23. јул – Стефановић предложен за председника Скупштине Србије

БЕОГРАД – Српска напредна странка предложила је посланика и функционера те партије Небојшу Стефановића за председника Скупшитне Србије, обавестио је данас посланике председавајући конститутивном седницом парламента Захарије Трнавчевић.

Лидер напредњака Александар Вучић поручио да је поносан што образованог, младог, одлучног и трпељивог човека може да предложи за ту функцију.

Уз наводе из биографије, Вучић је додао да ће се Стефановић пре свега држати Устава и закона, додајући да се СНС пре свега за то борила.

“Наш посао је контрола извршне власти и ми ћемо му у томе помоћу, на најбољи начин”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, парламент ће имати четири потпредседника, уместо досадашњих шест.

“Уверен сам да ћемо заједничким снагама успети да помогнемо земљи да у економској кризи уштедимо што више новца, зато ћемо имати и четири потпредседника парламента, смањимо расходну страну буџета, а приходну повећамо”, рекао је Вучић.

Он је додао да је предлог странака које чине већину, СНС, СПС, ПУПС, УРС, ЈС, СДА да се странкама у опозицији омогући учешће у одборима и да их воде у значајном проценту, спроводе парламентарну контролу и учествују у политичком животу Србије.

Лидер напредњака је оценио да је данас важан дан за Србију и СНС и, како је нагласио, с поносом навео да су напредњаци за непуне четири године постојања победили на изборима.

“Данас имамо могућност да почнемо са променама у Србији уверени смо да ће избор новог руководства скупштине донети више трпељивости, међусобног уважавања и политичког стрпљења оних који чине већину, али и странака бившег режима”, рекао је Вучић.

Тринаест посланичких група

Формирано је 13 посланичких група, обавестио је данас посланике председавајући седницом Захарије Трнавчевић.

На седници, којој присуствује 161 посланик, саопштено је да ће шеф посланичке групе СНС бити Александар Вучић, а његов заменик Јоргованка Табаковић, као и да ће шеф посланичке групе ДС бити Драгољуб Мићуновић, а његов заменик Балша Божовић.

На челу посланичког клуба СПС биће Ивица Дачић, а заменик Жарко Обрадовић, посланички клуб ДСС водиће Слободан Самарџић, а његов заменик биће Јован Палалић.

Посланички клуб ЛДП водиће Чедомир Јовановић, његов заменик биће Чедомир Јовановић, Млађан Динкић биће шеф посланика УРС, а Јован Кркобабић шеф посланика ПУПС.

На челу посланичког клуба СДПС биће Миодраг Мијатовић, његов заменик биће Весна Миликић, посланике НС предводиће Велимир Илић, а његов заменик биће Мирослав Маркићевић.

Шеф посланика ЈС биће Драган Марковић, његов заменик је Петар Петровић шеф посланика СВМ је Балинт Пастор, а његов заменик Ласло Варга, шеф посланика СПО-ДХС С биће Александар Југовић, а његов заменик Олгица Батић, док ће посланичку групу ЛСВ предводити Ненад Чанак, а њега ће замењивати Александра Јерков.

На дневном реду је и избор потпредседника, као и секретара републичког парламента, за кога је предложена Јана Љубичић, такође из СНС.

Биће расправљано и о саставима 19 скупштинских одбора, плус Одбора за права детета, који ће функционисати као посебно радно тело, као и девет делегација при међународним институцијама.

Нова влада до краја седмице

Тиме ће у потпуности бити “заокружено” конституисање највишег законодавног тела у земљи.

Скупштина Србије конституисана је, потврђивањем мандата посланицима, 31. маја.

Србија би нову владу, према најавама из СНС, СПС-ПУПС-ЈС и УРС, требало да добије до краја седмице.

Према том сценарију, дан после завршетка конституисања парламента требало би да уследи расправа у начелу и у појединостима о законима о влади и о министарствима, чије је доношење основ за почетак процеса избора владе.

После тога би мандатар за састав нове владе Ивица Дачић требало да поднесе експозе, односно да представи састав и програм нове владе, о којој ће се посланици изјаснити након што буду завршили расправу о томе.

Извор: Танјуг, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *