Више од хлеба

Пише Александар Ђаја

Није ми познат случај да је нека власт у Европи у протеклој деценији, направила тако велику штету. Али ми исто тако није познат ни случај да за толику штету нико није кривично одговарао

Председник војвођанске владе и потпредседник ДС-а Бојан Пајтић изјавио је да ће покрајинска влада бити формирана најкасније до 10. јула, а да СПС неће бити њен део уколико направи републичку владу супротно вољи грађана Војводине. „Влада без ДС-а свакако не одговара ономе што је била порука грађана Војводине на претходним изборима, а нама је воља грађана најважнија.“

У НЕКОЛИКО КОРАКА САМО!
Застрашујуће! Ето, како се Војводина може одвојити од Србије – у неколико корака! Прво, Пајтић изјављује како се републичка влада не сме направити „супротно вољи грађана Војводине“, те је зато „логично“ да направи покрајинску владу, избацујући СПС из њеног састава. Разуме се, Пајтић зна да је, онда, таква покрајинска влада, такође, „супротна вољи грађана Србије“, али он то ради намерно и перфидно, циљајући на варијанту да у реваншизму СПС избаци ДС из састава већ формиране већине у Скупштини града Београда. Тако Пајтић једним ударцем, барем по својој замисли, „убија више мува“. Ону највећу „муву“, Ђиласа, јер тако девастиран Ђилас више не може да буде градоначелник Београда. Затим, уз већ „политички мртвог“ Тадића, Пајтић релативно глатко преузима место председника ДС-а. Потом, са позиције председника ДС-а, констатује како је дошло до озбиљног размимоилажења између београдског и новосадског ДС-а, те одваја „свој део колача“ и преименује га, на пример, у Демократску странку Војводине! Најзад, под окриљем сада и званичног „војвођанског ДС-а“, у покрајинском Парламенту доноси резолуцију о непремостивим разликама између покрајинске владе и републичке владе, направљене „супротно вољи грађана Војводине“. Шта следи? Наравно, демократија! Бојан Пајтић, на „најдемократскији начин“, у складу са „највишим демократским стандардима“ Западне Европе, организује референдум на којем „сходно вољи грађана Војводине“, констатује почетак отпочињања политичког процеса разграничења Војводине и – Србије!

[restrictedarea]

Шта пише ова будала (мисли се на мене)?! – узвикнуће известан број читалаца овог текста…  Камо среће да су у праву. Али, плашим се да пишући више од две деценије о догађајима на овим просторима, непрестано покушавам да испаднем „будала“, али ми, ето, то веома тешко полази за руком. Нека сада буде права прилика за то! Јер, са променом претходног дванаестогодишњег режима ДС-а и његових „политичких сателита“, који је Србију оставио у стању деструкције већем од последица инвазије „злих Марсоваца“ Орсона Велса, нова власт под вођством СНС-а има прилику (нажалост, прву и последњу!) – да спасе земљу и народ! Да их спасе буквално, не метафорички, да их спасе од банкротства, сиромаштва, глади, од нестајања српског народа са историјске мапе света. Јер, док су стотине хиљада људи под њиховом влашћу остали без посла и хлеба, ДС-ови „пајтоси“ су „зарадили“ стотине милиона евра! Док је у Београду незапослено преко 25 одсто становништва, његов градоначелник Драган Ђилас је богат као „Крез“! Док према писању „Њујорк тајмса“ неки очајни људи у Србији продају своје телесне органе на нелегалном тржишту да би прехранили своје породице, бивши ДС-ов министар одбране Шутановац зида вишеспратницу у центру Београда! Од чега? Од министарске плате од сто и нешто хиљада?! Он, вероватно, није чуо за сиромашни Дољевац на југу Србије, где су власти одбиле захтев за регистровање агенције за продају органа и крви у иностранству. Виолета Чавац, коју је „Њујорк тајмс“ представио као својеврсног „портпарола“ овог подухвата, своју акцију правда стопом незапослености која у Дољевцу, општини надомак Ниша, износи 50 одсто, као и да је више од 3.000 од укупно 19.000 становника тог места хтело да учествује у пројекту. Она такође тврди да после забране регистровања њене „агенције“, становници Општине Дољевац сада покушавају да продају органе у суседној Бугарској и на Косову, по цени за бубрег од 20.000 до 40.000 евра!

ПО УСТАВУ И ЗАКОНУ
И, зато, ново питање гласи: хоће ли као последица сепаратистичких потеза Бојана Пајтића, становници, на пример, Новог Сада (којима су поново изабрали најгорег градоначелника у историји града, Пајтићевог кума, Игора Павличића) и Београда (у којем је Ђилас, нашим новцем,  на погрешном месту изградио мост, чија је цена највећа државна тајна!) – живети боље у Војводини без Србије или у Србији без Војводине? Или се такав бољитак крчка само у „политичком лонцу“ војвођанске ДС-ове владајуће „елите“? Или, да конкретизујем: где ће људски бубрег да достигне своју највишу „тржишну вредност“?
Утврђивање одговорности, како политичке, тако и сваке друге, оних који су нашу отаџбину довели у овакво стање, мора да буде брзо и праведно. По Уставу и Закону. Управо онакво, какав није био њихов брутални обрачун са покојним председником Слободаном Милошевићем, кога су на превару ухапсили и послали на ликвидацију у Хаг – ваљда као „захвалност“ што је после деценија комунистичког маргинализовања и уситњавања Србије довео до њеног поновног територијалног спајања са своје две отуђене покрајине. Из једне је морао да одступи пред бруталном агресијом највеће светске економске и војне силе – док су оној другој Борис Тадић и Демократска странка практично вратили атрибуте државности, веће него што су имали под Брозовим комунистима!
Није ми познат случај да је нека власт у Европи у протеклој деценији, у тако малој земљи као што је Србија, направила тако велику штету. Али ми исто тако није познат ни случај да за толику штету нико није кривично одговарао. И зато грађани Србије од нове власти задовољење небеске правде очекује жељније – него кришку хлеба! Превару неће опростити.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Možda je ova Đajina vizija o otcepljenju Vojvodine zastrašujuća, ali je sasvim realna. Uostalom, da nismo zatvarali oči pred činjenicama, ne bi se raspala ni SFRJ, a ni SRJ. Ali, kad se to već desilo, pa onda i Kosovo, ovo ne sme da se desi. Jer, takve stvari se sprečavaju samo na jedan način – represijom i vojnom silom! Dopadalo se to nekome ili ne, država mora da se štiti svim sredstvima! Najbolji primer za to su Amerikanci, koji celom svetu poturaju lažnu i demagošku priču o demokratiji, ali kada je njihova guzica u pitanju, tu nemaju milosti. Kada je “onomad” Teksas nešto počeo da trabunja o nezavisnosti, odmah su podigli Nacionalnu gardu i pobili 300 ljudi – i priča je bila završena. Daleko od toga da to treba da se desi kod nas, ali, da se to ne bi desilo, treba odmah sprečiti nekoliko kolovođa da vode izdajničku politiku. Jedan dan kašnjenja može posle da dovede do pogubnih posledica po milione građana Srbije. Veliki pozdrav Đaji i Pečatu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *