Председник Србије Томислав Николић данас разговара са ДС

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић наставиће данас консултације о формирању будуће владе, а саговорници ће му, после СНС, бити представници листе Избор за бољи живот коју ће предводити лидер ДС Борис Тадић.

У делегацији листе Избор за бољи живот ће бити сви потпредседници Демократске странке и лидер СДПС Расим Љајић.

Председник Покрајинског одбора Демократске странке у Војводини Душан Елезовић изјавио је Тањугу да ће председник Демократске странке и кандидат за премијера Борис Тадић данас обавестити председника Николића о разговорима који се воде о формирању скупштинске већине и владе. “На консултацијама са председником Републике Томиславом Николићем председник Демократске странке и кандидат за премијера Борис Тадић ће обавестити господина Николића о томе да се воде разговори са предстасвницима СПС, ЛДП, Странке демократске акције и СВМ о формирања скупштинске већине и формирања владе Србије”, прецизирао је Елезовић у изјави Тањугу.

Елезовић је пре тога за РТВ Војводине изјавио да је договор ДС, коалиције око СПС и ЛДП веома близу и да је уверен да би Тадић могао данас да обевести Николића да постоји парламентарна већина.

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је, међутим, да разговори о формирању владе нису дошли до тренутка када се може рећи да постоји парламентарна већина и нагласио да већине не може бити док се не расправе питања која су од државног и националног значаја – однос према Косову и Метохији и Републици Српској. “Разговори о формирању владе, који су почели пре неколико недеља, нису дошли до тренутка када се може рећи да постоји парламентарна већина”, рекао је Дачић РТС-у.

Председник СПС-а је навео да ће се разговори о томе наставити и наредних дана, али да се они сигурно неће водити до данас, када ће се Тадић срести с Николићем. “Што се тиче нас, никакве парламентарне већине не може бити док се не расправе питања која су од државног и националног значаја, а то је однос према Косову и Метохији и однос према Републици Српској”, рекао је Дачић.

“Такође, имамо договор и да расправимо основна питања економског и социјалног програма, имајући у виду да наша коалиција има концепт који је другачији од неолиберланог приступа, односно залаже се за подстицање раста и развоја, уместо рестриктивне политике”, истакао је Дачић. “Ради се на формирању парламентарне већине, али она још није формирана”, објаснио је Дачић.

Николић је консултације са парламентарним странкама, по чијем ће завршетку одлучити коме ће дати мандат за формирање нове владе, започео прекјуче, а прво је разговарао с представницима коалиције “Покренимо Србију”.

Председник Србије је тада рекао да се нада да ће врло брзо бити формирана Влада Србије и да ће седмица која је у току бити последња у којој ће Србија “губити време” и да грађани неће имати разумевања за оне који се тим послом баве, а не могу да га ураде. Он је рекао и да владу треба што пре формирати, јер је економска и социјална ситуација у Србији изузетно тешка.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *