Лобисти сада наплаћују своје пријатељство према Косову

Службовање на Косову исплатило се бројним међународним званичницима, па је велики број њих после завршеног мандата развио бизнис у јужној српској покрајини. У спектру њихових делатности су телекомуникације, изградња, нафта, док су се појединци вратили у својству саветника актуелних политичара у Приштини.

Последњи који је схватио да би повратак могао бити уносан јесте пензионисани амерички генерал Весли Кларк, који је био командант снага НАТО током бомбардовања СРЈ, а данас руководи канадском енергетском корпорацијом “Енвидити”. Он је затражио од приштинских власти лиценцу за истраживање резерви угља од којих би се производила синтетичка нафта. Добро упућени извор “Блица” каже да је лако препознати такву врсту “бизнисмена”.

– Чим приштински медији о неком од бивших званичника говоре као о “пријатељу Косова”, значи да је тај на платном списку косовских власти. То значи или новац или привилегију да свој посао развијају на Косову. Поједини су представници одређених компанија, док су други запослени као специјални саветници политичара и странака – каже наш извор.

Бернар Кушнер, први шеф мисије УН на Косову, ожењен је Албанком, али то, тврде обавештени, није једини разлог његових повремених долазака на Косово. Сумња се да некадашњи министар спољних послова Француске на Косову има бизнис. И први командант Кфора британски генерал Мајкл Џексон вратио се на Косово после 12 година, али сада као представник “Кор менаџмент групе”. Сваке године у посету долази и бивши шеф верификационе мисије ОЕБС-а и албански лобиста Вилијам Вокер, као пријатељ такође.

– Пријатељства тог типа не постоје, Вокер обавља озбиљне послове – истиче исти извор.

Бивши заменик шефа Унмика Стивен Шук саветник је партије Рамуша Харадинаја, за шта прима огромну накнаду. И његов колега Џок Кови високо је позициониран у компанији “Бехтел” која на Косову и у Албанији гради аутопутеве.

Иза једног од водећих мобилних оператера на територији КиМ “Ипко нета” стоји консалтинг фирма “Олбрајт групација”, тачније Медлин Олбрајт. Њена фирма преузела је посао специјалног саветника председавајућег УО косовског интернет провајдера “Ипко нета”.

Кристофер Дел – рекордер

Онај који је почео да убира плодове још у току мандата јесте актуелни амерички амбасадор у Приштини Кристофер Дел. Како је писао „Блиц“, Дел је био умешан у извоз шљаке из Трепче. Овим послом, али и омогућавањем појединим људима Хашима Тачија да узму део колача, заправо је обезбеђивао уносан бизнис за ћерку-фирму компаније коју поседује Медлин Олбрај. Везан је и са америчком корпорацијом која учествује у градњи пута од Тиране до Мердара, од чега добија проценат. Аутопут граде америчка фирма „Бехтел“ и турски партнер „Енка“.

Извор: Танјуг, http://www.vidovdan.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *