18. јул – УН без одговора о убиству косовских Срба

Шеф мировних операција УН Ерв Ладсус рекао дипломатама да не зна ко је убио двојицу Срба, а да је о посети сиријских устаника Приштини обавештен само из новинских чланака.

Најмоћније тело светске организације расправљало је у Њујорку, иза затворених врата, о стању на Косову, посебно о убиству брачног пара у селу Талиновац, као и о недавним посетама сиријских побуњеника и представника нових либијских власти Приштини.

Заменик руског амбасадора при Уједињеним нацијама, Саша Панкин је инсистирао на расветљавању недавног убиства двоје Срба на Косову, али и истрагама о застрашивању српских повратника на Косово, рекао је за Интернет портал РТС-а извор у УН.

Русија, како је навео тај извор, није добила одговор ни на једно питање постављено шефу мировних операција УН Ерву Ласусу, јер је Фрацуз рекао да о убиствима Срба и посети сиријских устаника не зна ништа.

Осим питања везана за убиства Срба, Русија је осталим државама пренала озбиљну забринутост због најава да би борци из Либије и Сирије могли бити увежбавани на Косову, а да ће, заузврат, Триполи после формирања нове владе признати независност Косова, као и да ће, после свргавања режима Башара ал Асада, истим путем поћи и Дамаск.

Консултације Савета безбедности УН одржане су после серије напада на Србе током прославе Видовдана на Косову, када је више од тридесет особа повређено у одвојеним инцидентима код Мердара и Газиместана.

Редован извештај генералног секретара УН Бан Кимуна о стању на Косову биће подељен амбасадорима Савета безбедности до краја месеца, односно након његове Балканске турнеје.

Извор: http://www.svevesti.com, РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *