27. јун – Дачић:Зашто само у влади, ако можемо да је водимо

БЕОГРАД – Лидер социјалиста Ивица Дачић сматра да је суштинско питање за коалицију СПС-ПУПС-ЈС зашто да буде у нечијој влади, ако може да је води.

“Спорна је политичка позиција наше коалиције – хоће ли водити владу или ће бити у нечијој влади и о томе причамо од самог почетка. Није тема ко ће добити колико министарстава, већ је реч о старатешком интересу наше коалиције, и не о персоналним питањима, већ о политичким позицијама наше коалиције”, прецизирао је Дачић.

Он је рекао да још није донео коначну одлуку о томе са ким ће правити владу и да коалиција СПС-ПУПС-ЈС сада има прилика да, уколико буде водила ваду, оконча период двостраначја у Србији.
“Ми се не изјашњавамо између СНС и ДС и не бирамо између Томислава Николића и Боиса Тадића већ бирамо између њих и нас”, рекао је Дачић.

Он је истакао да још није прихватио никакву понуду или предлог од потенцијалних коалиционих партнера, већ да их је примио к знању, и да ће о томе ускоро одлучивати страначки органи.

Дачић, је одговарајући на питања новинара о току разговора о формирању владајуће коалиције, рекао да је тек пре два дана добио званичну понуду из Српске напредне странке да буде премијер у будућој влади, и додао да ће одлука бити донета веома брзо и не у тајности.

Лидер СПС је приметио да се ниједан политичар на његовом месту не би толико премишљао, али да он настоји да буде коректан и према досадашњим коалиционим партнерима, односно Демократској странци и Борису Тадићу.
“Било какве одлуке неће бити донете без знања наших коалиционих партнера. Ово је историјска прилика за нашу коалицију да свој политички профил дефинише тако да буде један од три најзначајнија фактора у Србији, све остало ће бити наставак двопартијске Србије”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, разговори о формирању владе почели су после другог круга председничких избора, и да се нико не може правити да се у Србији није ништа десило, и да се избором Томислава Николића за председника није променила политичка сцена у Србији.

Како је истакао, две доминантне странке у Србији су настојале да направе двопартијски систем у земљи, али да је СПС освојила 15 одсто гласова и да се то, такође, мора узети у обзир.

Он је поновио да није тражио од Демократске странке премијерско место јер је сматрао да то не би било коректно према лидеру демократа Борису Тадићу, али да се сада одлучује о питањима које превазилазе личне односе и тичу се стратешког интереса странака.
“Тешке су дилеме пред нама, и нису то дилеме како ћете поделити министарска места, већ како помирити жељу да будете коректни према партнерима и да уважите политичку реалност у земљи”, рекао је Дачић.

Он је поручио да нема ништа против да СНС и ДС направе владу и тако му “скину проблем са врата”.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *