22. јул – Позната имена свих кандидата за чланове нове владе

БЕОГРАД – Нова влада Србије, која ће, по најавама, бити изабрана у петак, имаће 17 ресора и 19 чланова.

Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије су у недељу на седницама главних одбора утврдили своје кандидате за министаре.

У влади ће бити коалиције око Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, Уједињени региони Србије Социјалдемократска партија Србије и Странка демократске акције.

Председник Владе Ивица Дачић из СПС биће и министар унутрашњих послова, док ће вршилац дужности председника СНС Александар Вучић бити први потпредседник Владе, задужен за одбрану и безбедност и борбу против организованог криминала и корупције, и министар одбране.

Влада ће имати и три потпредседника медју којима су Сузана Грубјешић из УРС која ће бити потпредседница владе задужена за еврпску интеграцију и Расим Љајић из СДПС који ће бити и министар за унутрашњу и спољну трговину, телекомуникације и информационо друштво.

Председник Партије уједињених пензионера Србије која је у коалицији са СПС, Јован Кркобабић биће потпредседник Владе и министар рада, запошљавања и социјалне политике.

СНС је за министра спољних послова предложио државног секретара у Министарству спољних послова Ивана Мркића, каријерног дипломату и бившег амбасадора у Јапану.

Кандидат СНС за министра пољопривреде, шумарства и водопривреде је Горан Кнежевић, а кандидат за министра енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић.

Никола Селаковић је кандидат СНС за министра правде и државне управе, а Братислав Петковић кандидат за министра културе, информисања и дијаспоре.

Како је данас одлучио Главни одбор СНС, кандидат за министара природних ресурса, рударства и просторног планирања је Милан Бачевић, док је шахисткиња Алиса Марић кандидат за министра спорта и омладине.

Главни одбор СПС је данас утврдио да је кандидат те странке за министра просвете, науке, и научног развоја Жарко Обрадовић, за министра саобраћаја Милутин Мркоњић, а за министра здравља Славица Дјукић-Дејановић.

Лидер Нове Србије Велимир Илић који је на изборима наступио на листи коју је предводио СНС, кандидат је за министра градјевине и урбанизма, док ће лидер СДА Сулејман Угљанин бити министар без портфеља.

Кандидат УРС за министра финансија и привреде је лидер УРС Младјан Динкић, а Верица Калановић је кандидат УРС за министра регионалног развоја и локалне самоуправе.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *