Игор Гојковић: Пожар на локацији масовне гробнице у селу Жиливоде

© Фото: «Вести.Ru»

Пожар на локацији масовне гробнице у селу Жиливоде код Обилића који је избио претходног викенда стављен је под контролу, али још није у потпуности угашен.

Породице киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији сматрају да је пожар намерно подметнут на масовној гробници, како би били уништени докази о посмртним остацима српских жртава, а Српско национално веће северног КиМ тврди да су пожар намерно изазвали локални Албанци.

Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић потврдила је да је локацију Жиливоде, за коју се сумња да се на њој налазе посмртни остаци несталих Срба, захватио пожар и да је претрага терена за посмртним остацима прекинута.

Удружење породица киндапованих и убијених на КиМ је у отвореном писму Еулексу оценило да је просто невероватно да је на тој локацији могао избити пожар, јер су породице српских цивилних жртава од Еулекса и радне Групе за нестале стално добијале уверавања да ову локацију чувају снаге Косовске полицијске службе и да је локација у сваком тренутку и у сваком погледу потпуно заштићена.

Чланови породица отетих и убијених на КиМ верују да је неко, подметнувши пожар, намерно хтео да уништи доказе о постојању масовне гробнице српских цивила на тој локацији као што је то учињено и свих претходних година када су у питању злочини над Србима.

Породице жртава су са огорчењем и запрепашњењем примиле вест о пожару управо у тренутку када се у откопавањима стигло до дубине од 25 метара на којој се, како показују сателитски снимци, налазе земни остаци најмање 26 тела.

Породице жртава подсећају да је простор где су се вршила откопавања ове масовне гробнице састоји од земље и камења, без икаквог растиња и наводе да просто невероватно звучи сазнање да је ту могао да избије пожар сам од себе.

У СНВ-у северног КиМ тврде да су локални Албанци у поменуте јаме убацили велике количине бензином натопљених крпа и запалили их, и сматрају да је то учињено да би се осујетило већ започето ископавање посмртних остатака Срба.

У исто време ни албанске власти, ни Кфор, ни Еулекс нису пожурили да у Жиливоде благовремено упуте ватрогасце, кажу у СНВ-у, и додају да о овоме вероватно неће бити обавештен генерални секретар УН Бан Ки-мун који ускоро стиже у Београд и Приштину.

Извор: Глас Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *