Косовски испит за председника Николића

Наредног дана пошто је у Београду положио заклетву нови председник Србије Томислав Николић, на северу Косова, у општини Звечан, поново је дошло до сукоба између војника НАТО-а и локалних Срба. Најмање четворо Срба је рањено, а рањена су и два војника КФОР-а.

 

Очигледно да после догађаја 1. јуна политика Србије у погледу Косова више не може да буде иста. Ако се раније КФОР концентрисао углавном на демонтажу барикада на северу покрајине, сада је он променио тактику. Под изговором осигурања слободе кретања, НАТО војници не само да су скинули барикаде у селу Рударе, већ су изрешетали мецима неколико кућа цивила, а такође су из хеликоптера пуцали на демонстранте. Не зна се шта је приморало КФОР да направе погром у кафеу, где су се између смена одмарали дежурни на барикадама, а остарелу мајку власника локала буквално да вуку триста метара по улици. Има информација да је КФОР користио муницију забрањену по Женевској конвенцији: једном од рањених Срба метак је разнео бутну артерију и вену, сада он може да остане инвалид.

 

Све то подсећа на казнене операције из Другог светског рата, када су због диверзије могли да униште читаво село. Само у датом конкретном случају није реч о диверзантима и партизанима, већ о љидима који, да подвучемо, мирним путем изражавају своје неслагање са успостављењем власти непризнате државе Косово на северу покрајине. Пред нашим микрофоном је председник општине Звечан Драгиша Миловић.

 

Рекао сам да ми се чини да то „мировна“ више то и није, према ономе како су се понашали у петак, када су упадали у куће нашим грађанима, када су хапсили по двориштима, када су нападане и жене у својим кућама, када су псовали на чистом српском језику и пуцали бојевом муницијом и гуменим мецима. Рекао сам: Господо, ви из некакве мировне мисије прелазите у окупациону мисију. Могли сте да уклоните барикаде, али никакве барикаде у Рудару нису вредне било чијег  живота.

Ми смо имали мир. И тај мир на северу Косова и Метохије је тешком муком стечен. Морам да кажем да смо заједно радили са КФОР-ом да тај мир успоставимо. Али, очигледно је, да је по нечијем налогу, КФОР  тога дана предузео један ризичан потез са прекомерном употребом силе, излазећи из свог мандата, који им је поверен по Резолуцији 1244.

 

Војни аналитичар Мирослав Лазански на страницама Политике истиче да као чудном иронијом прошле недеље у центру мировних операције Воjске Србије започео Оријентациони курс за противпобуњеничке операције, у току којег се српски стручњаци упознају са детаљима сличнх НАТО операција. Како сматра аналитичар, ко су у свету побуњеници, а ко нису, одређују  САД. „Да нису Срби на северу Косова сада стигли у статус „побуњеника“, али нам то још нико није саопштио“ – пита се експерт.

 

Уопште, судећи по насловима неких медија који објављују материјале из реда „Косовски Срби напали на војнике КФОР-а“, одговор на питање Мирослава Лазањског је потврдан.

 

У петак су сви очекивали оштру и оперативну реакцију Томислава Николића. Уместо тога Савет националне безбедности ограничио се прилично безубом изјавом да се у опасности налази безбедност становника покрајине. Није отишао даље од општих речи ни председник.

 

КФОР има могућност да разнесе све барикаде на северу Косова за један дан. НАТО не чини то пре свега зато што прогресу „Државе Косово“ сметају не барикаде, већ расположење Срба, на које треба вршити стални притисак. Следећа акција КФОР-а може да буде још оштрија, значи нови председник нема право да положи косовски испит са било којом другом оценом осим одличне. Полумера је косовским Србима било доста за време претходног шефа државе.

Извор: Глас Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *