02. јул – Шпинделегер: Косову пуни суверенитет на јесен

БЕЧ – Министар иностраних послова Аустрије Михаел Шпинделегер најавио је пред данашњи састанак Међународне управљачке групе (ИСГ) за Косово, да ће пуни суверенитет Косово добити на јесен, али и нагласио да још нерешена ситуација на северу захтева даље присуство међународних снага.

Шпинделегер је рекао да од састанка ИСГ очекује одлуку која ће бити о значаја за будућност Косова.

“Међународна заједница ће одлучити да се њено надгледање независности Косова може окончати. То је јасан доказ поверења према Косову, које је сада зрело да стоји на сопственим ногама, и преузме пуну одговорност за будућност свих њених грађана”, нагласио је Шпинделегер, у интервјуу немачкој новинској агенцији ДПА који преноси бечки дневник “Винер цајтунг”.

Он је објаснио да одлука уследила баш сада јер је за мање од пет година косовска влада постигла циљеве Ахтисаријевог плана, који предвиђа стварање стабилног, демократског, мултиетничког Косова, који може допринети регионалној стабилности.

За то је, како је додао, била потребна помоћ међународне заједнице, али “није било подразумевајуће да је могуће спровести беспрекоран прелазак међународне администрације на самостално вођење од стране косовских власти, због чега Косово може с правом бити поносно на свој успех”.

Косово, сматра шеф аустријске дипломатије, сада улази у једну нову фазу сопствене одговорности и европског приближавања.

“То наравно не значи да се може опустити. Процес реформи у најмлађој држави Европе мора бити настављен. До јесени морају још сви циљеви Ахтисаријевог плана бити унети у косовски Устав и законодавство. Само тада ће правно бити делотворна одлука ИСГ”, поручио је он.

Према његовим речима, Ахтисаријев план узима у обзир и проблематику севера Косова.

“Међутим, он није могао бити тамо примењен, али то није била грешка Приштине. Интегрисати становнике севера остаће и даље један изазов за косовску владу, али и међународну заједницу”, сматра Шпинделегер.

Упитан о последицама по улоге Еулекса и Кфора, шеф аустријске дипломатије је истакао да ће Еулекс и даље косовске власти подржати у изградњи полиције, правосуђа, царине, према модерним међународним стандардима.

“Нормализацијом стања косовске снаге безбедности могле су већ да испуне своје задатке у очувању реда. Међутим, Кфор и даље остаје важан гарант стабилности на Косову. Посебно још нерешена ситуација на северу захтева даље присуство међународних снага”, закључио је Шпинделегер.

Одлуку о окончању процеса надгледања ће у Бечу донети Међународна управљачка група за Косово, у којој су представници 23 европске државе, Турске и Сједињених Америчких Држава.

У протекле четири и по године, откако је Косово једнострано прогласило независност, развој демократских политичких структура надгледао је међународни цивилни представник на Косову.

После одлуке, Међународна цивилна канцеларија, на чијем је челу Питер Фејт, биће затворена.

Према речима Шпинделегера, међународна заједница ипак ће остати присутна на Косову.

Еулекс и Кфор и даље морају да остану на Косову, пре свега због ситуације на северу, која још није до краја решена и влада у Приштини веома мало контролише тај део државе, рекао је Шпинделегер.

Штрахе: Укидање надзиране независности је провокација
Лидер најутицајније опозиционе странке Аустрије – Слободарске партије Хајнц Кристијан Штрахе изјавио је да планирано доношење одлуке о укидању међународне надзиране независности Косова представља чисту провокацију и изразио стрепњу за безбедност тамошњих Срба.”Застрашујуће је што се за Србе на северу, које муслимански Албанци још нису протерали са Косова, није тражила никаква аутономија”, навео је Штрахе у саопштењу.

Реагујући на састанак Међународне управљачке групе за Косово, Штрахе је казао да ИСГ намерава да донесе одлуку о давању пуног суверенитета Косову, истакавши да ће то угрозити безбедност српске мањине.

“Косово се у потпуности поклања Албанцима, а о тамошњим Србима се нико не брине”, казао је он, додајући да се тим само заоштрава једнострана политика коју већ дуго воде ЕУ, САД и Турска.

Извор: http://www.rtv.rs

4 коментара

 1. Било би можда нормалније,када би ово рекао Ахтисари,који је за то и добио новац (Нобелову награду).Проблем је, што је наводно војно неутрална, Аустрија,преко свог министра спољних послова унапред донела “решење” Косметског проблема.Никакве нормализације стања на Космету неће бити,док се сами њени грађани не договоре.

  • Ne mogu da verujem, Stojane, pa oni sprovode Ahtisarijev plan!

   [U slucaju da razumete nemacki, procitajte u vezi “ICR/ICO” na stranici Ministarstva inostranih polsova Nemacke: http://www.auswaertiges-amt.de/DE/Europa/WestlicherBalkan/Kosovo_node.html%5D**

   „ICR/ICO: Die von 25 Staaten gegründete International Steering Group (ISG) ernannte am 28. Februar 2008 den Niederländer Pieter Feith zum Internationalen Zivilen Repräsentanten (International Civilian Representative, ICR). Das Mandat des ICR beruht auf Annex IX des Ahtisaari-Plans („Comprehensive Proposal for the Kosovo Status Settlement“) und einer ausdrücklichen Einladung durch die Regierung Kosovos in der Unabhängigkeitserklärung. Der ICR verfügt über weit reichende Kompetenzen, insbesondere über die Möglichkeit der Annulierung kosovarischer Gesetze, sofern diese den Regelungen des Ahtisaari-Plans zuwiderlaufen. Pieter Feith war bis zum 30. April 2011 zugleich Sonderbeauftragter der Europäischen Union (Special Representative of the European Union, EUSR) und trug daher einen sogenannten „Doppelhut“. Das Internationale Zivilbüro (International Civilian Office, ICO) unterstützt den ICR bei der Erfüllung seines Mandats, der Umsetzung des Ahtisaari-Plans.“*
   http://www.auswaertiges-amt.de/DE/Europa/WestlicherBalkan/Kosovo_node.html

   * Pecat, molim Vas prevedite na srpskom jeziku, verujem da Vi (pecat) to brze mozete nego ja, hvala.

   ** Pecat, u slucaju da necete prevesti, molim Vas (pevat) objavite onda ovo, hvala.

 2. Posto “oni” predaju nasu zemlju strancima bio bi red da joj daju i pravo ime. Evo ja predlazem za pocetak Tacibondstan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *