18. јул – Уставни суд усвојио жалбе неизабраних тужилаца

БЕОГРАД – Уставни суд Србије усвојио је данас 122 жалбе неизабраних јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца и наложио Државном већу тужилаца да у року од 60 дана, од пријема одлуке Суда, изврши њихов избор у складу с Правилником и мерилима за оцену стручности, оспособљености и достојности.

Усвојене још 194 жалбе неизабраних судија

Уставни суд Србије усвојио је данас још 194 жалбе судија које нису изабране у поступку преиспитивања одлука првог сазива Високог савета судства.

Суд је ове жалбе усвојио тако што је донео заједничке одлуке у три предмета и усвојио 94, 74 и 26 жалби судија, објављено је на сајту Суда.

Уставни суд је 11. јула донео прву заједничку одлуку којом је усвојио више од 120 жалби, тако да је досад укупно поништио више од 310 одлука Високог савета судства којима су одбијени приговори неизабраних судија.

Суд је и данашњим одлукама утврдио да у поступку одлучивања о приговорима подносилаца жалби није оборена претпоставка да испуњавају услове за избор на сталну судијску функцију.

Зато је наложио Високом савету судства да у року од 60 дана од дана пријема Одлуке Уставног суда изврши избор судија, чије је жалбе усвојио, у складу са чланом 30. Правила за примену Одлуке о утврђивању критеријума и мерила за оцену стручности, оспособљености и достојности.

Државно веће не оспорава одлуку док се са њом не упозна

Државно веће тужилаца ће свој став о одлуци Уставног суда Србије о усвајању жалби неизабраних јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца изнети пошто се са њом упозна, речено је Тањугу у Државном већу тужилаца.

Тужиоци: Допринос примени међународних стандарда

Удружење тужилаца Србије сматра да одлука Уставног суда Србије којом су усвојене жалбе неизабраних носилаца јавнотужилачке функције представља допринос примени међународних стандарда и отвара питање статуса појединих чланова Државног већа тужилаца.

Уставни суд Србије је све разматране жалбе неизабраних тужилаца усвојио и истовремено укинуо све одлуке Државног већа тужилаца, наводи се у саопштењу тог удружења.

“Имајући у виду овакво стање сматрамо да се отвара питање статуса појединих чланова тог тела који су својим одлучивањем и одбијањем приговора неизабраних јавних тужилаца и заменика угрозили поверење грађана у јавно тужилаштво и довели у питање углед Јавног тужилаштва у домаћој и међународној јавности”, додаје се у саопштењу.

Подсећа се да је Удружење тужилаца од самог почетка поступка реизбора, како се наводи, износило доказе да су поступак реизбора и као и поступак ревизије реизбора јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца пратили озбиљни недостаци, наводи се у саопштењу Удружења.

Због тога, додаје Удружење, одлуку Уставног суда схватамо као допринос примени међународних стандарда у поступку избора јавних тужилаца и заменика и као допинос успостављању начела владавине права, наводи се у саопштењу.

На жалост, досадашња реформа правосуђа је изазвала негативне последице по функционисање правосуђа, почев од недозвољеног притиска извршне власти, смањеног броја заменика јавних тужилаца, неједнаког и отежаног приступа грађана правди услед неодговарајуће мреже судова и јавних тужилаштава, као енормно повећање трошкова које је уследило након успостављања овакве мреже судова и јавнх тужилаштава.

Извор: Танјуг

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *