Босна и Херцеговина: исламизација now!

БиХ је на путу исламизације – истичу  европски медији. Заиста, без обзира на  то што се БиХ  проглашава световном државоим, у којој коегзистирају  православци, католици и муслимани, управо ислам почиње да игра овде све приметнију улогу.

 

Последњих година само у Сарајеву је саграђено више од 70 џамија, стално се одвија процес реатаурације старих џамија, док за изградњу цркве треба чекати годинама. Не журе власти да врате црквену имовину, конфисковану у доба комунизма.  Међутим, што се тиче исламске заједнице, процес реституције се одвија знатно брже.

 

У Сарајеву је давно преименовано стотине улица. Својевремено у једном од босанских села становници су ставили плочу Улица 14 шахида. Предузети су покушаји наметања муслиманских обичаја и у ваздуху – пре неколико година је било саопштено да је у авионима БиХ Ерлајнз забрањена коришћење алкохола и свињетине.

 

БиХ  покрива нови талас исламизације, – сматра српски социолог, политички аналитичар и  професор на Економском факултету Универзитета у  Бања Луци Иван Шијаковић.

 

Сада је захваћена зона подручја у којима уопште Ислам није био интересантан тј присутан пре распада СР Југославије. Рецимо, он је раније био углавном на селима, у руралним деловима у малим градовима. У већим градовима и урбаним срединама, Ислам није био значајније активан. Сада је дошло до нове исламизације, дошле су нове струје из исламског света, из Саудијске Арабије, Ирана, дошло је до појаве нових исламских оријентација. То више није онај неки благи Ислам, то је сада један оштри, радикални, фундаменталистички Ислам који је захватио БиХ и он се сад  проширио, нарочито у градовима.

Тамо где су средине већински, доминантно исламске, где има врло мало хришћана, ту онда живот постаје врло тежак за хришћанску мањину. Јер, Ислам је радикалан,  он  је агресиван,  практикује се  сваки дан- тако да се припадници других религија осећају непријатно, скучено, они су у страху, некада им се и прети, не смеју да се декларишу као хришћани.

 

Један од проширених исламских покрета у земљи је вахабизам. Босански кардинал, архиепископ Сарајевски Винко Пуљић је једном рекао да у главном граду  БиХ има  од 3 до 5 хиљада вахабита. Према подацима Independet catholic news, више од 100 иљада  младих босанских муслимана упознало је ту идеологију путем  бројних невладиних организација. У последње време вахабити  су гласно изјавили о себи у октобру 2011. године, када је представник тог покрета, који је стигао у Сарајево из града Нови Пазар, пуцао на амбасаду САД у босанском главном граду. Међутим,  тачка, посвећена вахабитима, била је због нечег брисана из одлуке Европарламента по БиХ: Европљани су се ограничили позивом да се бори против свих облика екстремизма.

 

Ствара се утисак да нису сви руководиоци бирократизоване и раздељене БиХ свесни озбиљности тог проблема, без обзира на то, што су 2000-х година у Босни  присталице различитих  радикалних покрета извршили низ терористичких акција. Како је истицао стручњак за безбедност Предраг Ћеранић, за светску судску праксу постао је случај без преседана, када је једном човеку изречена казна за тероризам само 4 године затвора, а пре ступања на снагу те пресуде он је био послат…кући.

 

Све чешће се чује да је главни циљ радикалних снага у БиХ стварање унитарне муслиманске државе. За оне европске снаге, које сматрају Косово независним, Босна у перспективи може да постане друга исламска земља у том региону.

Извор: Глас Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *