17. jul – Simatović na privremenoj slobodi

HAG – Haški tribunal dozvolio je bivšem pomoćniku načelnika Službe državne bezbednosti Franku Simatoviću privremeno puštanje na slobodu do 4. oktobra, kada će biti vraćen u pritvorsku jedinicu kako bi prisustvovao iznošenju završne reči.

Simatoviću i bivšem načelniku Službe državne bezbednosti Jovici Stanišić sudi se pod optužbom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, od 1992. do 1995. godine.

Tribunal je istovremeno odbio zahtev odbrane da Simatović, nakon što se u oktobru okonča sa iznošenjem završnih reči, ponovo bude pušten na privremenu slobodu do izricanja presude, i to na tri meseca, sa mogućnošću da taj period bude i produžen.

Odbrana je u obrazloženju svog zahteva od 20. juna navela da optuženi ne predstavlja rizik po svedoke ili žrtve i da ne postoji rizik da bi mogao da pobegne.

Sudija Alfons Ori je naveo u svojoj odluci da nije neophodno da optuženi bude u Tribunalu do iznošenja završnih reči,
planiranih za 11. oktobar.

Ori smatra da Tužilaštvo u svojim podnescima, u kojima se protivi Simatovićevom privremenom puštanju na slobodu, nije
dokazalo tvrdnju da se time podriva kredibilitet suda i njegova reputacija među svedocima i preživelima.

Suđenje Simatoviću i Stanišiću počelo je u aprilu 2008. godine, ali je u više navrata odlagano zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića. Tužilaštvo je završilo za izvođem dokaza u aprilu prošle godine, nakon čega je dva meseca kasnije započet dokazni postupak odbrane.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *