одмах упутила ка месту несреће. За сваки случај смо из Рашке упитили додатну екипу, али војницима више није могло никако да се помогне. Других повређених није било”, рекао је Андрић.

Он је додао да се цивилна екипа после констатовања смрти војника вратила и да је случај препуштен војним органима.

Извор: Бета, Танјуг, РТВ


Један коментар

  1. E to to je taj NATO koji nas neprekidno ubija,kad vidimo i kad ne vidimo ,sve se na nas uvežbao, a da to nije bilo možda bi se raspao ovako ameri guraju po svom planu, njih naše žrtve ne interesuju niti koliku su nam štetu napravili.Da nas nisu urnisali ne bi bila danas ovolika kriza kod nas.Bivša vlast se grlila sa njima, bili su prijatelji, pa kad je tako što ne platiše ratu odštetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *