12. јул – Ћосић: Никада не бих предао Косово

БЕОГРАД – Писац и академик Добрица Ћосић демантовао је писање неких београдских медија да се икада залагао за “цивилизовану предају Косова”, наводећи да је та реченица истргнута из контекста.

“Никада нисам трговао Косовом. Никада га не бих предао, ни цивилизовано, ни ратом. Оно што је моја стара идеја, коју сам јавно предлагао и образлагао, била је – подела Косова. Или тачније, територијално разграничење са Албанцима”, рекао је Ћосић за данашње “Новости”.

Он је подсетио да се више од 40 година бави питањем Косова, али да никада није написао да Косово треба цивилизовано предати. “Не разумем зашто ме новине и даље тако олајавају, тумаче и преводе. То је више од лажи и преваре. Ваде полуреченице, па цитирају као ставове”.

Поводом његовог наводног става “да Србија мора да цивилизовано преда Косово” Ћосић каже да су се тиме једно време бавили и најутицајнији балкански преговарачи.
“Та је идеја постала блиска и Зорану Ђинђићу. Али то није предаја Косова. Није ни продаја”, указао је Ћосић.

Он је такође изразио и запрепашћење “констатацијом” новина да је “последњих месеци све активнији у промоцији свог става” и да је то “у Београду јавна тајна”.
“Моја ‘промоција’ се своди на мој кућни рад, сређивање рукописа, помало писања и ноћне шетње уз Дунав”, рекао је 92-огодишњи писац.

“Новости”, такође, цитирају пасус из Ћосићеве књиге Косово за који кажу да представља сублимацију његових теза: “Ако су битку на Косову 1389. Турци добили на бојишту, Срби су је добили у духу. И Срби и Турци ту су битку у времену изгубили. Одговорност за будућност налаже данас Србима и Албанцима да вековну битку за Косово не реше на бојишту, него за зеленим столом: споразумом, поштовањем права једних и других и освету замене сарадњом. То је једина могућност да и Албанции Срби остану победници на Косову.”

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. HVALA COSICU sto je iz daleka dotakao T A B U temu K O S M E T A. Tko je imao namjeru i tko namjerava da KOSMET preda ili proda ili….. tko ga je svim srcem branio. ZABRANJENA tema jeste odnos prema KOSOVU a time i prema SRBIJE od strane MILOSEVICA potom KOSTUNECE,zatim ere zutih “demokrata” DJINDJICA , TADICA do danasnjih dana NIKOLIKCA, naprednjaka i Dacica.Dok je TADIC bio potpuno jasan kao i MILOSEVIC samo sto je Sloba to radio diagonalno suprotno Tadicu, Cosic nam otkriva kamencic mozaika mutne i prikrivene DJINDJICEVE politike “Srbija mora civilizirano da preda KOSOVAO – ideja bliska DJINDJICU”!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *