17. јул – Скандалозна тајна продаја дневног листа Политика

БЕОГРАД – Удружење новинара Србије изразило је запрепашћење због сазнања да је најстарији дневни лист у Србији, Политика, “кришом и преко ноћи” променио власника и позвало премијера и надлежне министре одлазеће Владе да обавесте јавност о свим околностима, како се наводи, те скандалозне трансакције.

УНС наводи да је, “иза леђа јавности”, удео немачког ВАЦ-а у власништву Политике од педесет одсто продат до сада непознатој фирми Ист медиа груп из Москве, чији је директор Урош Стефановић.

“УНС захтева да одлазећа Влада Србије, премијер Мирко Цветковић и министар културе Предраг Марковић, као и заменик премијера Ивица Дачић, подробно обавесте јавност о свим околностима ове скандалозне трансакције”, наводи се у саопштењу.

Према наводима УНС-а, бизнисмен Мирослав Богићевић који је један од финансијера Демократске странке, повезан је са Ист медиа групом, а месецима је наговештавано да ће управо он финансирати куповину Политике, посредством Курира или на други начин.

“Да ли је Мирослав Богићевић повезан са Ист медиа групом? Да ли Комисија за заштиту конкуренције зна ко је прави власник Ист медиа групе? Којом брзином је антимонополска комисија издала решење којим је одобрена куповина? Да ли је Управа за спречавање прања новца проверила порекло капитала?”, нека су од питања које је поставио УНС.

То медијско удружење је запитало и шта је разлог експресног уписа новог власника Политике у Агенцији за привредне регистре, истог дана када је и захтев поднесен, као и да ли је тачно да је адвокатица Ист медиа групе и бивша заменица директора Агенције за привредне регистре.

“УНС подсећа нову власт да се коалиционим споразумом обавезала да ће у потпуности обезбедити јавност и транспарентност власничке структуре у медијима”, наводи се у саопштењу.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *