Жути картел II

Пише Милорад Вучелић

Жути картел не само да не посустаје, него паклено убрзава свој рад. Политички изборни пораз Демократске странке и њеног председничког кандидата Бориса Тадића као да није изазвао оштећења на њиховом механизму и начину функционисања. За установљавање оштећења у менталном здрављу нисмо позвани. Напросто је шокантна бескрупулозност коју демонстрира жути картел. То, пре свега, показује муњевито изведена препродаја „Политике“ која је права илустрација и доказ чврсте спреге органа власти, агенција, комисија, жутих тајкуна, страног кредитирања, најгорих злоупотреба и политичке бахатости. Навођење имена политичара Душана Петровића, Божидара Ђелића и тајкуна из Шапца Мирослава Богићевића као стварних и фиктивних купаца „Политике“ само употпуњују наведене тврдње.

 

Сада су у овој операцији, како је отворено наговештено, на реду „Вечерње новости“, ако и та операција није иза леђа јавности већ завршена. Имајући у виду да су у поседу жутог картела готово сви други штампани медији, „РТС“, „Студио Б“ и бар две приватне телевизије, потпуна контрола маркетиншког тржишта, дистрибутивних мрежа, те Београд и Војводина, може се закључити да је жути картел после изборног пораза ојачао своје механизме контроле финансија и медија. Недвосмислену оцену о својинским односима у медијима дао је и председник Србије Томислав Николић у овом броју „Печата“.
Техничка влада свакодневно телефонски празни буџетске резерве, министарства уплаћују све и свашта, и то унапред, празни се државни трезор, одобравају се баснословни трошковници, уништава документација, отказује дужно поштовање и уважавање легитимном и легалном председнику Србије од стране безбедносних агенција… Из Управе за трезор указује се на пљачку државног новца од стране Министарства одбране. По званичним подацима у току предизборног периода ове године дуплиране су јавне набавке по хитном поступку, управо оне у којима је увек било највише неправилности и криминалних радњи: „У првих шест месеци вредност набавки по хитном поступку је две и по милијарде динара, а за целу прошлу годину вредност ових набавки била је 2,9 милијарди. Очигледно је била појачана тенденција да се по хитности склапају послови… У чак 40 одсто поступака јави се само по један понуђач, и то говори о општем уверењу да су тендери намештени“. Ово су речи Предрага Јовановића, директора Управе за јавне набавке.
Посебно је занимљива све чешћа појава да се државни функционери које је по политичким критеријумима изабрала досадашња власт, и коју су они беспоговорно и до детаља слушали, сада представљају као богом дани, независни и несменљиви.
Најочигледнији пример за овакво понашање је гувернер „Народне банке“ Дејан Шошкић. (Видети текст Момира Булатовића „Још више истога“ у овом броју „Печата“).
Из Кабинета испадају спискови за планирана постизборна хапшења. Не можемо ни замислити колико ће тек разних костура поиспадати из плакара досадашње власти. Та жуто картелисана коалиција толико тобож посвећена европским интеграцијама и новом систему вредности није пре шест месеци, како је морала, покренула поступак за избор заштитника грађана, те ће та функција бити у в.д.стању. На сва уста рекламирана реформа правосуђа која је просто врвила од приватизације, погубне политизације, на челу са Бошком Ристићем и Снежаном Маловић, разних злоупотреба, незаконитог поступања, разбијена је у парампарчад после ставова Европске комисије и одлука Уставног суда Србије о враћању смењених судија и тужилаца на посао.
У бастиону жутог картела у Војводини, која је по свом саморекламирању  најевропскија регија, просто нестаје и изумире сеоско становништво, куће усред северне покрајине постају јефтиније од намештаја и достижу вртоглаве цене од хиљаду евра, комплетна улица се може купити за 15.000 евра, а за 100.000 евра цело село! Еколошки су директно угрожена бројна преостала већа места, нема канализације, одводни канали загушени, водоводи су у очајном стању, дивље депоније ничу на све стране, свака четврта приватизација је поништена, о злоупотребама Развојне банке Војводине и њеним кредитирањима тек ће се причати.
И када је Уставни суд Србије донео одлуку о неуставности Статута Војводине и Закона о преносу овлашћења само је један једини дневни лист нашао за сходно да то објави на насловној страни! Говори ли ишта боље од тога да су медији постали крак жутог картела. Како уопште разговарати о слободи медија када се они који беспоговорно служе тако добро осећају у положају у којем су, и када преко ноћи добијају нове власнике.
А онда су кренуле праве салве напада на Уставни суд Србије, и то од највиших званичника Војводине. Од представника власти отворено је почело позивање на непоштовање одлука Уставног суда. Србија ових дана више личи на разуларену разбојничку банду него на какву такву државу. (Видети текст Наташе Јовановић „Држава или разбојничка дружина“ у овом броју „Печата“). Отворено се уз обилату медијску подршку оспорава уставни поредак и чињеница да је одлука Уставног суда коначна, неопозива, општеобавезујућа и извршна.
Жути картел је изградио своја унутрашња правила и законе који важе независно од државног и правног поретка, и против њега су. Давну изреку о томе „да признајем само суд своје партије“ они су преиначили у криминално начело до сада неслућених размера.
На путу да се правила понашања жутог картела наметну као општеважећа нашао се Устав Србије. И зато су његови највећи шефови и њихови консиљери посегнули за захтевом за његову промену. Потребно је променити народ и саобразити га досадашњој власти. За такву реформу жути картел има и довољно новца, и довољно силе, и више него довољно медија под потпуном контролом. Ако у спровођењу тог плана у међусобним обрачунима политички настрада по неки дон или клан – то битно не мења ситуацију. Једноставно речено, ако наредна власт не демонтира жути картел и не укине правила која у њему владају, и која покушавају да се до краја наметну српском друштву, жути картел ће их у најбржем могућем року без обзира на све евентуалне добре учинке веома брзо свргнути с власти. Или ће их пак неутрализоване интегрисати у себе.
Новоизабрана влада мора да у најхитнијем року поднесе народу извештај о стању у којем је затекла државу.
Док се на северу Републике креће у поход на Устав, за јужну покрајину жути картел нуди особено решење. Тековине Борка и Бориса из бриселског преговарачког процеса требало би доградити неким могућим споразумом Пацоли-Тадић, и слободној економској зони као начину да се реши косовско питање. Уместо коментара подсећамо да овај план није оригиналан, јер се својевремено већ појавио у италијанском берлусконијевском издању, када је за решење израелско-арапског сукоба лансирана спасоносна идеја да се између Палестине и Израела изгради  огромни „Дизниленд“! Тада је и тамо то примљено као комедијашење и неукусна шала. Овде нисмо толико суптилни, па га сматрамо пуком спрдњом.
У ишчекивању избора нове владе председник Србије Томислав Николић у разговору за овај број „Печата“ каже да је ситуација у Србији „далеко гора него пре осам година“. Управо зато, како он каже, „свака нова влада дугује грађанима да утврди шта се дешавало раније. Ми морамо да знамо од чега је почела влада с радом“.
Да поновимо, то је основна претпоставка за трајно демонтирање жутог картела као опште опасности за народ и државу.

 

10 коментара

 1. da, nuzno je da se sprovede kvalitetno ‘deaktiviranje’ … A antimonopolska i antikorupcijska ‘tela’, da se sto pre fokusiraju na “zute minutaze” u medijima ?! A valjalo bi dobro organizovati i ‘imunitetstka’ “tela” u Parlamentu ?!

 2. Ово са “Политиком” је национална катастрофа. Једну од националних институција, појам новинарског нивоа срозали су на ниво жутог булеварског листа. Ко су све били новинараи “Политике”, то је за дуго сећење. Људи, из удаљених, малих места, били су претплаћени на “Политику”. Њихова деца су учила слова на овом листу, на “Политикинм забавнику”. Наши људи, у удаљеним земљама, читали су “Политику” са десетак дана закашњења. Многи млади, још несигурни, а касније велики писци, прве приче, су написали у “Политици”. Рибникари, дошљаци у Србију, сви за редом, били су, и остали родољуби и понос нашег малог народа. Ушта извргоше жути курсисти све ово. Чега се год дотакоше, одузеше му смисао. Тешко да ће се, у краткој историји слободне Србије, наћи овакви разарачи националне духовности.

 3. Василим

  Све ће се знати већ за три-четири месеца( ајд’ до нове године!).

  Ако за првих неколико месеци не по’апсе крупне домаће кримосе,црногорско-босанске кланове, заштићене сведоке, ако не врати отето државно земљиште, ако се не поштује Устав, закони у свему (почети од јавне употребе србског писма-ЋИРИЛИЦЕ па редом), ако се не направи прави рез (болан по јајаре и лопуже),ако не вратите украдену имовину у криминалној приватизацији, ако се одмах не покрену домаћи пољопривредни- државни прерадни системи, ако се не по’апсе лопови у приватизацији…… нема спаса овој држави и народу!.

  Збрисаће ови “нови” већ на пролеће, а биће још горе по народ и државу!
  ———

  *Значи мотику у руке, батину иза леђа, и гвозденом песницом и метлом у чишћење жабокречине.
  Битно је деловање одмах , ОДЛУЧНО, хапшење без компромиса+ робија, враћање покрадене имовине која је дрпљена кроз стечајеве и сл лоповлуцима а касније се бавити Динкићем и осталим деструкторима!

  Имате прилику, али ******, јер је један од највећиих деструктора и криминалаца са вама у тиму! ?

  Али ето вам прилике господо у режиму, бирајте, или војводе или ситне душе и преваранти!

  Отаџбина је светиња!
  Ћирилица је закон!
  Догодине у царском Призрену!

 4. Чин разарања је и чин стварања – шанса за формирање српских медија : то је Ваша шанса!”Политика” је увек била левичарско ђубре,нека је они униште – ново вино сипајте у нове мешине…

 5. Светлост и топлина

  Погледајте филм “страдање империје” руске производње о уништењу
  Источно-Римског царства и то највише преко наметања религије,
  нове моде и начина да се људи раздвоје. На исти начин и нас деле.
  У томе учествује једна група људи из ДС-а,која је веома кооперативна.Надам се да ћемо успети да се повратимо и поново спојимо.Византију запад органски не подноси ,као и земље које су припадале Византинском Царству.Гледају да нас једноставно
  униште на сваки начин.Било ратовима,било “мирољубиво” завађајући народ преко странака.Доста њих једноставно поткупе
  било новцем или могућностима за корупцију на том руководном месту. На исти начин су “васпитавани” директори у предузећима да од сваког посла узму провизију. Од директора у социјализну до министра у капитализму – начин узимања провизије (мита) је
  увек исти.Они се богате на наш рачун,а сада иду на директно
  задуживање са тиме да отму део ДУГА ЗА СЕБЕ.На ЗАПАДУ НИШТА
  НОВО,КАО И КОД НАС. ТО је резултат заклетве после смрти Ј.Б.ТИТА – “И после ТИТА,ТИТО”. На то смо ЗАБОРАВИЛИ. А то и
  даље лепо функционише на ДЕЛУ. Народе,ПРОБУДИ СЕ ВЕЋ ЈЕДНОМ.!?

 6. Василим

  Данашња вест из Политике:

  >>> Ђурић је додао да ће се председник Томислав Николић, у сусрету с Баном, заложити за „поштовање међународног права у пуној мери и када је реч о односима Београда и Приштине, поштовању суверенитета и територијалног интегритета међународно признатих држава и мирног решавања конфликта када је реч и о Косову и Метохији, али и о другим кључним питањима у свету”.<<<

  Чему ова никаква, недржавничка константација. Наставља се пасивно уступање свете земља душманима!(нема предаје ни продаје, бре!)

  Где је ту одлучност, јасна осуда тероризма, осуда отимања територије, земље, имовине грађана и фирми, државне имовине , црквене имовине…. Николићеве изјаве ( и његових саветника) су намерно нејасне, дволично муфљуске, поразне по наше интересе…..Нигде одлучности, захтевања, тужба против крађе, тероризма, захтев за повратак војске и полиције – имовине ,активне одбране … срамота.
  А прчали су да су жути кварни, а први су отрчали у Брисел и Вашингтон, баш Николић и Вучић.

  Вулину не смета Динкић – деструктор, а сметала му је весела Мира Марковић( уз све могуће недостатке и критику за њен рад) која је причала о тој Кини као велесили, нико није веровао, а ето га Змај пред прагом Јевропе!

  Конфузно,пасивно, замагљено и неодлучно до сада…

  Како посејеш, тако ћеш и ….

 7. Treba ih-ZUTE-demontirati na svim NIVOIMA.

 8. Vucela,odlican tekst,sve je gola istina.Mislim da ne treba biti obazriv i bojazljiv,nova vlada mora da krene energicno sa brljotinama zutog kartela,kako ti rece.naravno,sabotaze uveliko traju ali mislim da je ova garnitura vlasti odlicna i mora da pokaze odlucnost.Mogu oni da na kvarnjaka kupe i novosti,sve ce to da se otkrije i resi.Ako imam pravo kao covek i Srbin da nekom zamerim nesto,onda je to svakako vasa greska iz devedesetih sto sav taj zuti kartelski olos niste pohapsili i optuzili za izdaju i rad protiv drzave Srbije a bilo je tu mnogo jakih argumenata.Licno mislim da je dobro sto je dinkic u novoj vladi,ne zato sto je strucnjak,vec izmedju ostalog,zna neke mutne rabote kao i Goran Knezevic i mnogi drugi pri SNS-u.Mislim da se odlican posao uradjen i sa koalicijom SPS i ostali i verujem da ovi novi ljudi imaju dovoljno i argumenata i hrabrosti da stave majmune u kavez.Imace nasu podrsku u celosti.Dovoljno je da objave na RTS-u sve prljave rabote zutog kartela i kad to narod cuje,ne pomazu vise njihovi mediji ako i ostanu da budu njihovi.Znamo i ti i ja da ce se sve podrobno ispitati i tu im je kraj.S postovanjem

 9. Sada se vidi zasto je pok.Brana Crncevic,sedeci sa Vucicem u TV emisiji,na pitanje sta misli o novoizabranom predsedniku Tadicu, rekao-“ljudi,najebali smo”.
  Taj Tadic je brod od papira,svi su ga podrzavali,svi mediji,a gornji tekst razjasnjava i zasto…od Olbrajt,pa do Putina,koji je bas kod Tome nasao rame za plakanje…”pozdravite mi Borisa”,rece nas Putin,u drugom krugu,cak i Dacic,i Palma,i to sa koreografijom,narodom…i?

  Boris se raspao od tolikog vetra u ledja,kao brodic od papira,kada ga u kadi pokrece sila jednog fena.
  Zuti kartel su ustvari obicni zutokljunci…DS nije to sto kazu,to je DUKAT STRANKA,imaju na plavoj demokratskoj zastavi-DUKAT.
  Ja ne znam da li je to dukat Bode Kombaha,jer se pricalo da su stranku finansirali nemacki fondovi,a otimanje”Politike” je samo jedan revans za uslugu…ali znam da su nas unakazili.
  A mediji…vidim da recimo “Blic”,svaki dan na naslovu ima antivladine parole i omalovazavanja…Nije mi jasno,da li Boris time pokusava da sklepa “zutu podmornicu”…od papira,Blica…?

 10. ŽUTI KARTEL ILI ŽUTO PREDUZECE SE OSILILO MALKO VISE OD KRIMINALNIH KLANOVA. zapustili, prodali , zarusili i opustosili malko vise neg SLOBA. Sloba prodao samo stanove preduzeca za bagatelu, a ovi zuti prisvajaju sve redom. DA VAS POTSETIM NAJPRE PODRZAVILI DRUŠTVENU IMOVINU DA BI LAKSE KRALI. titulari društvene svojine su bili zaposleni radnici, koji samo sticajem okolnosti nisu znali ko koliko akcija ili deonica u preduzecu ima. Ne moze se pobiti cinjenica da su imali pravo upravljanja. a pravo upravljanja pripada vlasniku. E TAKO SU I STAMPA, TELEVIZIJA I RADIO IMALI TITULSARA. sad su titulari ti isti koji su ukinuli titulara dekretom. Posto je ustav imao jasnu odredbu da se stečena prava nemogu umanjiti niti ograniciti ovakav akt podrzavljenja je neustavan u momentu donosenja pa tu vidim i priliku i nacin da se stvari dovedu malko u red. kako im je za to smetao i ustavni sud i njegovu aktivnost su sveli na savetodavnu i praktično je bacili u zapecak. JEDINO JE IZGLEDA BIO POSTEN ČOVEK POK. MINISTAR PRAVDE BATIĆ, SLAVA MU PA ULAGAO U ZATVORE ZNAO ZATREBACE KAD TAD. I TREBACE ALI NE KAD TAD NEGO SAD. dr. SIGMA 3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *