Путин сече вашингтонске мреже

Пише Богдан Ђуровић

Све невладине организације у Русији које примају новац из иностранства, мораће свуда где се појављује њихов назив да поставе видљиво упозорење на којем пише „страни агент“

Људмила Алексејева

Руска Државна дума завршила је први део процедуре усвајања Закона о невладиним организацијама (НВО), који би требало, после две и по деценије готово неконтролисаног рада многобројних експозитура иностраних влада, да унесе ред у ову област. Када читава процедура усвајања буде окончана наредних недеља, све НВО које се издржавају од донација и грантова из иностраних извора – мораће на својим сајтовима, публикацијама и свуда где се појављује њихов назив, да поставе видљиво упозорење на којем пише „непрофитна организација која функционише као инострани агент“. Процењује се да оваквих НВО у Русији има више од хиљаду за које се без дилеме може утврдити да живе од страног новца и раде за интересе иностраних влада и организација. Тако се више неће дешавати да инострани агенти на себе преузимају послове из домена политичког, просветног, здравственог система или у сфери културе – а да грађани, само због њиховог руског назива, мисле да је реч о домаћим организацијама.

ПРОТИВОТРОВ ЗА „НАРАНЏАСТУ ЗМИЈУ“

[restrictedarea]

Колико је овај проблем озбиљан у Русији, као и у многим другим државама које губе део по део свог суверенитета захваљујући НВО које раде за интересе страних држава, може се најбоље видети из дешавања током претходних годину дана. Страни агенти, попут организације „Голос“ (пандан „Цесида“ у Србији) или фондације екс-председника СССР Михаила Горбачова, или различитих „еколошких“ и других удружења, са милионима долара које годишње добијају од америчке владе, на најактивнији начин су се укључили у изборни и политички процес у Русији. Апсолутно све ове организације раде на страни прозападне опозиције и веома оштро, из дана у дан, преко себи блиских медија наступају против руског лидера Владимира Путина. А то је директан показатељ да су ове структуре деценијама стрпљиво формиране по такозваном мрежном систему и улагањем стотина милиона долара.
Руски аналитичари почели су озбиљно да алармирају још пре најмање осам година, негде с почетка другог Путиновог председничког мандата, на „мрежни систем“ организовања страних агената у својој земљи. Синхронизован рад хоризонталне мреже стотина НВО – које међусобно нису или су веома лабаво повезане, али, свако на свом задатку, стриктно спроводе курс задат из истог центра – доводи до парализовања хијерархијски устројене државне вертикале у нападнутој земљи. Непрекидном серијом мањих удара из наизглед неповезаних извора, у исту мету, како они кажу у „главу система“, а у Русији је то несумњиво Путин, мало по мало постиже се ефекат руинирања његовог угледа, а затим се прелази у фазу отворене сатанизације где „мета“ бива оптужена за сва зла овог света – а нарочито за богаћење, корупцију и криминал. А када падне „глава“, цео систем се лако урушава.
На овај начин, присталице нападнутог деморалишу се непрестаним атацима и сугерисањем да његов крај само што није дошао, што истовремено охрабрује опоненте и делује на њих попут допинга. Како теоретичари „мрежног ратовања“ с правом истичу, класичан хијерархијски систем не може на дужи рок да се заштити од оваквог напада, чак и ако у одбрану уложи веће напоре и средства од нападача. На тај начин је срушен и СССР и читав низ држава после њега, и веома је тешко пронаћи противотров за „наранџасту змију“, како Путинове присталице називају проамеричку опозицију. Примери Садама Хусеина, Гадафија или Асада у Сирији, па чак и Александра Лукашенка који је већ деценијама у међународној изолацији, па своју државу и власт успева да заштити само крајњим мерама и искључиво захваљујући моћном руском суседу – потврђују како ова паукова мрежа ефикасно разара класично устројене системе.

РИБЕ НА СУВОМ
Модерне државе, у какве несумњиво спада и Русија, и саме развијају механизме „мрежног ратовања“. Тако у Русији последњих година постоји читав низ домаћих, суштински прокремљовских НВО најразличитијих профила. Ове организације покренуле су или подржале бројне државне иницијативе, укључујући, на пример, и организовање „контрамитинга“ Путинових присталица – у јеку опозиционих протеста уочи мартовских председничких избора. Овакве акције, не само политичке природе, покрећу се готово свакодневно у Русији.
Последња у низу таквих иницијатива било је управо прикупљање 80.000 гласова, путем интернет петиције, за доношење Закона о иностраним агентима, на сајту „Podkontrol.ru“, на којем је пре неколико месеци започело прикупљање потписа за петицију „О контроли над иностраним финансирањем непрофитних организација“. На овом сајту који публикује схему финансирања из иностранства руских НВО (види антрфиле) и политичких активиста, каже се да „информација о примаоцима иностраних средстава и изворима њихових прихода мора обавезно да буде доступна сваком грађанину земље и објављена на сајту Министарства правде“. „Нико у иностранству нема право да одлучује како ћемо ми да живимо и шта би требало да радимо… То значи да морамо да ставимо под контролу сваку инострану `помоћ` нашим НВО, ма под каквим племенитим изговорима се она додељује“, стоји у петицији са сајта „Podkontrol.ru“.
И заиста, Закон о страним агентима, урађен по узору на амерички, недуго после појављивања ове петиције стигао је пред депутате Думе. Министарство правде отвориће посебан регистар организација које „функционишу као инострани агенти“, што је термин преписан управо из западног законодавства. Организацијама које учествују у политичким активностима, а примају новац из иностранства (било од физичких или правних лица), биће дат рок од 90 дана да се добровољно пријаве у регистар министарства. После тога за њих почиње посебан режим деловања – између осталог, дужни су да на свим својим јавним публикацијама и производима истакну видљиво обележје иностраног агента. У случају да се нека НВО не региструје као инострани агент, а прима новац преко границе, следује јој казна у висини од 12.000 до скоро 25.000 евра. У случају фискалних неправилности следује казна од 7.000 евра. За оне који буду грубо кршили закон, предвиђа се и казна затвора до три године, уз укидање организације.
Овако свеобухватно срочен законски предлог разјарио је руске „борце за људска права“ – уживаоце страних грантова, који се сада осећају као рибе на сувом. Међу првима се огласила Људмила Алексејева, доајен руског невладиног сектора. Она је, чак, припретила да ће затражити од Брисела и Вашингтона да сви депутати који су гласали за Закон – буду стављени на црну листу забране уласка у САД и ЕУ! Осим тога, Алексејева је додала да ће на Интернету објавити њихова имена. „Већ кроз пет до десет година Русија ће постати демократска земља. Нека они који подигну руку и гласају, размисле да ће ускоро морати да плате за то“, изнела је своју пресуду 85-годишња Алексејева, иначе држављанка САД-а. Јасно је, наравно, да од тога нема ништа. Забрана уласка у Европу и Америку морала би да се односи пре свих на председника Путина, који по Уставу потписује сваки донети закон, као и на сенаторе Горњег дома парламента који их такође одобравају. Али, чак и у том случају, да би били потпуно доследни, Американци би морали најпре да укину Закон о регистрацији страних агената, по чијем узору је направљен руски акт.
Сада се добро види на који начин ће Путин да парира „обојеним револуцијама“ и „ненасилним протестима“. Управо применом америчке рецептуре! Неће их укидати и дисциплиновати пендрецима, већ силом закона. Натераће их да сами поставе своје „фусноте“, срамне звездице привржености туђинским владама. Па онда, кад неко од њих на митингу из свег гласа повиче „Доле Путин“, у руци ће морати да носи транспарент на којем пише – „Ја сам инострани агент“. Тако ће се „борци за демократију“ до грла упетљати у мреже које су сами исплели.

[/restrictedarea]

5 коментара

  1. Maestralno, Putin ne prestaje da pokazuje snagu spoja inteligencije i cistote karaktera. Ovo je toliko dobro, da bi trebalo da se iskopira i usvoji i kod nas. Eh, dace Bog pameti Nikolicu da ovo vidi i izgura.

  2. ‘ocemo i mi takav, “izvorno” americki zakon ! A kao prvo, svima ( pocev od onoga cija je to ‘ideja’) koji stavljaju kravama i drugim zivotinjama – zute ‘mindjuse’ na uvo – da se uradi isto !? I svaki “grantovac” da ima – ‘transparentno’ oznaceno, ko ga, koliko i zasto placa !? Pa ondak – nek’ izvole pa nek se pojave u ‘javnosti’ ?! ( A ako za takav ‘performans’ dobiju nesto ‘pride’ – i to da se navede !? I, normalno, potvrda, da su za taki pos’o – platili porez !/)

  3. To Putine kralju!!!Da te nema,trebalo bi te izmisliti!!Predsednice Nikolicu,nista ne razmisljaj,samo prepisuj!!1

  4. TOMA,Staro Selo

    Tako treba,ne kao kod nas kada dodju strane diplomate oni nam naredjuju sta da radimo, a nasi politicari cute.SSetite se jos pre 1o godina Soros u Beoradu rece morate priznati nezavisnost Kosova,setite se kada je Merkalijeva u Beogradfu Tadicu pretila prstom a on se pravio da to nije primetio.

  5. OVO JE DOBAR POTEZ RUSIJE NEK TO NAPRAVI SRBIJA AKO JE JOJ DO PRAVDE I PRAVA.STO OVIM HOCE RECI OVI STO PROTESTUJU NEOVISNO STO JE PUTIN NA VLASTI PROTESTUJU VAN ZAKONA JER NA IZBORIMA NIJE BILO PREVARA NE MOZES FALCIFIKOVATI 20 MILIONA LISTICA NPR .ALI ONI STO SU NA ULICAMA TIH 20 000 ILI 10 000 PLACAJU IH 1000 NEVLADINIH ORGANIZACIJA NOVCEM IZVANA PO 500 I VISE DOLARA 1000 I NISU ONI NA ULICI POGOTOVO ZIMI DJABE PLACENO IM JE TO STAJANJE.KAD IM UKINES FINANCIJERE PROTEST STAJE.DA SU OVO SRBI NAPRAVILI 1991 NA KOSOVU I UKINULI FINANICJERE OVK I TACIJU I TACIJA LIKVIDIRALI I OSTALU BANDU NE BIH BILO DRZAVE 100% SAMO UVJEK KASNO PALE U SVEMU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *