23. јул – Србија тражи дијалог уз присуство УН

БЕОГРАД – Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун данас је први пут посетио Србију и – кад заврши балканску турнеју – вратиће се у седиште УН са новим захтевом Београда – да у дијалогу са Приштином буду присутне и УН.

Бан је у Београду разговарао са шефом државе Томиславом Николићем, новоизабраним председавајућим Генералне скупштине УН Вуком Јеремићем и мандатаром Ивицом Дачићем, а у кратком обраћању новинарима – кад је реч о Косову – само је поменуо значај дијалога и постизања решења кроз компромис.

Председник Србије пренео је генералном секретару УН да ће Србија тражити да разговори са привременим властима у Приштини од сада буду вођени уз присуство представника УН.

До сада, дијалог је вођен под окриљем Европске уније, без посредника или представника светске организације.

Николић је у разговору са Баном истакао и да би УН требало да имају активнију улогу у борби за очување принципа међународног права, територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава – чланица УН и спровођење и поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности.

Кад је реч о ситуацији у јужној српској покрајини, Николић је указао да су недавни учестали инциденти – за које су одговорне власти у Приштини – покушај да се испровоцира српска страна пред наставак дијалога.

Николић је “још једном позвао све међународне факторе на Косову и Метохији, па тако и Уједињене нације, да обављају своје дужности у складу са мандатом и осигурају мир и безбедност за све грађане покрајине”, саопштено је из Прес службе Председништва.

Позицију Београда у контексту Косова елаборирао је и Јеремић – који је данас око 17 сати и дочекао Бана на београдском аеродрому.

 

Одлазећи шеф дипломатије је истакао да је Косово и Метохија покрајина у саставу Србије и по Уставу и по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН и поручио да ће се током председавања Генералном скупштином УН понашати у складу са правилима и процедурама те организације.

Јеремић је на питање Тањуга да ли је са Баном било речи о аспирацијама Косова да постане чланица УН рекао да очекује од свих међународних чинилаца да поштују, “ако не Устав Србије, онда Резолуцију 1244”.
“Када је реч о учлањању територије око које постоји неслагање, та правила нису нарочито повољна за сецесионистичке територије, а поготово за територије које су под мандатом УН, као што је случај са Косовом и Метохијом”, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је национална политика Србије јасна, да је зацртана у Уставу и да не оставља простор за другачије политичко деловање, осим залагања за територијалну целовитост, као и да ће председавати ГС УН на фер начин и поштујући правила.

 

Генерални секретар УН, који ће после Беграда посетити и Приштину, кратко се осврнуо на питање Косова после сусрета са Вуком Јеремићем – истакавши значај дијалога и постизања решења кроз компромис.

Како је рекао, обе стране требало би да напредују даље кроз дијалог како би се унапредио живот обичних људи и како би се заједно кретали ка европској будућности којој теже.

Бан је истакао да је за западни Балкан од суштинског значај промовисање сарадње и помирења и решавања проблема кроз дијалог. “То је од суштинског значај и предуслов како би регион ишао ка Европској унији. УН су опредељене за подршку региону”, нагласио је Бан после сусрета са Јеремићем.

Бан је подсетио да је пре 20 година ово био регион конфликата, а да се данас фокусира на будућност – док је Јеремић подсетио да је Србија пре 20 година била искључена из УН, а данас предводи Генералну скупштину.

“Србија је пре 20 година била у ситауацији да не буде у ГС УН и то је било веома тешко за нас, али двадесет година касније, Србија се вратила на место председавајућег Генералном скупштином. Један тежак период доведен је до краја и Србија ће сада председавати телом из којег је била одстрањена. Оправдаћемо поверење које нам је указано”, истакао је Јеремић на заједничкој конференцији за новинаре после сусрета у седишту српске дипломатије.

Према Јеремићевим речима, није било ни мало лако задобити то поверење, јер је било неких који су сумњали да је Србија спремна за тако нешто, али – како је казао – Србија је “спремна” и “испуниће обавезе и очекивања”.

Генерални секретар светске организације изразио је задовољство због тога што је Јеремић изабран за председавајућег УН. “То је велика одговорност. Јеремић ће на том месту морати да се бави питањима од глобалног значаја и ја верујем да ће он бити у стању да одговори на глобалне изазове”, поручио је Бан. Он је указао да ће у том контексту бити важно издићи се изнад националних интереса и поручио да ће Јеремић моћи да рачуна на снажну подршку УН.

Бан ће сутра посетити Приштину, где ће, како је планирано, разговарати са представницима УНМИК-а, међународних и регионалних организација, као и са представницима косовских власти. Предвиђено је да Бан на Косову посети и српски манастир Високи Дечани, који се налази на Унесковој листи светске баштине, као и Призрен.

Најављујући посету Западном Балкану, генерални секретар УН је у разговору са дописницима балканских медија акредитованим у САД објаснио да ће се његова посета Косову “одвијати у ширем контексту посете региону, и она ће бити у складу са Резолуцијом 1244.”

Бан је додао да УН на Косову има мисију и да је његова дужност да се сретне са људима из те мисије.

Генерални секретар УН је у Србију допутовао из Црне Горе, а претходно је боравио у Словенији и Хрватској. После Београда и Приштине посетиће Македонију и Босну и Херцеговину.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *