09. јул – Протест Срба у Косовској Митровици

Неколико хиљада грађана северног Косова поручило са протестног скупа у Косовској Митровици да никада неће одустати од мирне и демократске борбе за очување Косова и Метохије у саставу Србије. Срби на Космету данас живе у својеврсном концентрационом логору, поручио Крстимир Пантић.

Са протестног скупа који је одржан у Косовској Митровици Срби са севера Косова поручили су да не одустају од мирне борбе за опстанак на овим просторима и још једном су најоштрије осудили убиство брачног пара Јевтић у селу Талиновац код Урошевца.

Протест на централном градском Тргу Шумадија у северном делу Митровице је одржан због угрожености и притисака на Србе који живе на Косову и Метохији. Митинг је почео интонирањем химне Србије Боже правде, а учесници су минутом ћутања одали пошту недавно убијеном брачном пару Јевтић из села Талиновац код Урошевца.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић рекао је да су Срби данас једини народ у Европи који нема право на живот, на идентитет, на повратак и да на Косову и Метохији живе у својеврсном концентрационом логору.

Пантић је критиковао Србе који су укључени у рад косовских институција, али и представнике Еулекса који, како је рекао, ослобађају оптужби доказане злочинце и криминалце, а против трговаца људским органима не покрећу истраге.

Србима је са скупа поручено да буду јединствени у подизању гласа против терора којем су свакодневно изложени и против стратегије освајања севера Космета. Учесници скупа апеловали су да се што пре формира влада у Београду од које, како су рекли, очекују да подржи њихову мирну борбу за опстанак на Косову и Метохији.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић рекао је да Срби настављају да се мирним средствима боре за опстанак на простору Косова и Метохије, а од представника Еулекса и Кфора затражио је да се држе статусне неутралности.

“Нека заштите сваког грађанина, али оволика сила на северу потребна је, пре свега, Србима који живе јужно од Ибра, јер они тамо немају никакву заштиту”, рекао је Миловић. Миловић од нове владе у Београду очекује да одреди стратегију према косовском питању, а грађанима да саопшти истину.

“Мора се рећи грађанима шта у будућности желе са нама, ми желимо да будемо заједно са представницима своје владе да будемо један тим, што нам у прошле четири године није било омогућено”, поручио је Миловић.

Драгиша Миловић је оценио да је претходна власт тражила од Срба само да имплементирају оно што је без консултација са њима договорено у Бриселу и да сада желе да буду са представницима владе, јер, како је рекао, Срби немају резервну државу.

Срби против гашења Министарства за КиМ

На протесту је од будуће власти затражено да не гаси Министарство за Косово и Метохију, јер би се тиме, како је оцењено, оправдале сумње да би и нова власт подлегла притисцима са запада.

Са протесног скупа грађани су поручили да ће мирним протестима спречити отварање Административне канцеларије косовске владе у насељу Бошњачка махала у северном делу Митровице.

Протесту у северном делу Косовске Митровице присуствовали су начелник косовско-митровичког Округа Раденко Недељковић, председници четири општине са севера Косова, бивши посланици у Скупштини Србије Драгиша Ђоковић и Владимир Милентијевић и Тања Вујовић са Економског факултета у Косовској Митровици.

Грађани су носили пароле на којима је било исписано “Србија на Космету заувек”, “Не убијајте нас, поштујте нас и ми ћемо вас”, “Не албанским институцијама заувек”…

Одборници четири општине са севера Косова оценили су на заједничкој седници коју су одржали прошлог четвртка да је политичко-безбедносна ситуација на северу покрајине озбиљно погоршана.

Одборници из Косовске Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића закључили су да се применом једностраних и насилних акција Кфора и Еулекса против Срба и претњама приштинских власти одржава нестабилно стање на северу Косова.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *