03. jul – Srbi na severu Kosova na sat vremena blokirali puteve

KOSOVSKA MITROVICA –

Jednočasovnom blokadom glavnih magistralnih puteva na severu Kosova, koja je prošla bez incidenata, Srbi iz ovog dela pokrajine danas su uputili poruku međunarodnoj zajednici i vlastima u Prištini da ne žele integraciju u kosovske institucije i društvo.

Jedan od zahteva sa održanog protesnog okupljanja i blokada je da međunarodna zajednica ispita ponašanje pripadnika kosovske policije tokom proslave Vidovdana i kazni odgovorne za incidente.

Srbi su se jutros okupili na više lokacija na severu Kosova i u blokadi držali sat vremena puteve, kako bi još jednom, kako su istakli, poslali poruku da ne žele da se integrišu u kosovsko društvo i da ne prihvataju instaliranje kosovskih institucija na severu pokrajine.

U blokadi su držali sve važnije putne pravce u opštinama Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić i za to vreme nije zabeležen ni jedan incident.

Magistralni put Kosovska Mitrovica – Ribariće bio je blokiran u Zupču, a u blokadi su bili i put Priština – Raška u Rudaru u opštini Zvečan i isti putni pravac na još nekoliko lokacija u Leposaviću.

Građani su se bili okupili i u blizini glavnog mosta na Ibru u severnom delu Kosovske Mitrovice, a u gradu je bilo blokirano nekoliko ulica.

Načelnik kosovskomitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković izjavio je da današnjim protestom Srbi sa severa Kosova žele da pošalju poruku međunarodnoj zajednici i Prištini da ne žele kosovske institucije.

“Ne želimo kosovske institucije, one institucije koje su pre par dana na Vidovdan izvršile brutalno nasilje. Ne znam da li neko u međunarodnoj zajednici vidi da Priština institucionalno vrši progon i torturu nad Srbima i ostalim ne Albancima”, rekao je on.

Dodao je da Srbi od međunarodne zajednice očekuje da urade sveobuhvatnu istragu šta se desilo na Vidovdan i aktere adekvatno kazni.

Načelnik Kosovskomitrovičkog okruga je kazao da će slično okupljanje Srba i nove blokade puteva zavisiti od aktivnosti međunarodne zajdnice i prištinskih institucija i da će se Srbi ponašati u skladu sa tim.

“Narod koji je izašao na temperaturi višoj od 30 stepeni je odlučan, jedinstven i naoružan strpljenjem i mudrošću i izdržaćemo do kraja”, rekao je Nedeljković.

Izvor: Tanjug, RTV

2 komentara

  1. Jedino, iako tesko za nositi, oruzje protiv ove bezocne nepravde prema Srbima, je zaista samo mudrost i strpljenje. Iako daleko, ali uvek smo sa vama.

  2. Radite ono što su Albanci radili zadnjih 100 godina i nemojte im verovati njihov cilj je ujedinjenje sa Albanijom a naš oslobađanje Kosova od terorista.Kosovo je SRPSKO!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *