10. јул – Потписивање коалиционог споразума

БЕОГРАД – Коалициони споразум, на чијим основама ће функционисати будућа влада СНС, коалиције око СПС и УРС, требало би да буде потписан данас.

Како је раније најављено, коалициони споразум између СНС коалиције око СПС и УРС одмах након тога биће и представљен јавности, а београдски медији пишу да ће споразум бити потписан на “неутралном терену” – Скупштини Србије.

Споразум би се, како је најављивано, састојао из осам сегмената – државна политика, економска и социјална политика, правна држава и владавина права, борба против корупције, организованог криминала, реформа државне управе, департизација, децентрализација и слобода медија.

Међутим, потпредседник Партије уједињених пензионера Србије Милан Кркобабић изјавио је јуче да та странка неће потписати коалициони споразум, који им је доставио мандатар за састав нове владе Ивица Дачић и да траже третман равноправног партнера у буцућој скупштинској већини.

Кркобабић је новинарима, по завршетку вишечасовне седнице Председништва, рекао да, како га је назвао скраћени споразум, може да буде само полазна основа за дефинисање коалиционог споразума, који ће тачно утврдити надлежности и поделу ресора чланица коалиције.
“Не тражимо ни мање ни више од онога за шта преузимају одговорност коалициони партнери. Овде (у споразуму) о томе нема ни говора. Влада СПС-СНС-УРС за нас није приоритет уколико се не настави низ са ПУПС-ом”, упозорио је Кркобабић и нагласио да “и после другог покушаја формирања владе, може да уследи и трећи, али и нови избори”.

Међутим, увече је дошло до састанка између Дачића, Јована Кркобабића и Драгана Марковића Палме и, по свему судећи, СПС и ПУПС су изгладили неспоразум.

Лидери странака, које ће највероватрније чинити будућу владу, сагласили су се раније о наставку о европских интеграција Србије, опредељености будуће владе за жестоку борбу против корупције и криминала као и за озбиљне и обимне економске реформе.

Мандатар за састав владе Ивица Дачић раније је рекао да разговор о ресорима још није завршен, али је потврдио да ће схема “осам плус пет плус два” бити и усвојена.

Лидер СПС казао је да би, по споразуму, СНС припало осам министарстава, коалицији окупљеној око социјалиста пет, а УРС-у два ресора.

Говорећи о информацијама које су се појавиле у јавности да је ПУПС незадовољан разговорима, Дачић је нагласио да је он више пута рекао да је договор те тројне коалиције да се иде заједно у владу или да не иде нико.

Управа УРС-а овластила је лидера Млађана Динкића да потпише коалициони споразум о формирању нове владе и дала сагласност за наставак преговора о формирању нове владе коју ће чинити коалиције око СНС, СПС-ПУПС-ЈС и УРС.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *