Фантом – изговор за рат

Анкара може да крене сама да војно интервенише против Дамаска, а да се онда позове и на уговор о колективној безбедности НАТО- а

Може ли обарање турског борбеног авиона Ф-4 у сиријском ваздушном простору послужити као увод у војну интервенцију неких западних држава против Сирије? Да, то је једна од могућих опција, пошто одлуку о томе, због руског и кинеског вета, не може да донесе Савет безбедности УН. Овако, Анкара може да у почетку крене сама, да војно интервенише против Дамаска због обарања авиона, а да се онда одмах позове и на члан 5. уговарао колективној безбедности НАТО-а, који обавезује земље чланице савеза на војну солидарност. „Коалиција вољних“ одмах би се окупила: САД, Велика Британија, Француска…

Шта се, заправо, догодило у петак у водама и ваздушном простору Медитерана испред сиријске луке Латакија? Два турска борбена авиона Ф-4 Е „фантом“ полетела су из ваздухопловне базе Ерхац у провинцији Малатија и кренули у патролирање дуж територијалних вода и ваздушног простора Сирије. Турски војни извори тврде да је с једним авионом изгубљен сваки контакт после 90 минута лета, док сиријски војни званичници кажу „да су два непозната летећа објекта улетела у петак у сиријски ваздушни простор југозападно од провинције Хатај тачно у 11.45 сати, да су објекти летели великом брзином на екстремно малој висини све до 11.58 часова, када је један објекат срушен ватром противваздушне одбране Сирије“. И Анкара и Дамаск слажу се да су турски борбени авиони ушли у сиријски ваздушни простор, само се око времена тог уласка не слажу.

Турској страни могло би се сада поставити питање шта раде борбени авиони Турске у ваздушном простору земље која је практично у необјављеном грађанском рату? Анкара може сада да тврди да су њени авиони залутали, да су се грешком нашли ту где су се нашли, али ако великом брзином и на екстремно малој висини летите у туђем ваздушном простору пуних 13 минута то није случајно, то је намера, то је врло опасна провокација с несагледивим последицама. Је ли неко обавестио турске генерале какво је стање у Сирији?

Дакле, турски „фантоми“ су уочени и један од њих је срушен. Турска је признала да је авион пао у море недалеко од сиријске лука Латакија. Премијер Турске Тајип Ердоган наводно је одмах изјавио „како се Сирија извинила због инцидента, али да Турска не прихвата извињење “, те да је Дамаск дозволио турским бродовима да, заједно са сиријским, траже два оборена турска пилота, наиме авион Ф-4 је двосед. Остаје још да се и Турска извини Сирији за повреду њеног ваздушног простора, али од тога, по свему судећи, неће бити ништа.

У међувремену, огласио се и председник Турске Абдулах Гул с врло претећим изјавама према Сирији и с најавама да ће Турска „адекватно одговорити на овај корак Дамаска“. Као да су сиријски авиони улетели у ваздушни простор Турске?

Неке агенције јављају да су турски пилоти већ у рукама сиријске војске, али то још није и званично потврђено. Турски медији јављају да је дан пре обарања њиховог „фантома“ један сиријски пуковник, Хасан Хамадех, наводно побегао с авионом „миг-21“ у Јордан, да Дамаск сумња да је то дело америчких и турских тајних служби, па је управо због тога сиријска ПВО и отворила ватру на турске авионе. Иначе, још није познато којим борбеним системом је оборен турски „фантом“, што је несумњиво професионалан успех сиријске ПВО. Сирија има врло снажне оружане снаге које броје око 300.000 припадника. Само у систему противваздушне команде има 60.000 људи опремљених са око 4.700 противавионских ракета: од СА-2, СА-3, СА-5, СА-6, СА-7. Све руске ракете. Трупна противваздушна одбрана располаже са 4.184 пројектила: СА-7, СА-8, СА-9, СА-11, СА-13, СА-14, СА-18, такође све руски пројектили, као и са 1225 топова у систему трупне ПВО. То је врло озбиљан систем ПВО.

Шта је онда оборило турски „фантом“? Зависи колико је далеко био од сиријске обале, знамо само да је  летео врло ниско и великом брзином. У тим околностима могуће да је срушен ракетом СА-11 „бук“, или можда модернизованом „невом“, но ако је био близу обале можда га је оборио пројектил „стрела-3“, односно СА-14, или новија верзија СА-18 „игле“. У сваком случају, профи одрађено.

Како ће сада одговорити Турска? Већом пропустљивошћу своје границе за испоруке оружја опозиционим снагама у Сирији, јер јавна је тајна да преко Турске иде све оно што плате и пошаљу Саудијска Арабија и Катар. Може ли Турска искористити обарање свог авиона да уведе НАТО у отворени рат против Сирије? Може само ако Вашингтон тако одлучи. У војном погледу Турска и није толико супериорна у односу на Сирију, с Американцима то је наравно друга прича. Руску луку у Тартусу, инсталације у Латакији, не треба ипак заборавити…

Мирослав Лазански

2 коментара

  1. Nisam baš siguran da će turci da stisnu petlju i sami da krenu grlom u jagode. Ceo svet zna da se ovde ne radi o Siriji i Bašaru, već o Majci Rusiji i sumnjivoj snazi njenog oružja. Nisam maliciozan, samo prosto to oružje nije upotrebljeno u ratu i nije se pokazalo u ratu, pa prema tome može da bude samo faktor odvraćanja. Ipak, autoritet velesile je dovoljno velik da jenkijevi poltroni cvikaju da pokušaju sa libijskim scenarijom. Za tursku bi bila katastrofa da udare na Siriju, a da ih rusko oružje rasturi, to bi bio kraj njihovih imperijalnih snova i američkog poverenja u njihovu snagu. Tako nešto ne može sebi da priušti nijedan vehabijski fanatik (svi su oni CIA-in nakot),jer sam ubeđen da bi Rusija iskoristila priliku da povrati Konstantinopolj u hrišćanske ruke i posle toliko vekova oslobodi svetu hrišćansku zemlju od okupacije ološa. Takav uspeh dao bi Majci Rusiji “vetar u leđa” pred celim slobodarskim svetom, koji jedva diše pod nacističkom američkom čizmom. Znaju to turci, zato i prete praznom puškom, nadajući se da će jenki da “napuni te cevi olovom”. Problem je što se Majka Rusija “projektuje” za 2020-tu da bude 100% operativna da samelje svakog i svake provokatore, međutim i nacisti znaju za jadac i spremaju se da udare najkasnije do kraja 2005-te. Tako da predstoji trka sa vremenom. Sirija će biti samo “jedan stepenik” koji će odrediti budućnost celog sveta. Jer svet će imati budućnost samo u slučaju da Majka Rusija postane titanijumska hridina, o koju će da se razbijaju svi “nosači aviona” zapadnog šljama. Samo moralnom čvrstinom i nepopustljivošću ruskog oružja, svet ima budućnost(kakvu-takvu, ali ipak budućnost).

  2. a i Hitler je bio – “turski djak” ?! ( “inspirisan” turskim genocidom nad Jermenima, koji nikada nije bio ‘procesuiran’ ?! )

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.