17. јул – Изасланик Ахмадинеџада у Скупштини Србије

БЕОГРАД – Председавајући Скупштине Србије Захарије Трнавчевић и специјални изасланик председника Ирана Али Асгар Хаџи оценили су данас да су односи Србије и Ирана традиционално добри и пријатељски и заложили се за унапређење парламентарне, економске и трговинске сарадње.

Како је саопштено из Скупштине Србије, Трнавчевић је најавио да ће се конститутивна седница Народне скупптине наставити 23. јула ове године и да ће нови председник, потпредседници и други функционери унапредити парламентарну сарадњу и убрзати формирање посланичке групе пријатељства са Ираном.

Хаџи је подсетио на добре билатералне односе Србије и Ирана, са великим потенцијалом за њихово унапређење, посебно имајући у виду значај Србије у региону Балкана и значај Ирана на Блиском истоку, истакавши и значај Покрета несврстаних.

Обострано је констатована потреба наставка сарадње на парламентарном нивоу, пре свега на нивоу сарадње посланичких група пријатељстава.

Саговорници су се сложили и да тренутна економска сарадња може бити унапређена, а трговинска размена подигнута на виши ниво, с обзиром на потенцијале обе земље, као што је потребно унапредити и културну, научну, а посебно образовну размену Србије и Ирана.

Изасланик Хаџи је оценио да Србија и Иран имају добре политичке односе, који су тренутно оптерећени санкцијама које је Европска унија увела Ирану.

Трнавчевић је изразио наду да ће се формирањем нове Владе отворити простор за унапређење сарадње Србије и Ирана, са посебним нагласком на повећање обима привредне сарадње.

Он је оценио да иранска привреда може да буде значајан партнер Србији, као што Србија са својим знањима може бити привлачна за иранске компаније.

На састанку су учествовали и заменик директора Генералног директората за северну и јужну Европу Министарства спољних послова Ирана Маџид Нили Ахмадабади и амбасадор Ирана у Београду Аболгасем Делфи.

Извор: Бета, РТВ

Један коментар

  1. Pa jeste, imali smo dobru saradnju i u toku rata u bosni, koliko vidimo iz svedocenja predstavnika UN na sudjenju generalu mladicu – slali su oruzje hrvatima i Muslimanima, a sad su nas se setili kad je dosao embargo ikad je Jeremic preuzeo komandu u Generalstabu OUN. Cija je bosna? Turska ili srpska, neka se izjasne gospoda, jesu oni za mir ili ce da podpaljuju i dalje nasu bracu srbo-muslimane (tzv bosnjake)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *