Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas razgovara sa DS

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastaviće danas konsultacije o formiranju buduće vlade, a sagovornici će mu, posle SNS, biti predstavnici liste Izbor za bolji život koju će predvoditi lider DS Boris Tadić.

U delegaciji liste Izbor za bolji život će biti svi potpredsednici Demokratske stranke i lider SDPS Rasim Ljajić.

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke u Vojvodini Dušan Elezović izjavio je Tanjugu da će predsednik Demokratske stranke i kandidat za premijera Boris Tadić danas obavestiti predsednika Nikolića o razgovorima koji se vode o formiranju skupštinske većine i vlade. “Na konsultacijama sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem predsednik Demokratske stranke i kandidat za premijera Boris Tadić će obavestiti gospodina Nikolića o tome da se vode razgovori sa predstasvnicima SPS, LDP, Stranke demokratske akcije i SVM o formiranja skupštinske većine i formiranja vlade Srbije”, precizirao je Elezović u izjavi Tanjugu.

Elezović je pre toga za RTV Vojvodine izjavio da je dogovor DS, koalicije oko SPS i LDP veoma blizu i da je uveren da bi Tadić mogao danas da obevesti Nikolića da postoji parlamentarna većina.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je, međutim, da razgovori o formiranju vlade nisu došli do trenutka kada se može reći da postoji parlamentarna većina i naglasio da većine ne može biti dok se ne rasprave pitanja koja su od državnog i nacionalnog značaja – odnos prema Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj. “Razgovori o formiranju vlade, koji su počeli pre nekoliko nedelja, nisu došli do trenutka kada se može reći da postoji parlamentarna većina”, rekao je Dačić RTS-u.

Predsednik SPS-a je naveo da će se razgovori o tome nastaviti i narednih dana, ali da se oni sigurno neće voditi do danas, kada će se Tadić sresti s Nikolićem. “Što se tiče nas, nikakve parlamentarne većine ne može biti dok se ne rasprave pitanja koja su od državnog i nacionalnog značaja, a to je odnos prema Kosovu i Metohiji i odnos prema Republici Srpskoj”, rekao je Dačić.

“Takođe, imamo dogovor i da raspravimo osnovna pitanja ekonomskog i socijalnog programa, imajući u vidu da naša koalicija ima koncept koji je drugačiji od neoliberlanog pristupa, odnosno zalaže se za podsticanje rasta i razvoja, umesto restriktivne politike”, istakao je Dačić. “Radi se na formiranju parlamentarne većine, ali ona još nije formirana”, objasnio je Dačić.

Nikolić je konsultacije sa parlamentarnim strankama, po čijem će završetku odlučiti kome će dati mandat za formiranje nove vlade, započeo prekjuče, a prvo je razgovarao s predstavnicima koalicije “Pokrenimo Srbiju”.

Predsednik Srbije je tada rekao da se nada da će vrlo brzo biti formirana Vlada Srbije i da će sedmica koja je u toku biti poslednja u kojoj će Srbija “gubiti vreme” i da građani neće imati razumevanja za one koji se tim poslom bave, a ne mogu da ga urade. On je rekao i da vladu treba što pre formirati, jer je ekonomska i socijalna situacija u Srbiji izuzetno teška.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *