17. јул – Симатовић на привременој слободи

ХАГ – Хашки трибунал дозволио је бившем помоћнику начелника Службе државне безбедности Франку Симатовићу привремено пуштање на слободу до 4. октобра, када ће бити враћен у притворску јединицу како би присуствовао изношењу завршне речи.

Симатовићу и бившем начелнику Службе државне безбедности Јовици Станишић суди се под оптужбом за злочине над несрбима у Хрватској и БиХ, од 1992. до 1995. године.

Трибунал је истовремено одбио захтев одбране да Симатовић, након што се у октобру оконча са изношењем завршних речи, поново буде пуштен на привремену слободу до изрицања пресуде, и то на три месеца, са могућношћу да тај период буде и продужен.

Одбрана је у образложењу свог захтева од 20. јуна навела да оптужени не представља ризик по сведоке или жртве и да не постоји ризик да би могао да побегне.

Судија Алфонс Ори је навео у својој одлуци да није неопходно да оптужени буде у Трибуналу до изношења завршних речи,
планираних за 11. октобар.

Ори сматра да Тужилаштво у својим поднесцима, у којима се противи Симатовићевом привременом пуштању на слободу, није
доказало тврдњу да се тиме подрива кредибилитет суда и његова репутација међу сведоцима и преживелима.

Суђење Симатовићу и Станишићу почело је у априлу 2008. године, али је у више наврата одлагано због лошег здравственог стања Станишића. Тужилаштво је завршило за извођем доказа у априлу прошле године, након чега је два месеца касније започет доказни поступак одбране.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *