17. јул – САД и Немачка: Србија да повуче полицајце са КиМ

БЕОГРАД – САД и Немачка траже од Србије да повуче своје полицајце са севера Косова и Метохије, пише “Блиц” и додаје да Србија званично нема безбедносне снаге на северу покрајине али “има између 300 и 400 ангажованих радника МУП-а”.

Позивајући се на неименоване изворе, лист наводи да је “јавна тајна” да је “између 300 и 400 ангажованих радника МУП-а, а стране службе процењују да је обавештајаца између 1.000 и 2.000”.

“Блиц” наводи даље да је високи амерички званичник Филип Гордон приликом недавне посете Београду тражио да се те српске безбедносне снаге повуку са севера покрајине.

Гордон је, како преноси лист, приликом разговора са председником Србије Томиславом Николићем, мандатаром владе Ивицом Дачићем и лидером СНС Александром Вучићем рекао да “САД могу и хоће да помогну” али да Београд мора да престане да подржава “илегалне безбедносне и судске структуре на северу Косова”.
“Званично и формално Србија нема безбедносне снаге на КиМ, али има службенике МУП-а који издају документа. Мислим да је процена од 1.000 или 2.000 српских обавештајаца претерана”, рекао је за “Блиц” неименовани саговорник из врха српских власти.

По Резолуцији УН 1244, Србија је могла да врати један број полицајаца и војника на Косово али у сарадњи са међународном заједницом.
“Уместо тога, незванично је развила полицијске стрктуре и судове који имају седиште по приватним кућама, необележеним било каквом званичном ознаком или таблом. Слично је функционисала и косовска администрација 90-их година у време Слободана Милошевића”, пише “Блиц”.

Војни аналитичар Александар Радић сматра да су српске безбедносне снаге на КиМ “озбиљно безбедносно и политичко питање” и да захтевом за повлачење тих снага из покрајине САД “заправо оптужују Србију да води офанзивну политику која има континуитет са наслеђем 90-их година”.
“Власт у Србији је уместо да решава проблем, направила провизоријум са паралелним институцијама, а држава се поставила као некаква илегална дружина”, навео је Радић.

Адвокат Божо Прелевић за “Блиц” каже да САД таквим захтевом желе да саопште да Србија помаже онима који праве изгреде против НАТО и Кфора и да “тиме крче пут Албанцима да понове догађања из марта 2004”.
“Колико је мени познато, на северу КиМ раде пензионисани полицајци ангажовани у разним невладиним организацијама попут ‘Бранитеља моста’, а на Косову има више припадника Мосада који тренирају албанске полицајце него пензионера МУП-а”, каже Прелевић.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Zašto Srbija dozvoljava ponižavajuću ulogu na svojoj zemlji?
    Zašto Predsednik dozvoljava poniženje da razgovara sa trećom linijom vlasti činovnika okupatora NATO IMPERIJE? Ovo je završni udarac Srbiji zajedno sa Šiptarima koje traže okupatori. Koja
    krv teče u venama Predsednika i ovih što sastavljaju vladu? Dali
    je imalo osta u venama od Lazara,Karađorđa pa do Komita Stare Srbije. Pet do dvanaest je brzo da se skszaljke slope na satu.
    Neprijatelj radi a naši se vozikaju,pazite da se ne nasankate
    jer okupator traži poslušnos,nikako jednakost u razgovorima
    staro pravilo nadmenih Zapadnjaka.Okerenite glavu ka Istoku bićete dobro došli kod braće Rusa to VI znate dal smijete to
    SRBIJA NEZNA A ŽELI DA ZNA!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *