05. јул – СНС: Предложићемо најбоље људе за министре

С. Миловановић

БЕОГРАД – Лидери Српске напредне странке и Уједињених региона Србије, Александар Вучић и Млађан Динкић, одржали су данас у просторијама СНС-а састанак о програму нове владе и постигли сагласност о питању преговора о пријему Србије у Европску унију, борби против корупције и криминала, као и о кључним економским мерама.

У делегацији СНС-а, осим Александра Вучића, били су и Јоргованка Табаковић, Небојша Стефановић, Радомир Николић и Зорана Михајловић, док су састав делегације УРС-а уз Млађана Динкића, чинили и Верица Калановић, Сузана Грубјешић, Владимир Илић, Бошко Ничић и Снежана Стојановић-Плавшић.

Према речима вршиоца дужности председника СНС-а и координатора за прављење коалиционог споразума странака које треба да формирају будућу владу, Александра Вучића, у наредним данима разговараће се о конкретизацији и прављењу коалиционог споразума три стране, СНС-а УРС-а и СПС-а.

Осам сегмената за нову владу

– Не могу да кажем да ће све ићи брзо и потпуно једноставно јер прављење владе је веома озбиљна ствар, а озбиљне ствари се не завршавају на брзину, али оно што је важно јесте да постоји воља свих страна у преговорима да дође до реформе и промена у Србији. Постигнута је сагласност и око потребе што бржег рада ка почетку преговора о приступању ЕУ, као и бескомпромисној борби против криминала и корупције – истакао је Вучић.

Лидер УРС Млађан Динкић рекао је да је добар део коалиционог споразума припремљен и да он има осам сегмената неопходних за корените реформе и напредак државе и друштва.

– Постоји осам главних сегмената око којих смо постигли сагласност, а то су државна политика, економска и социјална политика, правна држава и владавина права, борба против корупције, организованог криминала, реформа државне управе, департизација, децентрализација и слобода медија. Коалициони споразум СНС-СПС-УРС биће најдетаљнији коалициони споразум који је начињен од 2000. године до данас, а програмски садржај биће веома озбиљан. Кључни део ће бити програм фискалне консолидације коју би требало спровести до септембра, јер у ће у супротном исплата плата и пензија бити доведена у питање, будући да је државни буџет празан. Буџетски дефицити у Србији је изнад седам одсто, што је рекорд у последњих 12 година – рекао је Динкић.

Лидер УРС је навео и да будућа влада намерава да рационализује државну управу и смањи бирократију, донесе закон о јавним набавкама као и да укине намете и таксе за мала и средња предузећа, а осврнуо се и на коментаре председника ДС на рачун УРС-а.

– Борис Тадић је изјавио да УРС имају искуства у креирању буџетског дефицита, а подсетио бих да је управо његов премијер Мирко Цветковић направио рекордни дефицит. Како то да гувернер НБС тек сада признаје оно што смо сви одавно знали, да је јавни дуг прешао 45 одсто, да ли је то гувернер чекао да види да ли ће Тадић постати премијер па да онда одлучи да ли ће признати или не. Тадић је рекао и да УРС имају искуства у рушењу владе, а колико знамо, његова влада је трајала пун мандат, четири године, и нико је није рушио. УРС не желе да у новој влади буду протоколарне личности и такозвани „фикуси“ – рекао је Динкић.

Најбољи људи за министарска места

Вршилац дужности председника напредњака Александар Вучић рекао је и да је СНС веома одговорна у избору кадра, односно људи за министарска места у будућој влади.

– Само мало стрпљења тражим до формирања владе, а тада гарантујем да нико неће моћи ништа негативно да каже за људе који ће од стране СНС бити предложени за министре. Спремни смо и да за неке важне функције предложимо људе који нису чланови странке јер нам је најважнији успех владе, реформе и бољитак за грађане – истакао је Вучић.

Лидер СНС је на питање о садржају разговора са америчким дипломатом Филипом Рикером, одговорио да то не може да коментарише „јер је такав договор“, а упутио је и отворено питање Борису Тадићу у вези његове изјаве „да тајкуни желе формирање владе СНС-СПС-УРС“.

– Са господином Рикером сам разговарао дуго, али не могу ниједну реч о садржини разговора да вам кажем јер је такав договор, а ја поштујем договоре. Искористио бих ову прилику и од председника ДС Бориса Тадића затражио да јавно каже који то тајкун има утицаја на мене или СНС, како је то недавно изјавио, или ако не може да наведе конкретно име, да се јавно извини – рекао је Вучић, поновивши још једном да „велика коалиција“ између напредњака и демократа није реална.

Извор: http://www.pravda.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *