Великоалбански Бенелукс, или царински наркотички савез

Албанија, Косово, Македонија и Црна Гора могу да се уједине у структуру која по моделу подсећа на Бенелукс. Са таквим пројектом су на страницама издања ”EU observer” иступили економиста Гинтер Фелингер и новинар Екрем Краснићи. Приоритети нове заједнице, наводно, треба да буду трговина, либерализација царинских процедура, борба против организованог криминала.

Одмах пада у очи да аутори чланка нису „одавле“. И заиста: Фелингер је Аустријанац, који се због неких разлога преселио из своје имућне земље у сиромашну Албанију. А Краснићи је родом са Косова, али даје предност животу у Бриселу. Он је углавном прилично критичан према свему што се дешава у покрајини, а Бенелукс није његова прва утопија. 2011. године на страницама истог ”EU observer” предлагао је да се читаво косовско руководство повуче са својих положаја, а да амбасадор САД у Приштини постане премијер. Краснићи је писао да би референдум на Косову показао да становништво више жели да постане 51. савезна држава Америке него део Европске Уније. Углавном, то је један прилично оригиналан тип, и тешко је схватити да ли говори са иронијом или озбиљно. Можда је Балкански Бенелукс такође шала? Јер један од претпостављених приоритета тог савеза – „либерализација царинских процедура“ – рецимо, између Косова и Македоније, је и тако спроведен на највишем нивоу – на пример, када говоримо о шверцу накротика који слободно циркулишу по том делу Балкана.

Аутори иницијативе сматрају да се треба пожурити и до краja 2012. почети са Балканским Бенелуксом, али могућности земаља које би га сачињавале су веома оскудне, сматра руски историчар балканиста Александар Сафонов:

Главни проблем је одсуство елементарне инфраструктуре. Те територије повезује само неколико нормалних аутопутева. Осим тога реална економија тих земаља функционише по неким другим правилима него у Бенелуксу – од великог значаја је сива економија. Не може доћи ни до каквог уједињена земаља у циљевима развоја транзита белог робља, шверца и томе сличном. Иако је организовани криминал у тим земљама већ одавно и тесно у сарадњи и за њега формалне државне границе немају значаја.

Александар Сафонов каже да у Балканском Бенелуксу од осам милион становника, више од 6,5 милиона су Албанци. То наводи на мисао да преко овог савеза није ближа ЕУ, како тврде аутори чланка. Ради се о томе да јединствену политичку, економску и царинску зону предлажу на територијама на којима је или 100% албанског становништва (Албанија, Косово), или су Албанци на корак од доминације над другим етничким групама (Македонија), или долази до убрзања тог процеса, као у Црној Гори, у којој је недавно на форуму албанских партија човек који је 90-их увозио оружје из САД за потребе терористичке ОВК позивао Албанце да наступе као јединствени фронт.

Речју, под предлогом регионалне сарадње још једном нам се нуди пројекат „уједињења свих албанских земаља“. А за Косово је то још једна реклама: нема тако много понуда да непризната држава буде део неког савеза. Па макар и Наркотичког царинског савеза, у шта у најбољем случају може да се претвори „Великоалбански Бенелукс“.

Извор: Глас Русије

Један коментар

  1. PA JESU BRACA….ZASTO MI SKIDATE MOJ KOMENTAR….oni se ljute,nije zbog MENE…..hihihihihikiiii…………………

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *