24. јул – Бан: Очекујем нормализацију односа Приштине и Београда

ПРИШТИНА – Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун изјавио је данас да УНМИК и даље игра важну улогу на Косову, у складу са Резолуцијом 1244, и истакао да од косовских власти очекује нормализацију односа са Београдом.

“Европска унија преузела је водећу улогу у међународним напорима у региону. УН ће наставити да сарађују са свим међународним партнерима у достизању заједничких циљева људи на Косову и у ширем региону”, рекао је Бан.

По слетању у Приштину, Бан се одвојено састао са косовском председницом Атифете Јахјагом и премијером Хашимом Тачијем, а припадници покрета “Самоопредељење” су поводом његовог доласка организовали протест у центру града.

“Очекујем нормализацију односа са Београдом, укључујући пођеднаку озбиљности и искрену посвећеност дијалогу. То сам тражио и од српског руководства”, рекао је Бан.

Истичући важност узајамног уважавања и наставка дијалога за мирну и просперитетну будућност, Бан је истакао и да је забринут ескалацијом насиља на северу Косова у последњих годину дана и оценио да је север “комплексно питање”, које мора да буде решено мирним дијалогом.

Генерални секретар УН је рекао да “позива обе стране да се озбиљније позабаве питањем несталих лица”, јер је то од кључног значаја за међусобно уважавање.

Бан се заложио за заштиту мањинских, демократских права и јачање демократских институција на Косову. “Овде сам да бих радио на заштити националних заједница и очувању културног наслеђа”, рекао је Бан.

Бан ће данас посетити манастир Високи Дечани, Призрен, а разговараће и са представницима међународних институција – Кфора и Еулекса.

Генерални секретар УН са Косова одлази у посету Македонију, а приликом доласка на приштински аеродром новинаре је поздравио на српском и албанском језику речима: “Добар дан.”

Поводом доласка генералног секретара УН на Косово покрет “Самоопредељење” је испред главног седишта УНМИК-а организовао протесте на којима је изражено негодовање и неслагање са даљим останком Мисије на Косову.

Пошто се учесници протеста нису разишли, интервенисали су припадници Специјалних снага полиције Косова, који су растурили протест.

Председник Србије Томислав Николић пренео је јуче Бан Ки Муну да ће Србија тражити да разговори са привременим властима у Приштини од сада буду вођени уз присуство представника УН

Извор: Танјуг, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *