Судски извршитељи: Утеривачи страха и харача

Пише Угљеша Мрдић

Према новом Закону о извршењу и обезбеђењу, извршитељи – државни, али и приватни – у зависности од конкретне ситуације моћи ће да дужнике исељавају из станова, кућа, локала, прикупљају податке о имовинском стању дужника, пописују, процењују, али и плене и продају покретну имовину, као и непокретности

 

Влада Србије наставља да сеје страх међу грађанима. Ускоро ћемо бити сведоци упада судских извршитеља – заправо легализованих утеривача дугова – у приватне станове и куће грађана.
Наиме, у Палати правде први судски извршитељи у Србији положили су 31. маја заклетву и тиме званично ступило на дужност. На 25.000 становника радиће по једна канцеларија извршитеља. Имаће штамбиљ и печат, а извршења ће спроводити на покретној и непокретној имовини. Моћи ће да је пописују и плене. Новина је и то што ће осим државних судских извршитеља, од сада дугове „утеривати“ и приватни извршитељи под контролом државе. Уместо да држава јача своје органе, јача приватне.

НАПЛАТА ДУГОВА
Испит за судске извршитеље положиле су укупно 64 особе, а заклетву је пред министарском правде Снежаном Маловић положило 39 извршилаца. Законом је предвиђено да буде 334 судска извршитеља, односно један на 25.000 становника, а ускоро ће заклетву положити сви који су положили и испит. Маловићева је рекла да судски извршитељи нису утеривачи дугова, већ особе на које је држава пренела своја овлашћења за наплату дугова. Међутим, јасно је да се ради о класичним утеривачима дугова иза којих стоји држава.
„Они ће радити у складу са законским овлашћењем и њихов рад ће контролисати судови, Министарство правде и Комора извршитеља“, навела је Маловићева, која је додала да ће се извршење судских поступака сада мерити данима у недељи, односно да неће трајати до 560 дана као раније. Упитана на који начин ће рад судских извршитеља утицати на социјално угрожене категорије становништва, Маловићева је одговорила да ће се и томе водити рачуна и да је при крају израда Закона о бесплатној правној помоћи.
„Владао је накарадни систем у којем су раније грађани позивани да не плаћају рачуне, а то није могуће у демократској и уређеној држави“, истакла је министарка.
Први професионални извршитељи почеће да спроводе судске одлуке по којима ће од дужника бити наплаћивана дуговања за комуналне услуге, мобилну телефонију или паркирање возила, а они се неће бавити породичним и радним споровима.

ОДУЗИМАЊЕ ИМОВИНЕ

[restrictedarea]

Неки од судских извршилаца јавно и „поносно“ су проговорили о својим новим дужностима. Тако је судска извршитељка из Сремске Митровице Јелена Миковић рекла да грађани немају разлога да се плаше судских извршитеља, јер ће посао приватних извршитеља бити да у што краћем року изврше судску пресуду. Тако да ће убудуће грађани Србије моћи да бирају да ли ће за извршење пресуда ангажовати државне или приватне извршитеље.
Извршитељ Тамара Пајковић рекла је да ће приватни извршитељи спроводити извршење на основу одлука суда на исти начин као што су до сада то радили судски извршитељи.
Приватни извршитељи неће смети да бирају предмете, нити које од њих ће извршити преко реда. За свој рад одговараће Комори.
Председник Коморе извршитеља Србије Михајло Драговић рекао је да су на оснивачкој Скупштини формирали органе Коморе: председника, потпредседника, председника Скупштине комора. У већини земаља Европске уније постоје приватни извршитељи. Пресуде се извршавају у року од 20 дана. Просек извршења код нас је дужи од две године.
„Сигуран сам да ће грађани врло брзо схватити да су извршитељи институт који би требало што пре прихватити, дати им подршку и охрабрити их, јер је једна од основних примедби управо неефикасност у спровођењу судских одлука“, рекао је Драговић.
Па, шта би ту требало грађани да схвате. Ко има новца, вратиће дуг и платити рачуне, а ко нема није решење да му утеривачи дугова упадају у станове и плене имовину мање процењене вредности од тржишне.

ОДОБРЕНА СВА СРЕДСТВА
Тако од 30. маја Србијом крстаре приватни извршитељи чији је једини задатак да утерају дуг који комуналне институције годинама нису успеле и поред правоснажне судске пресуде. Одобрена су им сва средства.
Према новом Закону о извршењу и обезбеђењу, они ће извршења моћи да спроводе сваког дана од седам до 22 сата, а у изузетним случајевима радиће и ноћу, ако буде постојало избегавање обавезе или опасност од одлагања.
Они ће у зависности од конкретне ситуације моћи да дужнике исељавају из станова, кућа, локала, прикупљају податке о имовинском стању дужника, пописују, процењују, али и плене и продају покретну имовину, као и непокретности. Такође ће моћи да улазе у станове и против воље власника, а у ризичније „акције“ ће ићи с полицијском пратњом.
Како истичу из новоосноване Коморе извршитеља Србије, њихове надлежности биће исте као и судских извршитеља, а циљ је да се убрза рад судова растерећивањем судских извршитеља.
С обзиром на то да се мора водити рачуна о сразмери дуга и имовине, за мали дуг не може се продавати стан, изузев ако нема друге имовине на којој би се могло спровести извршење. Стручњаци оцењују да увођење институције приватног извршитеља није у складу са социјалном ситуацијом у земљи.
„Извршитељи немају право да примењују било какву присилу, јер то остаје искључиво право Министарства унутрашњих послова, што значи да када је то неопходно, помоћ за извршење неке радње морају да траже од полиције“, рекао је државни секретар Министарства правде Слободан Хомен.
Међу извршитељима су, према речима помоћника министра правде Војкана Симића, бивше судије, адвокати, банкари, предузетници и други високообразовани кадар. Они ће бити посебно мотивисани могућношћу пристојне зараде.

АМЕРИЧКО-НЕМАЧКА ПОДРШКА
„Печат“ објављује делове говора министарке Снежане Маловић са оснивачке Скупштине Коморе извршитеља:
„Држава ће бити веома заинтересована за рад извршитеља, јер на њих преноси део својих овлашћења и управљање принудом, што значи да ће им омогућити све неопходне услове за ефикасан  рад, али ће истовремено вршити строгу контролу њиховог начина рада који закон прописује и токова новца. Не желимо никако да извршитељи буду ‘утеривачи дугова’, како их неупућени називају, већ савесни и одговорни  професионалци који раде у име државе и у интересу њених грађана и пословне заједнице. Користим и ову прилику да изразим велику захвалност организацији УСАИД и њиховој подршци  коју су од самог почетка на изради закона  пружали, у сарадњи са ‘Светском банком’, у оквиру БЕС Пројекта за реформу стечајног и извршног поступка у Србији, који је реализован кроз велику саветодавну помоћ у анализи потреба увођења професионалних извршитеља, изради модела подзаконских аката за имплементацију закона. Подршка УСАИД је настављена и кроз Пројекат за боље услове пословања у Србији. Такође захваљујем нашем дугогодишњем немачком партнеру на многим пројектима од значаја за правосуђе, претходно ГТЗ, а сада ГИЗ Пројекат правне реформе у Србији, на подршци имплементацији ЗИО и извршитеља у наш правни систем.“
То значи да иза целог пројекта стоји амерички УСАИД, немачки партнери и српско Министарство правде.
Извршитељима ће асистирати и полиција када процени да је таква помоћ потребна, јер професионални, баш као ни судски извршитељи немају право да користе принуду.
Што се тиче плаћања приватног извршитеља, повериоци ће им давати хонораре у складу с Правилником о тарифи о наградама и накнадама који је донео министар правде.
Извршитељ има право на награду према висини главног дуга – што је један део награде, а други део се односи на награду за успешно извршење, која се одређује према вредности оног што је наплаћено, указао је помоћник министра правде Војкан Симић.
Укупно на динарску противвредност од 5.000 евра, извршитељ би могао да заради 430 евра у динарској противвредности.
Представници Министарства правде тврде да приватни извршитељи увелико раде у Македонији, Румунији, Чешкој, Пољској, Мађарској, Естонији, Литванији, Бугарској и Холандији.
На крају можемо да закључимо да ће грађани у наредном периоду, нарочито они сиромашни или слабијег материјалног статуса (пошто се полако губи средњи слој) бити на посебном удару судских извршитеља.
Дужници ће бити избацивани из својих станова, кућа и локала, пописиваће се и одузимати покретна имовина. А где је ту поштовање Устава и елементарних људских права грађана?
Члан 20 Устава Републике Србије јасно каже: „Људска и мањинска права зајемчена Уставом могу бити ограничена ако ограничење допушта Устав, у сврхе ради којих га Устав допушта, у обиму неопходном да се уставна сврха ограничења задовољи у демократском друштву и без задирања у суштину зајемченог права. Достигнути ниво људских и мањинских права не може се смањивати.“ А у члану 22 стоји: „Грађани имају право да се обрате међународним институцијама ради заштите својих слобода и права зајемчених Уставом.“ Очекује се да ће Уставни суд у складу са Уставом решавати разне случајеве кршења људских права.
Грађани, који дугују држави новац за комуналне и друге разне дажбине, а које је контактирала редакција „Печата“, рекли су нам да неће дозволити утеривачима дугова да им упадају у породичне домове и отимају и пописују имовину. Браниће свој кућни праг од државних „рекеташа“. Које ће бити последица тога, показаће време… Ето, још једног примера последица лоше реформе правосуђа.

_______________

Ко води Комору извршилаца?

Оснивачка скупштина је 14. маја 2012. године усвојила Статут Коморе извршитеља, као и друге акте из надлежности Коморе.
Изабрани су органи Коморе. За председника Скупштине изабран је Милош Думић, за заменицу председника Скупштине Даница Чоловић, а за председника Коморе изабран је Михајло Драговић, за заменицу председника Коморе Светлана Манић. За председницу Извршног одбора изабрана је Драгана Стојков, а за чланове Одбора Тамара Пајковић, Биљана Петровић, Иван Младеновић, мр Вујадин Масникоса. За председника Надзорног одбора изабран је Небојша Спасојевић, а за чланове Миле Симојловић и Живан Милинов.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Sta ce naplatiti nama cije su dve penzije 34.ooo,oo,a ima nas troje u stanu od 45km.

  2. Od smrti Slobe i prevelike brige Tadića , Čanka , Čede praška , Kandićke, Biserko i ostalih nesrba nas Srba ima sve manje u regionu . Zbog totalne nebrige vlade Srbije o Srbima u Hrvatskoj dolazi do nestajanja našeg naroda iz ove zemlje prvog suseda u kojoj smo živeli vekovima a u Srpskoj Dalmaciji , Lici , Baniji , Kordunu , Slavoniji i pre Hrvata .Točno mladi Srbi se redom u Hrvatskoj izjašnjavaju Hrvatima i ne samo to nego i katolicima , oni koji se još malo bore kažu da ne vjeruju u Boga samo da bi zaštitili sebe i da nebi morali stati na katoličku stranu . Pritisak je strašan od državnih institucija , vrtića , škola , policije preko prijatelja i prijateljica svi vrše pritisak i mladi čovjek jednostavno pukne ili popusti i počinje se sramiti svojih roditelja svojeg imena i prezimena . Pa brže bolje u katoličku crkvu na pokrštavanje a poslije toga od istih tih bivših Srba najveće pljuvanje po svojima kako bi se dodvorili prijateljima tužno i jadno a SRBIJA ŠUTI .Srbi u Hrvatskoj i Krajini žive bez vode , ceste i struje u 21 veku. U bivšoj Republici Srpskoj Krajini u kojoj je rođen svjetski naučnik Srbin sin pravoslavnog paroha, Nikola Tesla koji je struju podario čitavom svetu a zlikovci je zabraniše za njegov narod u Hrvatskoj u 21 veku .Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imali su pravo na razdruživanje i proglašenje svoje države baš kao i Hrvati , sve ostalo su laži.Hrvatska je pobjedila u ratu uz pomoć Nemačke ali najviše služeći se Gebelsovom propagandom. A to je ako više puta ponavljate laž ona u svjetu postaje istina i to im je odlično uspelo. Napravili su najgori zločin posle II svetskog rata i genocid nad Srpskim narodom , što su radili pod Pavelićem i u II svetskom ratu. Uništili su Republiku Srpsku Krajinu koja je bila proglašena voljom njezinog naroda koji je bio konstitutivni narod znači imao je pravo da se osamostali baš kao i hrvatski narod. Kod nas u srpskoj politici se o tome uredno šuti i prešućuje misleći se dodvoriti Hrvatskoj i svetu ne mi tako samo padamo još niže i od stvarne žrtve ( protjerivanje 280 000 Srba i oko 150 ooo Jugoslovena od njih oko 80 % Srbi i genocid nad onima koji su ostali zabilježio kamerama UNPROFOR ) mi šutnjom postajemo agresori.Da ne govorimo da je Baranja samo dio Vojvodine koju je Josip Tito Broz oteo od Srbije za svoje Hrvate kao i Međumurje što je oteo Mađarima a Istru i Dalmaciju Italijanima .Deo Srpskog Banata poklonio Rumunjima. Sve nade polažem u Savu Štrpca i njegovo zalaganje za Krajinu. Srpski narod nikada se ne smije pomiriti s činjenicom da Krajina ne postoji. Postojala je na oko 35 % teritorije današnje Hrvatske sve su to bili srpski etnički prostori i mi se za njih moramo boriti makar čekali 900 godina kao Hrvati svoju državu ali kad tad izboriti se moramo i na naš teritorij vratiti naše stanovništvo . Danas Hrvati vode narod od oko 4 miliona stanovnika i rađaju 46.000 beba s tendencijom prema 50.000 .Hrvata se sada rađa samo 7.000 godišnje manje nego što ih umire a Srba oko 35.000 pa dobro razmislite o posljedicama .Dok naš narod s manjinama koji je skoro duplo veći daje tek oko 68.000 od toga 56.400 beba Srba s daljnjom tendencijom pada . Tako da ako ovako nastavimo izjednačit ćemo se s brojem rođenih Hrvata . A to će biti kraj mita o najvećem narodu bivše Jugoslavije . Mesto Srba koji se ne žele rađati preuzet će vitalniji narodi Hrvati ili Albanci .Našem narodu treba velika biološka obnova i jedino tako možemo mirnim putem vratiti sve Srpske krajeve Srpskom narodu. Ali taj narod mora biološki ojačati na oko 10.000.000 srba i tada će procvijetati sada uništena Republika Srpska Krajina, Republika Srpska, Srpska Crna Gora, Kosovo , i stara Južna Srbija ( Makedonija ) Nastavimo li mi Srbi sa nerađanjem neće nam trebati niti Beogradski pašaluk , nego ćemo da živimo u Velikoj Albaniji sa glavnim gradom Beogradom. Europska unija i Amerika centar sotonizma na sve načine želi uništiti srpski narod nesmemo to dozvoliti.Ući u savez sa Rusijom jedini je garant da će srpski narod preživeti. Najbolji Srbin kojeg sada imamo je Dodik drugo su sve nesrbi, petokolonaši i vazali zapada . Srpski se narod treba pokazati zrelim , ljubavlju i potomstvom osigurati našu Republiku Srpsku , Srbiju, Vojvodinu , Srpsku Crnu Goru i staru Srbiju ( Makedonija ) kao trajnu državu Srpskog naroda.Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara “ čije su ovce onoga je i livada “ niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 35 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas ? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja Srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju Srbija može spriječiti secesiju Srpskog Vojvodstva.Ukratko Srbija mora ekonomski ojačati a najveći dio novca izdvajati za poboljšanje nataliteta , osnovati Srpski fond koji će voditi Srpska pravoslavna crkva , tražiti da u njega uplaćuje i naša dijaspora širom sveta .Pokrenuti veliku obnovu u Srbiji se godišnje treba rađati 100 000 beba u Srpskoj minimalno 20 000 . U Hrvatskoj treba tražiti povratak na plan Z-4 od međunarodne zajednice jer inače se Srbi nikad neće moći vratiti u svoje kuće i stanove .Preko crkve treba pomagati Srbe u Krajini naročito Podunavlje , Vukovar , Ilok, Beli Manastir i Osek .A u Dalmaciji na prostoru između Zadra i Šibenika pa prema granici s Bosnom . Kao i Albanci grupirati se i odrediti centar recimo Srbi iz Dalmacije ,Senja ,Zadra , Splita itd . pomalo grupirati u Šibenik .U BH federaciji uložiti sve napore i ojačati Drvar , Grahovo , Glamoč,Bosanski Petrovac i Kupres .Isto tako ojačati Brčko sa što više mladih višečlanih porodica i ne dozvoliti presecanje Srpske na dva dela . Hercegovina izumire a gradimo veliki Bogomolje to je lepo ali treba nam narod , znači još jedan bitan kraj koji treba ojačati . U Srbiji treba ojačati Suboticu , Sentu , Kanjižu itd . i Rašku oblast u užoj Srbiji .Izbjeglice treba naseljavati tamo gdje nam nedostaje stanovništva a ne u mjestima u kojima su Srbi i tako preko 85 % .Uzeti primer Hrvata koji naseljavanjem Janjevaca i Hrvata iz Bosne uspešno menjaju etničku sliku Krajine u korist Hrvata.Ako si rodoljub, Srbin, Srpkinja prihvatite se ljubavi i visokim natalitetom pobjedimo neprijatelje Srbije i Srpskog naroda .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *