11. јул – Оспорен део закона о надлежностима Војводине

БЕОГРАД – Уставни суд Србије оспорио је двадесетак одредби Закона о утврђивању надлежности Аутономне покрајине Војводине, међу којима су и она да је Нови Сад главни град Покрајине, као и да Војводина може оснивати своје представништво у Бриселу, објављено је на сајту суда. (www.уставни.суд.рс)

Након одлуке Уставног суда, Нови Сад остаје административни центар и седиште органа Покрајине.

На седници Суда 10. јула оспорене су и одредбе у којима се наводи да ће се у поступку доношења закона водити рачуна о достигнутом нивоу права градјана на покрајинску аутономију, као и да је у поступку доношења закона којима се уредјују питања од покрајинског значаја, предлагач дужан да затражи мишљење надлежног органа АП Војводине.

Оцену уставности Закона о утврдјивању надлежности Аутономне покрајине Војводине и Статута Војводине затражила је 30. новембра 2009. године Демократска странка Србије. Та странка је затражила и оцену уставности међусобне усклађености та два акта.

Лига социјалдемократа Војводине позвала је у среду Владу Војводине да заштиту права градјана покрајине затражи пред Европским судом за људска права у Стразбуру, након што је Уставни суд Србије оспорио више од 20 чланова Закона о надлежностима Војводине.

Извор: Бета

Један коментар

  1. Pa nista.. dok je vrijeme, ukinuti status pokrajine i Vojvodinu uciniti vaznom ni manje ni vise nego sto su Sumadija ili Pomoravlje. U suprotnom, od ovih pokrajinskih zutaca ce nas glava uvijek boljeti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *