Марко Јакшић: Сваки петак на Косову може бити крвав

Разговарала Наташа Јовановић

Шта је испровоцирало напад КФОР-а на Србе у Рудару, шта стоји иза тајних преговора Борка Стефановића, коју улогу у отимању севера Космета има српска Жандармерија, те где је крај овим сукобима?

 

„После инцидента у селу Рударе када су прецизно припремљени за задатак, амерички и немачки војници КФОР-а пуцали су на ненаоружане Србе, држећи осам сати блокаду скоро целог северног Космета, можда више него после било којег догађаја до сада у народу је посејана свест да сваки петак, за сваког Србина на Космету може бити крвав петак. То не умањује одлучност људи да бранећи право на живот иду до краја. То само значи да и последњи Србин који је остао да чува своје огњиште сада поуздано зна да се оно чува не само земљом и вером, него и животом“, каже у разговору за „Печат“ Марко Јакшић, лидер Срба са Космета.

Акцију КФОРА-а многи су везали за инаугурацију новог председника Србије. Да ли је тиме олако прећутана чињеница  да је 1. јуна почела реализација преговора са Приштином, те да би то могло бити објашњење за блокаду севера?
Претпостављам да је ово била тест проба за новог председника Србије, од кога се очекивало да као врховни командант војске на „жестоке и будне“ Србе одговори силом. Не би требало заборавити ни то да је Николић положио заклетву тек дан раније пре напада КФОР-а на Србе. С друге стране, чињеница да 1. јуна почиње реализација споразума које је Београд водио са Приштином је исто тако у тесној вези са дешавањима у Рударима. Да би разумели врсту притиска који се врши над нама, а резултат је тих преговора, довољно је рећи да Шиптари са својим документима и КС таблицама могу слободно да се крећу дуж и попреко целе Србије, за разлику од Срба са Космета који са таблицама своје државе имају забрану кретања у сопственој држави. То може да се објасни само националном издајом Бориса Тадића и Борка Стефановића.

Шта то српска јавност не зна о преговорима који су вођени до сада, а на чије тајне делове упозорава нови председник Србије?
Српска јавност о тим преговорима не зна ништа или веома мало. Заслуге за ту изнуђену неинформисаност припадају већини медија у Србији. А да су само делом радили оно што им је посао, јавност би знала да се преговорима између Београда и Приштине ствара правни темељ за сепаратистичку државу и прозор кроз који би Албанци требало да се осмехну Европи и читавом свету. Уместо тога медији су писали да би ови преговори требало да омогуће нормалан живот на Космету. Колико је нормалан, може да процени свако ко проведе неколико сати у нашој јужној покрајини. Уместо бољег живота, Срби се сада носе са тешким условима живота и то у замишљеним границама наказне монструм државе, недоношчета које у наручју њише ниједна друга него наша мајка Србија.
Из тог, али и разлога нашег суочавања са питањем опстанка, не само личног већ и нашег народа, и питањем целовитости и опстанка српске државе, неко је дужан да нам каже шта је тачно договорено  у Бриселу и начин на који су текли преговори. Оно што не мора нико да ми каже, то сам видим. Рецимо, како се блокирају тзв. алтерантивни путеви, заједничким акцијама КФОР-а и српске полиције. Док је КФОР на косовској страни Јариња поставио огромне бетонске блокове, сто метара даље српска полиција је направила огромне насипе од земље на српској страни. И док војници КФОР-а насрћу на српске грађане, наша Жандармерија им у томе пружа пуну подршку, сарађујући, у међузони, на прелазима Брњак и Јариње, са КПС. То се зове национална брука и срамота.

Ако знамо да је Стефановић само верно тумачио ставове Владе Србије,  шта за Србе на online casino’s Космету значи останак ове коалиције на власти?

Ако би резултат формирања Владе био останак старе коалиције, за нас то би био јасан показатељ да све што је договорено сада може и да се, на задовољство самопроглашене „републике Косово“, имплементира.

То би значило да би могли да се крећемо по својој земљи само са документима самопроглашене „државе Косово“, да је пут од Србина до Косовара приведен до краја и да, ма колико то одбијали да признамо, више не живимо у нашој већ туђој држави. Следећи корак било би отварање амбасаде Србије у Приштини, и Приштине у Београду. И док све то будемо гледали, до нас ће са екрана допирати глас Бориса Тадића: Нећемо признати Косово.

Какве последице собом носи предлог ДС-а да би требало укинути Министарство за КиМ?
Иако не можемо да се похвалимо да је садашње Министарство за КиМ много урадило, а да није на штету државе, што се да објаснити чињеницом да је из овог тела одлучивао човек који је раније био у Тачијевој влади, сама идеја гашења је део пројекта брисања јужне покрајине из граница Србије. Прича о таквој могућности параван је иза којег се прикрива суштина. Постојање овог министарства је својеврсна порука да наша влада жели да КиМ види у саставу државе Србије, и никаква прича о штедњи новца не може да оправда његово гашење.

Уколико би се наставили преговори, на чему би они требало да почивају или мислите да би их требало одмах суспендовати?
Преговоре би требало аутоматски прекинути и вратити их у оквире где им и јесте место, у Савет безбедности, далеко од Брисела и Вашингтона. Овакви преговори само иду Албанцима у прилог, с крајњим циљем стварања независне „државе Косово“. То није наш циљ.

Разјасните како је дошло до напада на Србе прошлог петка? Шта је изазвало толики бес КФОР-а, како објаснити те промене расположења, климактерична стања: час су толерантни, час не, час пуцају бојевом муницијом, час заговарају дипломатију…
КФОР је добио сигнал од америчког амбасадора да је време да се све што стоји на путу интегрисању севера Космета у монструм државу сруши. Уместо да чува ред и мир, КФОР је постао ударна песница, војна формација у служби Приштине. То је и њихов допринос реализацији Ахтисаријевог плана, где у поглављу 10 пише да би ЕУЛЕКС требало да дође и направи институције независне „државе Косово“, а у поглавље 11 предвиђен је задатак за припаднике НАТО-а:  чување и брига о „држави Косово“. Тако се успоставља да иако смо декларативно одбили Ахтисаријев план, он се веома минуциозно спроводи на терену. Последњим нападом КФОР није упао у климактерично стање, већ је тактички приступио реализацији плана да са што мањим бројем жртава заврши посао – припрему терена за исељење Срба са севера Косова.

Да ли постоји нека озбиљна пројекција, колико у овом новом веку могу трајати сукоби КФОР-а и голоруких Срба?
То зависи од Београда. Ако Београд и не почне да нам пружа подршку, већ само престане да нам удара нож у леђа, КФОР, без обзира на војну опремљеност и амбиције, не би могао ништа да уради. Колико год да је реч о јакој војној сили, она против народа не може. Јер спремним и сложним Србима је јасно шта би требало да раде када КФОР сруши једну барикаду – нова се диже. Сада је ово политичка игра на домаћем терену у којој су Срби у предности.
И наша предност била би очигледнија када би српска Жандармерија престала да руши барикаде, што је ствар за коју ће кад-тад одговарати пред судом историје.

Како гледате на чињеницу да је монаштво у Дечанима имало пријем на највишем нивоу у општини, када је и примило косовска документа?
То је наставак политике Бориса Тадића на чију иницијативу је и дошло до смене владике рашко- призренског. Доведен је кооперативни владика Теодосије који није пропустио ниједну делегацију из Приштине и земаља које су признале независну „државу Косово“, а да их није угостио. Исти владика дао је благослов дечанским монасима да узму документа самопроглашене „државе Косово“ које помињете. Тако се обелоданило оно чега смо се највише плашили – да владика  потајно ради на учвршћивању граница тзв. републике Косово. За све време политичке буне и борбе Срба са севера Косова, владика и његови свештеници били су далеко од свог народа, па не чуди да су калуђери примили ова документа. А некада манастири широм Косова нису имали струју, јер тадашњи владика није хтео да потпише никакав папир са КЕК-ом, уверен да би на тај начин признао непостојећу државу.

Каква је атмосфера на северу после проливене крви на барикадама? Да ли чињеница да је 1.000 људи бранило пут Рударе Лепосавић, значи да сте били приправни на овакву акцију КФОР- а?
Атмосфера на северу је и поред страшних догађаја, и поред проливене крви, ведра. Апатију после ђурђевданских избора заменила је нада. Тако могу да објасним и толики број људи на барикадама. Ноћ новог председника Митровчани, Звечанци и људи у другим српским срединама дочекали су у колонама возила које су славиле. Пробудила се нада да нови председник неће издати Косово. Срби имају жељу да се боре и знају да је то дуг који имају према прецима. Са председником који је отишао свака кап крви била је узалудна.

Како тумачите најновији потез Приштине: отварање административне канцеларије на северу Космета?
То је покушај да се у духу Ахтисаријевог плана на северу отвори још  једна општина и уједно намера Приштине да за мали новац промовише своју државу на несрећи српског народа. И овом приликом апелујем на све Србе да се не пријављују на конкурс за посао у тој канцеларији, како не би национални и витални интерес мењали за 200 и 300 евра.
Велика улога, понављам, припада држави Србији која би требало да протестује због овог акта и позове све Србе на власти у Приштини да напусте функције. Њиховим одласком пала би и Влада Хашима Тачија. Уместо јединства,  у Приштини би се десила политичка криза. Али и одлука није на нама, већ на велможама из Београда.

 

2 коментара

  1. знали смо ми да нас је жута клика издала,али треба да одговарају пред уставним судом србије за велеиздају,ја незнам ста се десава са српским народом,да им је толико испран мозак,да не виде да нам је запад све унистио,војску,полицију,привреду и ево заврсног ударца поставили су кардинале на чело српске цркве “СРАМОТА БРАТЕ СРБИНЕ”незнате висе ни ста вам је свето,осим еу монете,црни дани се надвијају над србијом,док се год не окренамо господу богу,од нас неце остати ни “С”од србије.збогом или довиђења за србију то зависи од нас,не од београда,где свега има само срба нема!

  2. Malo media u Srbiji, bolje reci niko, o Kosovi i Metohiji govori istinu. Istina je da je na sceni cist fasizam u reziji Nemacke i Amerike. Pa vidite Albanci su porusili vi[e od 10.000 spomenika na srpskim grobljima. Na dve trecine teritorije KiM nema nijednog srpskog spom,enika na grobljima. Unistili su sve srpske druge spomenike, bistem, spomen ploce… Ne dozvoljavaju povratak Srba. U toku ne4delje dana 10 slucajeva ima napada, pljacki, maltretiranja Srba , onih koji su se vratili. Nijedan srpski povratnik nije zaposlen.
    A na drugoj strani ni u jednoj albanskoj partiji, ima ih 30, nema predstavnika nijednog drugog naroda, u 27 zemalja EU sada lezi 24.500 Albanaca sa KiM zbog droge, tkazv. nezavisno Kosovo uvozi 95 odsto svih roba na KiM. Kakvo je to drustvo nego ono kako ga podrzava Nemacka. Znaci ovde je na KiM na delu instaliranje cistog fasizma. O apsolutno drugome nije rec. Pisite o tome. BG je zlo za Srbe i Srbiju.Okrenite list protiv fasista. To je istina na delu gospodo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *