Тужилачка истрага

Пише Угљеша Мрдић

Нови законик о кривичном поступку, који прописује тужилачку истрагу, а ступа на снагу следеће године, требало би одложити, а онда и изменити

 

Наставља се са спровођењем неправде у Србији о чему „Печат“ пише годинама. О катастрофалним последицама тзв. реформе правосуђа у „Печату“ се претходних месеци и година огласила правна елита попут проф. др Ратка Марковића, проф. др Косте Чавошког, проф. др Оливера Антића, адвоката Зденка Томановића и других…
Нажалост, добар део стручне јавности је ћутао годинама.
Прошле недеље после вишемесечног ћутања огласио се део стручне јавности. Тек прошле недеље професор Правног факултета у Београду др Милан Шкулић, заменик Републичког јавног тужилаштва и председник Удружења тужилаца др Горан Илић, адвокат Божо Прелевић, омбудсман Саша Јанковић и повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић су затражили одлагање примене новог ЗКП.
Нови законик о кривичном поступку, који прописује тужилачку истрагу, а ступа на снагу следеће године, требало би одложити, а онда и изменити.

ДВА КОРАКА УНАЗАД

[restrictedarea]

Проф. др Милан Шкулић, који је са Гораном Илићем аутор публикације „Реформа у стилу један корак напред – два корака назад“, рекао је да се у новом закону одустало од истине у поступку.
Према речима стручњака неке одредбе новог ЗКП су контрадикторне, а неке потпуно супротне пракси Европског суда за људска права у Стразбуру. Правни стручњаци замерају и што тужилачка истрага према новом ЗКП фаворизује богате грађане, који ће моћи да плате приватне детективе и адвокате да спроведу паралелну истрагу у њихову корист, док ће за већину осумњичених и само ангажовање адвоката остати недостижно. Правници, међу којима је било много (ре)изабраних судија и тужилаца, као и оних који нису поново враћени у суднице, замерају и што су докази које сакупи Тужилаштво, које је потчињено извршној власти, изједначени са доказима које прикупи суд.
Увођење тужилачке истраге од стране нашег одлазећег Министарства правде је најблаже речено исхитрен потез без адекватне стручне расправе и вођења рачуна о примедбама стручне и адвокатске јавности. Ова истрага је значајно искомпликовала с једне стране кривичне поступке, а с друге стране закон који је у великој мери унео многе нејасноће у кривични поступак јер је дозволио једну врсту могућности за разне злоупотребе и отворио могућности политичког утицаја Министарства правде.

АМЕРИЧКИ МОДЕЛ
Тужилачка истрага је у потпуности преузета из америчког система кривичног поступка, на шта Србија није навикла. У Америци се тужиоци бирају на изборима за разлику од Србије. На тај начин се гарантује један степен независности, јер је народ бирао тужиоце. У крајњој линији цео наш правни систем је базиран на континенталном праву. Да би се водила тужилачка истрага требало би имати независне тужиоце, а ми знамо какво је наше правосуђе. Знамо шта су и Европа и стручна јавност рекли о реформи српског правосуђа.
„Опасно је ићи са тужилачком истрагом. На првом месту из разлога што се тужиоцу у тужилачкој истрази дају огромна овлашћења да може сам да води поступак на начин на који хоће. Ако је кривична пријава политички мотивисана, може одбрани да веже руке. Један од облика тужилачке истраге је и ово што ових дана ради тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић у случају ‘Младићевих јатака’, водећи хајку против политичких противника одлазеће власти. То је класичан пример злоупотребе тужилачке истраге и злоупотребе самих медија. На тај начин тужилац Вукчевић се директно меша у судски поступак који је у току у вези са тим случајем. Поступци Вукчевића су доказ да ми имамо велики проблем у нашем назови реформисаном правосуђу“, сматра адвокат Владимир Цвијан.
Подсетимо да је почетком године, 14 јануара, управо тужилац Вукчевић рекао да је нови концепт истраге велики изазов на који је Тужилаштво за ратне злочине спремно да одговори.
Тужилаштво за ратне злочине и Тужилаштво за организовани криминал су саопштили да су спремни да преузму истрагу од истражних судија и да се суоче са низом изазова тужилачке истраге предвиђене новим ЗКП који ступа на снагу 15. јануара.
Крајње је време да се на квалитетан, стручан и цивилизацијски начин изврши реформа нашег кривичног поступка.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Molim redakciju da ovu mrsku njusku ne stavlja vise u zaglavlje svojih clanaka. Srpska nakaza.

  2. …. pravedno bi bilo, da ‘kreatori’ naopakih propisa – budu istima sami podvrgnuti ?!…. Inace, uporedo sa raspravama o ‘doterivanju’ pravnog sistema u ‘red’ – potrebne su, negde i hitne (‘hirurske’) mere… A novi ministar, ako nije ‘prakticar’ – da slusa one sa puno iskustva u praksi ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *