Игор Гојковић: Након крвавог сукоба на КиМ

Након крвавог сукоба војника из састава Кфора и Срба из Звечана и Митровице код барикада у Рудару и Дудином кршу у петак, ситуација је током целог протеклог викенда на северу КиМ била веома напета. 

Ту напетост је додатно повећала колона возила немачког контингента Кфора дуга око два километра која је у недељу дефиловала севером Космета изазивајући додатну узнемиреност српског становништва, које се још увек налази под мучним утиском после напада Кфороваца на барикаде и становништво код Звечана. Војници на многобројним оклопним возилима, која су кренула из базе “Нотинг хил” код Лепосавића, били су све време у борбеној приправности и нису спуштали прст са окидача оружја, преко нишана осматрајући српске куће и возаче путничких возила који су ишли иза колоне.

Грчки војници који су били одређени да држе контролне пунктовена путу који из Звечана води ка јужном делу Митровице, већ у недељу су замењени француским и италијанским контингентом.

За сада се очувала централна барикада на главном мосту на Ибру у КМ, али срби и за њу страхују јер је поверење у међународне снаге пало на минимум после сукоба у Звечану кад су немачки и амерички војници тукли и пуцали не само на окупљене мештане који су покушали да телима заштите барикаду, већ су насумице пуцали и по кућама и двориштима.

Према речима Оливера Ивановића, државног секретара у Министарству за КиМ постоји велика вероватноћа да би у случају покушаја уклањања ове барикаде дошло до тешких уличних сукоба и крвопролића, јер многи Срби већ сада осећају да су сатерани у ћошак, и да ће се у тој ситуацији очајнички бранити свим средствима.

Срби са севера Косова су огорчени на државне органе Србије, који сем млаким саопштењем Савета за националну безбедност, ни на који начин нису реаговали на насиље и крвопролиће у Митровици.

Са друге стране, локлани албанци су очигледно од стране Приштине били упозорени да се нешто спрема, јер у Бошњачкој махали, која је трговинска зона са мешовитим становништвом, од петка ујутру није виђен ни један албанац, а све њихове радње су биле затворене. То јасно говори да је косовски министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи своје сународнике упозорио шта се спрема, док је Београд локалне Србе поново претворио у глинене голубове. Овим речима Срби из Митровице коментаришу најновије догађаје и изражавају огорчење и према нереаговању новог председника Србије Томислава Николића, који се у време напада на Србе није ниједном огласио.

Николић је са своје стране,у суботу у свом родном селу Бајчетина код Крагујевца, на прослави своје инаугурације коју су му припремили земљаци, изјавио да ће грађани Србије у понедељак или уторак сазнати шта је Београд током преговора тачно договорио са Приштином, и да треба да се коначно јасно каже на шта тамошњи Срби имају права, а на шта мисле да имају право, како би грађани знали шта их чека и иза којих одлука стоји њихова држава, а које одлуке нису договорене и представљају манипулацију њиховом вољом и жељом.

Николић је рекао и да су сви у Савету за националну безбедност сагласни у томе шта треба чинити на Косову, и то без обзира на шпекулације зашто су се десили последњи инциденти, као и да је он спреман да се састане и разговара са председником општине Звечан, који му је јавно упутио позив, али се одмах оградио рекавши да то зависи и од низа институција у Србији.

Извор: Глас Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *