30. јул – Од Светске банке 400 милиона долара

БЕОГРАД – Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је да је на данашњем састанку са делегацијом Светске банке у Београду предочено да би у наредном периоду Србија могла да рачуна на 400 милиона долара директне буџетске подршке под изузетно повољним условима.

“Реч је о зајмовима са роком отплате од 18 година и периодом почека од пет до седам година, са каматном стопом тек нешто више од један одсто, што представља убедљиво најповољније услове на светском тржишту”, објаснио је министар Динкић.

Динамика одобравања зајмова зависиће од темпа спровођења предложених реформи и договора са Међународним монетарним фондом (ММФ), саопштило је Министарство финансија и привреде после састанка.

Други пакет зајмова односи се на инвестиционе пројекте намењене унапређењу пољопривреде, саобраћајне инфраструктуре, здравства и слично, наведено је даље у саопштењу.
“Задовољан сам састанком који смо одржали. Разговарали смо о мерама које планирамо да применимо како бисмо увели ред у финансијском сектору и јавним финансијама у целини. Светска банка је изразила спремност да настави да пружа подршку Србији. То је веома важно како би што брже била превазиђена катастрофална ситуација у којој се буџет тренутно налази”, рекао је после састанка Динкић.

На састанку је закључено да ће бити настављено са реализацијом пројеката који су започети у Србији уз подршку Светске банке.

Поред реализације већ договорених активности у предстојећем периоду има могућости и спремности за покретање нових пројеката, наведено је у саопштењу.

Делегацију Светске банке предводили су координаторка за југоисточну Европу Џејн Армитиџ и шеф канцеларије у Србији Лу Брефор.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *