12. јул – Коштуница од нове власти очекује промене

БЕОГРАД – Лидер ДСС Војислав Коштуница изјавио је да је његова странка остала изван преговора за формирање будуће владе због кључних политичких разлика у односу на странке које ће чинити владајућу већину, али да од ње очекује да донесе промене и бољитак грађанима.

Он је за данашње “Вечерње новости” казао да је “чињеница је да је бивши режим који је промовисао политику да Европа нема алтернативу, морао да падне и да народ сада од нове власти очекује свеобухватне промене”.

Упитан зашто је, поред разних политичких комбинација само ДСС, која има 21 посланика, остала заобиђена у постизборним преговорима, Коштуница сматра да је то зато што су то једини посланици у Скупштини који су за политичку неутралност Србије и против уласка у ЕУ.
“То је кључна линија која одваја ДСС од других. Свима је било јасно да ДСС од те своје политике неће одустати само зарад уласка у власт. Верујем да је због тога свима било и беспредметно да са нама преговарају”, оценио је лидер ДСС.

Он је навео да ДСС и даље стоји иза споразума са СНС да се о чланству у ЕУ, односно неутралности, одлучује на референдуму, али да ће се према тој странци опходити у зависности какав однос они буду имали према држави.

Коштуница је потврдио да има истине у тези да остале странке не укључују ДСС у преговоре, јер је таква директива Запада.
“Има истине у томе, али нас та истина само учвршћује у уверењима. Време ће показати да смо у праву и да је политичка неутралност услов за развој и опстанак земље. Потпуно је јасно да ЕУ не занима Србија у целини, већ они виде нашу државу као преполовљену. При чему траже да један део наше земље успостави добросуседске односе са другим својим делом – са Косовом”.

Коштуница истиче и да од нове владе очекује дисконтинуитет у односу на досадашњу власт, да Србија почне економски да се опоравља, а грађани колико-толико да осете бољитак.

Он сматра и да је важно да се земља одупре притисцима ЕУ и да и поред неповољане ситуације, очува институције на Косову и да брани целовитост мирним путем, Уставом, Резолуцијом 1244, међународним правом.

Поводом позива председника Томислава Николића да се постигне консензус у политици према Косову Коштуница каже да је важно да се разговор о тој теми непрестано води и да Скупштина, председник и влада ставе косовску тему на дневни ред.
“Широки консензус има смисла само ако станемо иза одбране државне целовитости. Бивша власт је, на пример, тражила јединство око потпуно погубне политике”, каже Коштуница.

Он је демантовао и спекулације да ће ДСС уз помоћ СНС и СПС да смени власт у Београду. “Таквих разговора није било уопште. Наш став је више него јасан: искључена је сарадња са ДС у Републици, Београду и у Војводини”.

Извор: Танјуг

2 коментара

  1. Pred državom Srbijom je PET DO DNAEST gos, Koštunica,Ćosić i Negova Svetost gos,Irinej rekli su šta misle i šta bi trebalo uraditi.Presednik Nikolić i nova vlada imaće podršku u odbrani
    celovitosti države Srbije.Ustavni sud takođe doneo je odluku koja će pomoći pravilno uređenje Srbije.

  2. Ukoliko je tacno da Nikolic i Dacic iskljucuju Kostunicu kao partnera,zbog “sugestija sa zapadne strane”…………..kakvim se onda PROMJENAMA nada i Kostunica i SRBIJA???? Onda je doslo samo do smjene izmedju KURTE (sjahao) i MURTE ( uzjahao)!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *