29. јул – Србима на Косову прети геноцид

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић упозорио је у недељу објављеном интервјуу британском “Гардијану” да Срби на Косову живе у сталној опасности да над њима буде извршен геноцид.

Николић је указао да би покушај да се Србима на Косову наметне власт Приштине могла довести до њиховог егзодуса из покрајине.

“Шта ако Срби оду? Ко ће прихватити резултате тог геноцида? То је једна од дефиниција геноцида: када протерате 40.000 људи без обзира да ли су жене, мушкарци (цивили или војници) и када измените етничку структуру на једној територији. То је геноцид”, истакао је Николић говорећи о ситуацији на северу покрајине.

Према Николићу, постоји опасност да Приштина покуша да оде тако далеко и да наметне Србима своју власт.

“Једине оружане снаге тамо (на северу Косова), не рачунајући међународну заједницу, су албанске”, рекао је Николић и додао да једино присуство НАТО снага на том простору спречава Приштину да покуша да наметне своју власт Србима.

Упитан о евентуалној подели Косова, Николић је рекао да не зна, али како преноси Гардијан, није одбацио ту могућност.

“Не знам јер да сте ми пре 20 година рекли да неће бити Југославије не бих вам веровао. Да сте ми рекли да ће се Србија и Црна Гора раздвојити такође бих вам рекао да је то немогуће. Нисам веровао ни да се Немачка може ујединити, али живот доноси изненађења. Не могу да водим политику замишљајући ствари”, рекао је Николић на питање о евентуалној подели Косова.

Николић је, како се наводи у интервјуу на сајту “Гардијана”, поново негирао да је у Сребреници у јулу 1995. године почињен геноцид над муслиманским становништвом.

“Не могу да одем даље од српског парламента”, рекао је Николић алудирајући на скупштинску декларацију из 2010. у којој се не помиње реч геноцид.

Британски лист је подсетио и да је Николић током 90-их у време распада Југославије био функционер Српске радикалне странке.

“Нисам починио ниједан злочин. Не стидим се ничега што сам урадио од 1990. до данас…Те такозване паравојне јединице су биле у складу са тадашњим Уставом Југославије”, рекао је Николић поводом питања у вези са паравојним формацијама.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *