26. јун – Vesli Klark investira 5,6 milijardi dolara na KiM

Penzionisani američki general Vesli Klark, glavnokomandujući NATO u vreme rata na Kosovu, planira povratak na tu teritoriju težak više milijardi dolara, tvrdi bečki ekonomski dnevnik “Virtšaftsblat”

BEČ – Penzionisani američki general Vesli Klark, glavnokomandujući NATO u vreme rata na Kosovu, planira povratak na tu teritoriju težak više milijardi dolara, tvrdi bečki ekonomski dnevnik “Virtšaftsblat”.

Klarkova kanadska firma, koja investira u sektor energetike, “Enviditi”, uputila je upit za dobijanje licence za eksploataciju uglja na zapadu Kosova.

“Enviditi” želi da od dobijenog uglja proizvodi sintetičko gorivo i namerava da investira 5,6 milijardi dolara u narednih šest godina, ukoliko dođe do realizacije posla, naveo je bečki list.

Klarkova firma računa da bi na zapadu Kosova dnevno mogla da proizvodi do 16 miliona litara ili 100.000 barela goriva, ukoliko budu pronađene dovoljne rezerve.

Rezeve uglja na čitavom Kosovu se, kako dodaje “Virtšaftsblat”, procenjuju na oko 14 miliona tona.

Bivši američki general je oduvek negovao odlične odnose sa vladom kosovskog premijera Hašima Tačija, ukazao je list, dodajući da je ministarstvo privrede u Prištini potvrdilo da je bilo sastanka sa predstavnicima “Enviditi”, ali da je sve dalje u vezi sa licencom u nadležnosti vlade.

Direktor “Enviditi” Džef Brukman potvrdio je bečkom dnevniku da postoje projekti za Kosovo, ali nije želeo da otkriva detalje.

Prednost metode “ugalj do likvidnosti”, na koju se oslanja “Enviditi”, jeste to što se mogu koristiti nalazišta uglja na većoj dubini.

“Enviditi” ima sličan projekat u Mongoliji, gde je kompanija otkupila 780 kvadratnih kilometara zemljišta sa dokazanim nalazištima uglja.

Metoda proizvodnje goriva iz uglja je poznata još od Drugog svetskog rata, i koristi se uobičajeno u vremenima visokih cena nafte.

Ova metoda, međutim, proizvodi i relativno mnogo štetnih gasova jer se ugalj podzemno sagoreva do gasnog stanja, a potom pretvara u tečnost.

Klark je u više navrata investirao u alternativne oblike energije. On je direktor u američkoj firmi “SoloPauer”, a u finansijskom svetu SAD drži i više mesta kao član upravnog odbora.

Извор: http://www.novosti.rs

7 коментара

 1. Ima li Srbija nekoga ko može da presudi ovoj pobesneloj životinji?! Ima li? Da li Srbija plaća neke pojedince ili neku organizaciju pojedinaca, koji služe da isrebljuju gamad za dobro zemlje Srbije? Spreman sam i da trpim glad još deset godina, samo da znam da postoje takvi i da će to da bude urađeno!

 2. Svi zajedno podlezu medjunarodnom krivicnom pravu i slika posle bombardovanja moze biti jedini dokaz za sud i proterivanje svih lica koja nisu upisana u maticne knjige sa Kosova a organizatori idu u zatvor

 3. oteto je uvek – proleto.. a ratni zlocini, ne zastarevaju ?!

 4. Ričard Holbruk i njegova slika gde se izuva pred Šiptarima i
  seda prekrštenih nogu kroju sudbinu srpskom narodu na KOSMETU.
  Ovaj drugi ukršta krvave ruke ratnih zločinaca. I sad kao veliki
  imperator odnosno investitor krvavih,drogiranih Dolara sapočinje
  pljačku nacionalnog dobra države Srbije. I sad moramo priznati
  da su imali pomoć odrođenih Srba.Sve te radnje na neki naćin
  dozvolio je DOSOVSKI PREVRAT i vlade koje su sledile. Iza Vesli
  Klarka stoji država Amerika dase ne lažemo: Gde ide Američki
  kapital tu ide i vojna sila,tako je bilo u svim kolonijama, pa
  i ova nova stara kolonijalna sila koja je nastala od Anglo-saksonskih naroda samo produžava već davno započeto.
  Dolaze na granicu naj veće države na svetu Rusiju,šta će se desiti to ćemo videti. Istorija nas ući svi predhodnici koji su
  došli na kapiju Istoka tu su i pali.Nadajmo se istom scenariju.
  Srbi treba da čekaju pobedu bratskog RUSKOG naroda.Mi smo suviše
  mali da možemo promeniti rasplet velikih naša srca kucaju za RUSE.

 5. Bitno je da se zna da ima dve vrste kapitala. Stvoren upornim
  radom i štednjom.Druga vrsta kapitala nastaje pljačko, krađom
  otimačinom,taj kapital neveruje u oteto prokleto. Veliki Zapadni
  gradovi nastali su pljačkom nad drugim narodima i njihovoj imovini.I onda dolazimo do paradoksa kada turisti obilaze te
  gradiozne Palate i dvorce nema obaveštenja o nastanku toga čuda.

 6. Najvecu stetu DRZAVI SRBIJI nanijeli su DOMACE IZDAJICE. Od pada MILOSEVICA, krenula je nezapamcena IZDAJA, prodavala se VJERA za veceru, i ponuda je bila zacudjujuce velika. IZDAJA je i dalje u toku, dok god srpski parlament sacinjavaju ljudi poput BORISA TADICA i svih onih koje je on postavio, CEDOMIRA JOVANOVICA, nevladine tzv.humanitarne organizacije sa svima dobro poznatim licima, Sonja Biserko, Natalija Kandic, itd.itd.To sto rade AMERIKANCI i Klark, je normalno,ali to sto je do sada radio bivsi predsjednik i njegovi trabanti…………….to je izvan zdrave pameti. Koloko moze, i koliko hoce da stvar promjeni TOMISLAV NIKOLIC………………..!!!!!?????

 7. Dobro jutro, zato su nas i bombardovali. Iz nekih licnih pobuda i interesa.Kao, jako im bi zao albanaca. Nisu niti znaju na zemaljskoj kugli gdje se nalazi Kosovo a ni Jugoslavija. Nadamo se da ce gospodin posjetiti kratere na Kosovu koje su njegovi avioni napravili a molim boga da se malo i nadise onoga uranijuma koji je posijao po nasoj zemlji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *