25. јул – Срби са севера КиМ: Ситуација и даље сложена

И након годину дана од акције специјалне јединице РОСУ на административним прелазима Јариње и Брњак, ситуација на северу Покрајине и даље је сложена, оцењују представници Срба на северу Косова.

Председник СНВ северног Косова Милан Ивановић у изјави за КИМ радио је казао да је година која је протекла показала да се некима насиље исплати.

“Ако имате пријатеље, који прећутно подржавају насиље и онда резултате после таквог насиља приказују као реално стање, то се, видели смо, исплати. Косовске власти су јако охрабрене од амбасада у Приштини, посебно од стране Амбасаде САД-а па се лако одлучују да насилним путем завршавају политичке проблеме, правећи своју квази државу што Срби не могу да привате”, каже Ивановић.

Он оцењује да је цела протекла година прошла у духу тог двадесетпетојунског насиља, уз како је казао, сталне нападе, насиље, дискриминацију и убиства Срба.

Ставови актуелног председника Србије, су према мишљењу Ивановића, охрабрење за Србе на КиМ.

“Чули смо јасан став да Србија не би могла да претрпи неко даље насиље над Србима, покушај заузимања севера КиМ што је потпуно јасан став и што значи да ће председник Србије поштовати српски Устав и у складу са потребама, уколико то међународна заједница не учини заштити свој народ на једном делу своје државе”, каже Ивановић.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић не очекује да да би се инциденти од 25.јула прошле године могли поновити. Ивановић у изјави за Контакт плус радио истиче да се питање севера Косова може решити искључиво дијалогом и уз учешће Срба са севера.

“Мислим да је и РОСУ схватила, а поготово је важно да су то схватили сви међународни чиниоци који су били заговорници оваквих радикалних резова или покушаја да се ситуација на северу сложи, мислим да су сви они схватили да се тим средствима и на тај начин не може решити један политички проблем. Тај проблем, ако је то уопште проблем севера, се може решити, односно север се може дефинисати у географском, правном и политичком смислу само и искључиво кроз дијалог који је започет, али уз активно укључење Срба са севера,” каже Ивановић.

Ивановић сматра да је нови састав власти у Београду сасвим сигурно уверен да не треба да понови грешке које су  Влада и њихови  претходници направили у прошлости.

На питање шта би Београд могао да уради како би се предупредило евентуално понављање таквих и сличних ситуација, Ивановић је рекао да је досадашња Влада имала неколико контаката у том смислу, пре свега са НАТО-ом и представницима ЕУЛЕКС-а али и са другима у међународним мисијама и организацијама. Њима је, подвлачи Ивановић,  предочено да се север не може решавати насилним средствима и да Београд то апсолутно неће прихватити.

“То може да значи много и не мора да значи ништа, али у принципу са тим морају да рачунају. Оно што је такође фактор на који мора да се рачуна, то су Срби на северу који просто неће дозволити да буду насилно интегрисани. Процес може и мора да иде искључиво преко Београда и политичким путем”.

Потпредседник СЗОКИМ Марко Јакшић сматра да су Албанци, “покушали све што су могли, једино им остаје да крену у протеривање Срба са севера Косова и Метохије”. Он напомиње да би у случају да се тако нешто догоди, Србија морала да реагује.

“Албанци психолошким притисцима не могу отерати Србе са севера јер смо ми толико тога прошли да никакви психолошки притисци не могу више утицати на нас. Једини начин на који могу да утичу јесте физички, да њихове оружане снаге крену на Србе и протерају их, али ту онда остаје држава Србија са својим војним и полицијским апаратом да са пуним правом заштити Србе који живе на северу, имајући у виду да то ни КФОР ни ЕУЛЕКС неће учинити.”

Јакшић је изразио наду да нова Влада у Београду неће радити оно што је чинила претходна. Он је додао да ћемо имати прилике да се у наредном периоду уверимо да ли ће се нова власт понашати другачије.

Извор: http://www.radiokim.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *