18. јул – Парастос жртвама из Ораховца

Београд – Данас је служен парастос српским и ромским цивилима које су пре 14 година отели и ликвидирали албански терористи и сеператисти на подручју општине Ораховац.

Литургију у Цркви светог Прокопија на београдском гробљу Орловача су служили свештеници Зоран и Александар Грујић у присуству чланова породица жртава и представника оба удружења која негују сећање на отете, убијене и нестале на Косову.

Они су потом обишли појединачне гробове недалеко од цркве и, паљењем свећа и полагањем венаца, одали пошту недужним жртвама.

Венце су положили и поред заједничке спомен плоче и на гробно место под ознаком “непознат” у којем су сахрањени посмртни остаци две жртве пронадјени у јами Волујак, чија идентификација није била могућа јер су спаљивани експлозивом у покушају затирања трагова злочина.

У нападима припадника албанске паравојне формације под називом “Ослободилачка војска Косова” на Ораховац и околна села – Ретимље, Оптеруша, Зочиште и Велика Хоча – од 11. до 28. јула 1998. године, отето је и потом убијено 47 људи, од тога три припадника ромске и остало српске националности.

Међу њима је 14 чланова фамилије Костић, од којих браћа Југослав (1970) и Сашко (1976) још нису идентификовани, а тело њиховог стрица Младена (1940) није ни пронадјено.

У тим нападима, на лицу места је убијено седам људи, а у логоре одведено више од стотину Срба и Рома, претежно цивила.

Највећи напад догодио се 18. јула, па је овај датум прихваћен као дан сећања на жртве албанских злочина у општини Ораховац. Тог дана, пет људи је убијено, 35 мушкараца отето и нестало, а сво српско становништво села Ретимље и Оптеруша је протерано.

Они који се се у страху склонили у манастир Свети Врачи у селу Зочиште, медју њима и запослени локалног Дома здравља, отети су и заједно са седам монаха одведени у логоре.

Захваљујући залагањима Међународног црвеног крста, ослободјено је укупно 60 отетих, углавном жена и старијих мушкараца, медју њима и група из манастира.

Посмртни остаци 40 жртава пронађени су 2005. године и то 28 у пећини Волујак, а 12 у масовној гробници Малишево код Ораховца.
Идентификовано је укупно 36 жртава, медју њима и посмртни остаци тројице Рома из Ораховца.

Случај “Ораховац 1998” испитивало је хашко тужилаштво, али није подигло ниједну оптужницу, као ни медјународни суд при УНМИКУ-у, који је касније преузео предмет.

Тек септембра 2010. године, тужилаштво Еулекса покренуло је истрагу и у пролеће 2011. ухапсио двојицу отмичара – Албанаца из села Оптеруша, а судјење је у току.

Они су, медјутим, оптужени само за протеривање Срба из села Ретимље и Оптеруша, али за убиства, одводјење невиних људи у логоре и њихово злостављање, још није подигнута ниједна оптужница.

У српском суду за ратне злочине био је покренут поступак против Албанца Синана Морине, али је он у недостатку доказа пуштен из притвора.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *