03. јул – Срби на северу Косова на сат времена блокирали путеве

КОСОВСКА МИТРОВИЦА –

Једночасовном блокадом главних магистралних путева на северу Косова, која је прошла без инцидената, Срби из овог дела покрајине данас су упутили поруку међународној заједници и властима у Приштини да не желе интеграцију у косовске институције и друштво.

Један од захтева са одржаног протесног окупљања и блокада је да међународна заједница испита понашање припадника косовске полиције током прославе Видовдана и казни одговорне за инциденте.

Срби су се јутрос окупили на више локација на северу Косова и у блокади држали сат времена путеве, како би још једном, како су истакли, послали поруку да не желе да се интегришу у косовско друштво и да не прихватају инсталирање косовских институција на северу покрајине.

У блокади су држали све важније путне правце у општинама Звечан, Косовска Митровица, Зубин Поток и Лепосавић и за то време није забележен ни један инцидент.

Магистрални пут Косовска Митровица – Рибариће био је блокиран у Зупчу, а у блокади су били и пут Приштина – Рашка у Рудару у општини Звечан и исти путни правац на још неколико локација у Лепосавићу.

Грађани су се били окупили и у близини главног моста на Ибру у северном делу Косовске Митровице, а у граду је било блокирано неколико улица.

Начелник косовскомитровичког Округа Раденко Недељковић изјавио је да данашњим протестом Срби са севера Косова желе да пошаљу поруку међународној заједници и Приштини да не желе косовске институције.

“Не желимо косовске институције, оне институције које су пре пар дана на Видовдан извршиле брутално насиље. Не знам да ли неко у међународној заједници види да Приштина институционално врши прогон и тортуру над Србима и осталим не Албанцима”, рекао је он.

Додао је да Срби од међународне заједнице очекује да ураде свеобухватну истрагу шта се десило на Видовдан и актере адекватно казни.

Начелник Косовскомитровичког округа је казао да ће слично окупљање Срба и нове блокаде путева зависити од активности међународне зајднице и приштинских институција и да ће се Срби понашати у складу са тим.

“Народ који је изашао на температури вишој од 30 степени је одлучан, јединствен и наоружан стрпљењем и мудрошћу и издржаћемо до краја”, рекао је Недељковић.

Извор: Танјуг, РТВ

2 коментара

  1. Jedino, iako tesko za nositi, oruzje protiv ove bezocne nepravde prema Srbima, je zaista samo mudrost i strpljenje. Iako daleko, ali uvek smo sa vama.

  2. Radite ono što su Albanci radili zadnjih 100 godina i nemojte im verovati njihov cilj je ujedinjenje sa Albanijom a naš oslobađanje Kosova od terorista.Kosovo je SRPSKO!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *