Случај Шутановац: Везивни материјал с Кипра

Пише Иван Нинић, „Пиштаљка“

Интернет портал „Пиштаљка“, који је себи у задатак ставио да „истражује злоупотребу службеног положаја у власти, приватним и јавним предузећима и другим институцијама“, наставља истрагу неимарских прегнућа српског министра одбране Драгана Шутановца. „Печат“ је прошле недеље пренео текст о градњи луксузног стамбено-пословног објекта на београдском Врачару, у Скерлићевој 20 („Грађевински послови породице Шутановац“); наставак „Пиштаљкиног“ истраживања показује да у зидању овог здања, поред министра одбране, учествује и фирма са Кипра која је – посредно, преко свог бившег директора – повезана са српским Министарством одбране.

 

Кипарска фирма „Вилаб фарм ЛТД“, која са министром одбране Драганом Шутановцем, његовом супругом и још осам инвеститора гради луксузну зграду на Врачару, повезана је са фирмом која је у пословима са ресором одбране у последње четири године зарадила више од 40 милиона динара, показују подаци до којих је дошла „Пиштаљка“.
Директор предузећа „Вилаб фарм ЛТД“ из Лимасола био је Радомир Бзик, власник београдске фирме „Пејтон медикал д.о.о“, која је продавала лекове и санитетски материјал Министарству одбране и Фонду за социјално осигурање војних осигураника. Према званичним подацима Управе за јавне набавке, Министарство одбране је фирми „Пејтон медикал“ чак пет пута доделило тендере директном погодбом, а вредност уговора који су тако закључени била је 11 милиона динара, док су 25 милиона динара вредела три уговора закључена у редовном, отвореном поступку јавне набавке.
Министарство је од фирме „Пејтон медикал“ лекове, фармацеутске растворе и санитетски материјал купило једанпут 2008. године, четири пута 2009, два пута 2010. и последњи пут у септембру 2011. године. А „Пејтон медикал“ је победио и на по једном тендеру Фонда за социјално осигурање војних осигураника 2010. и 2011. године, и тако зарадио око четири милиона динара.
„Пејтон медикал“, чији је власник и директор Радомир Бзик, основан је 1991. године, а од 2001. је заступник фармацеутске компаније „Фресениус Каби“, која важи за лидера у производњи и дистрибуцији инфузионих раствора и клиничке нутриције у Европи, Латинској Америци и Азији.
Офшор предузеће „Вилаб фарм“, које заједно са брачним паром Шутановац инвестира на Врачару, до сада се појављивало у набавкама лекова, санитетског материјала и хемикалија и за потребе Апотекарске установе и Републичког фонда за здравствено осигурање Црне Горе. Зато се сарадник „Пиштаљке“ за помоћ обратио Мрежи за афирмацију невладиног сектора из Црне Горе (МАНС), која је истраживала улогу офшор компанија у преварама у тој земљи, и која нам је доставила извод из регистра кипарских предузећа. Он показује да је „Вилаб фарм“ регистрован 2003, и да су садашњи власници Кипранке Наташа Јоану и Кристијана Клеантус. Јоану је већински власник и директор, а Клеантус је секретар фирме. На месту директора Јоану је  заменила Радомира Бзика, који је био директор од оснивања фирме 9.10.2003. до 2.5.2006. године.
Да ли се у овом случају ради о сукобу интереса или нечем много опаснијем, морале би да истраже надлежне институције.

3 коментара

  1. Uzeti pod hitno u obradu Suatanovca.Preko njega cemo doci i do postenog kuma.saric ce biti igracka za malu decu….

  2. Pomogao im da dobiju tendere i ucare velike pare u kojima je i njegov deo, sad kao partneri grade zgradu sa njim a u stvari za njega je i grade posto sam nebi mogao zato bi se lako otkrilo da on celu sumi nije mogao legalno zaraditi. Klasican primer i ostalih DS-ovaca korupcije i kradje od naroda.
    More kad premijer Dacic uzme policijsku pistaljku, sve ce da ih strpa u buvaru.

  3. Nečuven bezobrazluk.Bez stida i srama, jer zna da neće odgovarati.Kao to da su italijani osudili Berluskonija, a naša Srbija samo sirotinju.Ako se sada vlast ne pokaže kao PUtin, na ulice sa usranim motkama pravac za beogradski pašaluk…..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *