Култ Миклоша Хортија

Пише Властимир Вујић

Како Мађари преправљају историју и скривају нацистичку прошлост своје државе

 

Под Хортијевим вођством Мађарска се, када је почела Хитлерова експанзија у средњој Европи, ставила на страну нацистичке Немачке и учествовала у злочиначком отимању територија тадашње Чехословачке, Румуније, као и Србије

Виктор Орбан и његова ултрадесничарска странка Фидес у спровођењу своје жестоке ревизионистичке политике отворили су још један колосек. Поред све агресивније борбе за национално јединство свих Мађара у културном, језичком и територијалном погледу, почели су битку за преправљање историје, умањивањем улоге своје државе у холокаусту, сакривањем чињеница о нацистичкој прошлости Мађарске.

РАТНИ ЗЛОЧИНИ ХОРТИЈЕВАЦА
Уграђивањем у нови Устав (ступио на снагу 1. јануара 2012) начела да је Мађарска 19. марта 1944. године (када су је Немци запосели) изгубила своју политичку самосталност и да га је тек 2. маја 1990. године вратила (одржани први вишестраначки парламентарни избори), двотрећински владајући Фидес (који је и писао нови Основни закон) – институционално је амнестирао фашистичког регента Миклоша Хортија за почињене злочине после тог периода и депортовање 400.000 мађарских Јевреја у концентрационе логоре смрти (Хорти после немачке „окупације“ Мађарске није смењен, него је добио још три заменика, међу којима и премијера Ференца Салашија, председника фашистичке партије „Стреластог крста“, која је после Салашијевог именовања починила најбруталнија зверства над немађарима).

[restrictedarea]

Злочине Миклоша Хортија де Нађбање (како гласи његово пуно име са племићким предиктом) када се налазио на челу ултрареакционарних снага које су у крви сломиле револуцију у Мађарској непосредно после Првог светског рата, Хортијево гушење познате побуне морнара у Боки 1918. године (тада је био адмирал и командант Ратне морнарице Аустроугарске), злочине његових окупационих трупа у Србији (међу којима је најпознатија „Рација“, када су током јануара 1942. побијени бројни грађани Новог Сада и околине, Срби и Јевреји, укупно између 1.300 и 2.000 особа – тренутно владајући у Мађарској сматрају акцијама своје регуларне војске у тадашњој држави!? Зато нема ни речи да је у питању ратни злочин. Уосталом, кажу у Фидесу, Хорти (и ако дугогодишњи Хитлеров ратни савезник, почео је да „тактизира“ када је схватио да ће нацистичка Немачка бити поражена, ухапшен је октобра 1944. и крај Другог светског рата дочекао је у заробљеништву у Баварској, одакле су га ослободили амерички војници), на крају „Нирнбершког процеса“ ослобођен је свих сумњи!? Не због, како истичу у странки Виктора Орбана, његове дубоке старости или комбинаторике сила победница – већ због тога што није био крив!?
И култ Миклоша Хортија, који је остатак живота провео у егзилу у Португалији, где је и умро у летовалишту Ешторил 1957, а 1993. године његови посмртни остаци пренети су и сахрањени у родни Кендереш у Мађарској – под Орбановом призмом почео је нагло да оживљава.

У ЧАСТ ФАШИСТИЧКОГ РЕГЕНТА
Да је аналитичарима, обичним грађанима и медијима који нису блиски влади садашњег десничарског популисте на власти, стање у Мађарској готово идентично као у време Хортијеве владавине, подсећа и нови Закон о црквама и верским заједницама који је наметнуо потпуну клерикализацију државе и псеудохришћанску побожност мађарских политичара. Виктор Орбан је показао да жели комплетно да обнови свето мађарско „тројство“ – крст, круну и нацију! Одвојеност цркве од државе потпуно је нестала, а „видљивост круне“ Сент Иштвана (која подсећа на некадашње земље круне и целовитост мађарства чијим се заштитником самопрогласио Орбан, као својевремено и Хорти!) постала је јасна њеним поновним пребацивањем из „Националног музеја“ у Парламент 2010. године!
Фидес је лане обновио и доделу признања „Корвинов ланац“ који је установио Миклош Хорти, 11. октобра 1930. године, у знак сећања на Маћаша Хуњадија, а које је први пут додељено у фебруару 1931. у част рођења некадашњег Угарског краља. После деценије од пада прве Орбанове владе, његов други сазив пре десетак дана обновио је Хортијеву замисао и председник државе Јанош Адер (Фидес) доделио је пет награда. Добили су их физичар Жолт Бор, учитељ Иштван Јеленич, диригент Золтан Кочиш, оперска певачица Ева Мартон и академик Силвестер Визи.
Даљи правни наставци антидемократског система Миклоша Хортија уграђени су и у преамбулу новог Устава Мађарске. Промењени су називи и на установама државне управе. Враћени су они који су били коришћени у Хортијево време (на пример, Највиши суд преиначен је у – Курију). Највећи парадокс направљен је, ипак, код имена државе. Од 1. јануара ове године, наиме, службени назив јој је само – Мађарска, а не Република Мађарска, иако је политички систем и даље остао исти – републикански. Уз то, 4. јун 1920, када је у палати Тријанон у Версају потписан Уговор којим је политички престала да постоји тадашња Угарска, другим доласком Орбана на власт (од пре две године) обележава се као државни празник – Дан националног јединства Мађара.
У међувремену, у Мађарској је на делу све раширеније величање Хортијевог култа!? Јавни парк у Ђемреу (надомак Будимпеште) добио је недавно име по њему, пре две и по недеље откривена је и прва Хортијева дрвена биста у месту Кереки (жупанија Шомођи), градоначелник Шеснаестог будимпештанског кварта Петер Ковач и државни секретар Криштоф Сатмари били су крајем маја мецене добротворног бала на којем се прикупљао новац за израду колосалног кипа Миклоша Хортија како јаше на коњу. Одмах затим, у Богословској школи протестантске Реформатске цркве (Калвинистичке) у Дебрецину, откривена је спомен-плоча Хортију коју је освештао главни бискуп те цркве у Мађарској (која има 1,6 милиона верника те конфесије) – Густав Болцај. Демократска јавност Мађарске тај чин оценила је као још једну тешку провокацију и понижење, али бројни симпатизери онога што је оличавао Миклош Хорти (који се на челу земље налазио од 1920. до 1944. године) – ерупцијом задовољства поздравили су откривање спомен-плоче фашистичком регенту.
Колико је повезана данашња Орбанова влада са некадашњом Хортијевом, говори и преамбулум новог Устава који почиње са – „Ми, чланови Скупштине Републике Мађарске, верујемо у то да је Бог владар историје, али ми се исто тако трудимо да нит и путеве историје схватимо из других извора“.
„Експанзија Хортијеве ренесансе, којој су пут утабали Виктор Орбан и Фидес, не знам где ће одвести и докле довести Мађарску. Пише нам се црни сценарио“, врло забринуто изјавила је пре неколико дана пред посланицима у мађарском Парламенту Агнеш Вадаји, члан нове Демократске коалиције коју је основао бивши премијер Ференц Ђурчањ.

_____________

Ревизија историје

Нови Национални наставни план и програм у основним и средњим школама у Мађарској (али и за Мађаре у региону и дијаспори) у школској 2012-2013. години, који је Фидес усвојио, презентоваће крајње субјективне показатеље који бацају сасвим другачије светло на досадашњи ток историје. Поред нове улоге Миклоша Хортија у уџбеницима историје, потпуно другачији биће и предметни часови из мађарског језика и књижевности. У обавезну лектиру убачена су два екстремистичка мађарска писца и велике антисемите из румунске Трансилваније – Алберт Ваш и Јожеф Њиро. Алберт Ваш је био потпуковник Хортијеве фашистичке војске, а за ратне заслуге, између осталих, одликован је и са два „гвоздена“ нацистичка крста. У Румунији је проглашен ратним злочинцем и у одсуству осуђен на 20 година, јер је био недоступан правди. Побегао је 1944. године у Немачку, у којој се крио под лажним именом, а 1952. емигрирао је у САД – где је у граду Ејстору 1998. умро. У мађарском граду Ђеру полувојна формација – „Мађарска гарда“ – дала је име свом батаљону по њему, а у румунском Секељфелду њихова тзв. деоница исто се тако зове.
Други мађарски књижевник и писац, око чијег се полагања урне на румунској територији недавно подигла велика бука је – Јожеф Њиро. Румунске власти биле су оштро против тога да се урна положи у његовом родном граду у Трансилванији, како његов гроб не би постао место ходочашћа десних екстремиста из Мађарске и Европе, јер Њиро је био у Шопрону члан последњег парламентарног сазива „њилашеваца“ (злогласних „Стреластих крстова“) и до пред сам крај Другог светског рата члан владе фашисте Ференца Салашија. Урна је ипак прокријумчарена преко границе, у родном граду Њироа одржан је помен, а наводно само троје људи зна где је пепео заиста завршио.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. …. hvala za mali ‘fokus’ – na VITEZA ( doslovno) od Baia Mare (Nagybania) i na madjarske kalviniste ( rasirili se u Ugarskoj, za vreme turske okupacije ?!)… Inace, predvodnik tih ‘vitezova’ ( od 1977) je bio J. Arpad od Habsburga ?!… A ako je ‘Balaton” – zapravo Blatno (jezero), ako eliminisemo bar jedan samoglasnik – dobijamo Hrthy ?! A “th” moze da bude i “d” ?! I onda, dobijamo ‘hrdy’ a to znaci ‘gordi’ ( ponosan) ?!… Ako je, sama gordost dovela do pada sotone sa mesta arhangela, sta li tek cini, nejakim ljudskim bicima … Lukava (gorda) dusa sestra je – djavola ?!… Interesantna ‘preambula’ – da se sluzi dva ‘gospodara’ ?! Cudna “predestinacija” – valjalo bi je dataljnije anlizirati ?!

  2. Laži da unija Albanije. Kosova , Crne Gore i Makedonije nema za cilj stvaranje Velike Albanije ? ? ?Normalno da je jedini i prioritetni cilj baš stvaranje Velike Albanije na štetu pravoslavnih Makedonaca i Crnogoraca. Pogledajte kako uništavaju pravoslavnu Grčku, Bugarsku , Rumuniju bolje svakako savez pravoslavnih država , ali latini katolici su mudro odvojili Makedonce i Crnogorce da ih unište a ovi naivci to ne vide.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *