26. јул – Савези на локалу редом падају

Као на траци, падају општинске власти које су после избора договорили ДС и СПС, а формирају се нове коалиције по угледу на владајући савез са републичког нивоа. Почела је политичка битка и за Нови Сад, који још предводе демократе са социјалистима.

После Крушевца, Врања, Зрењанина, Ниша, Чачка, Лознице, Трстеника… „пали“ су ове недеље и Краљево и Пећинци где су СПС, СНС и УРС сменили демократе и скоцкали нову власт.

Најављује се да су уз Нови Сад, следећи градови Сомбор, Кула, Кикинда и још неке општине у Војводини, а није искључено да се преслика државни парламент и у Ужицу, Лесковцу…

Млађан Динкић је наговестио да ће се ускоро променити власт у Новом Саду где је градоначелник Игор Павличић из ДС, а за то је потребно да социјалисти пређу на страну напредњака.

– У Војводини ће доћи до промене власти на локалном нивоу. Након формирања власти у Покрајини не постоји више блок СПС и ДС. И наши партнери из Републике желе да се локалне власти уподобе са политичком вољом која постоји на нивоу Србије где год је то могуће – чули смо од потпредседника СПС Душана Бајатовића.

Синиша Севић, председник новосадских социјалиста и заменик градоначелника, каже за „Новости“ да је власт са демократама у том граду још стабилна:

– Каква год да буде одлука руководства СПС, ми ћемо да је послушамо.

И Краљево је специфично јер су ДС и СПС још 22. маја уговорили владајућу коалицију. Са њима су у већини били и УРС, „Преокрет“ и још две краљевачке странке. До политичке промене на челу града дошло је у уторак кад су СНС и СПС потписали споразум о формирању власти. По том договору, у владајућем блоку биће и НС, ПУПС, ЈС, НП, УРС, ДСС и Сложно за Краљево.

– Имаћемо већину од 41 одборника од 70 одборничких места у Скупштини – потврдио нам је Предраг Нерић, председник градског одбора СНС.

У Ужицу је склопљена коалиција ДС-СПС-ЛДП-НС, али се комбинаторика може променити уласком напредњака у власт уместо демократа. Неђо Јовановић, председник ужичких социјалиста, објашњава за „Новости“ да ће увек следити одлуке руководства партије:

– Засада нема назнака да ће да се промени локална власт, али ако добијемо инструкције из Београда, то ће бити нова политичка околност која ће морати подробно да се размотри.

Иако је пре месец дана коалиција ДС, СПС-ЈС, „Преокрет“ и СВМ успела да се договори и формира власт у Кули, опозиција из редова СНС, УРС и ДСС у среду на заједничкој конференцији за медије најавила је скору промену власти у тој општини. Чекају да им се у наредним данима придруже социјалисти.

– Више није питање да ли ће, већ када ће доћи до промене власти у кулској општини. Очекујемо заказивање ванредне седнице – рекао је Велибор Милојичић из УРС.

Демократе и СПС формирали су власт у Лесковцу уз помоћ четири одборника из коалиције око УРС. Динкић најављује и да ће у том граду доћи до рокаде по угледу на републичку власт.

– Нека Динкић сређује ствари у својој кући, а не међу социјалистима. СПС, ПУПС, Љајићева, само немамо СНС. Све друге имамо. Верујем да неће бити инструкције да променимо коалицију, али ако буде, размислићемо, ову коалицију смо једногласно подржали.

Извор: http://www.novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *