20. јун – Самарас нови грчки премијер

Лидер Нове демократије Антонис Самарас положио је данас заклетву као нови премијер Грчке и изјавио да је свестан колико је ово критично време за Грчку, али уверен да ће се привреда брзо опоравити и поново успоставити социјална правда у земљи.

Харвардски ђак Самарас (61), чија је Нова демократија освојила највише гласова на изборима у недељу, премијер је нове коалиционе грчке владе који ће сачинити заједно са социјалистичким ПАСОК-ом и Демократском левицом.

Мада ће сутра бити познат састав новог кабинета, данашњом заклетвом Самараса прекинута је вишенедељна агонија која је потресала финансијска тржишта и претила да гурне Грчку која је скоро пред банкротом, изван еврозоне.

“Ја сам потпуно свестан колико је ово критично време за наш народ. Знам врло добро да је грчки народ повређен и да треба да поврати своје достојанство. Знам да економија мора да се брзо опорави, да би поново успоставили социјалну правду и кохезију”, рекао је Самарас на церемонији у председничкој палати.

Агенција Франс прес је претходно, позивајући се на грчку телевизију, јавила да су се три странке успеле да постигну договор око најспорније тачке ко ће бити нови министар финансија и одлучили да то буде Василис Рапанос, досадашњи председник Народне банке Грчке.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Kamo to slavno grečesko mudros? Kamo ne vidim gu. I ovo je jedno špekulacija. Ali Grk oči da si pravi špekulacija. Ali pustaljije su menjali lažne banke i prevarili slavno grečesko mudros…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *