10. јул – Проблем ако Бан посећује КиМ као независну државу

ЗРЕЊАНИН – Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун, који 23. јула долази у посету Србији, планира да посети и Косово и Метохију, што је, како је оценио, за Србију проблем уколико он посећује Косово као независну државу.

“Србија још увек размишља како да одговори на изазов посете Косову. Сада треба цела Србија да стане и он мора да се изјасни да ли на Косову обилази само представнике УН или одлази на Косово као у независну државу”, рекао је Николић.

Бан Ки Мун, како је објаснио, жели да иде на Косово, а Косово, како је прецизирао, није чланица УН.
“Ми ћемо око тога морати да имамо јединствен став и да радимо на решавању тог проблема. Проблем је велики, али Србија ће га решити”, рекао је Николић и додао да Бан Ки Мун мора да се изјасни да ли посећује независну државу.

 

Потребан консензус да је Косово наше

 

Председник Србије Томислав Николић истакао је данас да је Србији потребан консензус о Косову и Метохији, што значи заузимање заједничког става о питању до које мере привреме институције на Косову могу да обављају власт, и које су границе иза којих држава може да стане.

“Мислим да више никада нећу бити председседник у Приштини, а ни председник привремених власти у Приштини никада неће бити председник у Косовској Митровици”, поручио је он у изјави новинарима након обиласка пољопривредних радова у Меленцима, у општини Зрењанин. Према његовим речима, неопходно је да се постигне консензус о томе “шта је Косово” и како ће се држава понашати према Косову.

Такође је нагласио да је потребно усагласисти до које мере привремене институције могу да обављају власт на Косову, и које су границе иза којих Србија као дрзава може да стане, и како ћемо да реагујемо ако дође до неких неугодних инцидената који би показали да приштинске институције желе да спроведу своје надлезности на територији целе покрајине.

Николић је додао да треба видети и у ком облику према приштинским институцијама могу да буду Српска православна црква на Косову, енклаве у којима су Сбри већина, четири општине на северу , и шта Србија заступа на међународним скуповима, под којим условима учествује, под којима не.

Треба утврдити, како је додао “да је Косово наше и да имамо јединствени став власти и позиције, јер тек тада можемо да будемо снажни”.
“Тек тада можемо будемо снажни. Ако будем о ишли разједињени од борбе да докажемо своје право на КиМ нема ништа.

Упитан да ли постоије нови услови везани за Косову Николић је казао да се не морају очекивати нови услови када постоји стално у ваздуху да Србија успостави добре односе са суседном државом Косовом.
„Даље од тога не морају ништа да нам цртају нити говоре“, подвукао је он.

Жеља оних који су признали независност је да та независност буде потпуна, указао је Николић, додајући да је “жеља нас који то не прихватамо, а које је народ изабрао, да се то никада не оствари”.
“Ако будемо остали километрима удаљени једни од других, а преговарамо, од тих разговора неће бити ништа”, оценио је он додајући да је битно да се седне за сто и покуша приближити ставове.

Извор: Танјуг

2 коментара

 1. Ko stoji na vrh brda taj ima bolji vidik ako nema magle. Tako i
  naš predsednik Nikolić ima više saznanja od građana čiji je on
  predsednik.Dali BAN gen, sekretar UN treba da ide na Kosmet bez
  saglasnosti Srbije ili on ide po nalogu okupacionih vlasti na
  Kosmetu NATO EU USA.Kolika je politička moć Srbije,posle politike
  DOSOVSKE i Tadićeve politike gde smo svedeni da nemožeo ni na
  Sever Kosmeta otići bez saglasnosti Prištine odnosno Tačija.
  Nikolićeva politika biće na prvom ispitu oko posete Ban KI Muna.
  Dali Crkva može pomoći posle slučaja Artemija i raskola koji je
  potresaju u njenoj jurisdikciji videćemo pamet SRPSKU SVETI SAVO
  POMOZI RAZBRAĆENOJ BRAĆI!!!

  • Što je sad ovo, poslije borbe od 623 ggodine mi se odričemo Kosova i Metohije ?
   Znači li to da se odričemo sebe !
   Što bi rekli kataloici da neko zatraži da se odreknu Vatikana ?
   Pitam :
   1.Kako je izabran sadašnji Patrijarh
   2.Zašto je otjeran Artemije
   3.Dali su isti razbili Radikalnu stranku i zatočili sužnja u Hagu ?
   4.I nakraju, Toma predsjednik !
   Dali su to bile predradnje ?
   I sad se javlja “Otac Nacije”
   Znači postojao je plan !
   Ili to “Otac Nacije”, prije odlaska, samo sprovodi u djelo dugoročno smišljeni plan svog komandata !
   Dobro razmislite što radite ?
   Dijaspora

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.