19. jun – Svedočili da su im bubrezi presađeni u Prištini

PRIŠTINA – Tri svedoka iz Izraela na suđenju u slučaju trgovine organima na prištinskoj klinici “Medikus”, naveli su da su agenti izraelske kompanije “Edgar” nalazili ljude koji su bili na dijalizi i nudili im da kupe bubrege.

Firma “Edgar” je u vlasništvu Moše Harela, jednog od optuženih za trgovinu ljudskim organima. Organi su vađeni i na klinici Medikus u Prištini, a operacije je navodno vodio turski hirurg Jusuf Sonmez.

Na suđenju održanom u ponedeljak u prištinskom Okružnom sudu svedoci su potvrdili da su se operacije vršile u klinici Medikus i sa tim u vezi pomenuli turskog hirurga i Izraelca Moše Harela.

Jedan svedok, kome je u Prištini presađen bubreg, rekao je da mu je osoba pod imenom “Avigal” rekla da će transplantacija biti obavljena na Kosovu, i da će je obaviti doktor Jusuf.

“On (Avigal) mi je rekao da će me čekati i kada bude gotova operacija da će mi telefonirati. Tako je i bilo. Pozvao me je i rekao da treba da platim 50.000 evra i dao mi je i jedan broj telefona”, ispričao je svedok.

“Telefonirao sam Harelu, on je novac prebacio na račun u Istanbulu. Sa njim se nikada nisam sreo, ali sam jednom razgovarao telefonom. Jedini kontakt sa Moše Harelom je bio kada sam mu prebacio novac. Posle izvesnog vremena, on mi je rekao da budem spreman da pođem”, kazao je svedok.

Rekao je da su se u Medikusu lepo starali o njemu, a da se ispostavilo da je donor bubrega izvesna Ana, devojka iz Rusije ili Ukrajine.

Rekao je da je operaciju obavio doktor Josuf Sonmez.

Prema optužnici, u klinici Medikus je 2008. godine izvršeno najmanje 30 ilegalnih vađenja i transplatacija bubrega, a Harel je bio “mozak” mreže koja je pronalazila siromašne davaoce organa.

Bler ne zna za trgovinu ljudskim organima

LONDON/BEOGRAD – Toni Bler tvrdi da kao premijer Velike Britanije nije znao ništa o optužbama koje terete Oslobodilačku vojsku Kosova za ilegalno vađenje ljudskih organa tokom rata iz 1999. godine, prenosi Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo (BIRN).

“Nikad nisam čuo za vađenje organa i ne mogu to da komentarišem”, rekao je Bler u Prištini kada je upitan za izveštaj Saveta Evrope koji se pojavio 2010. godine na ovu temu, navodi se na BIRN-ovom sajtu Balkan insajt.

U izveštaju se tvrdi da je kriminalna mreža, povezana sa tadašnjim čelnikom Oslobodilačke vojske Kosova Hašimom Tačijem – sada premijerom Kosova – otimala civile i prodavala njihove organe posle završetka tamošnjeg rata, 1999. godine.

Bler, tada premijer Velike Britanije, bio je jedan od najvatrenijih zagovornika NATO intervencije na Kosovu 1999. godine, čiji je rezultat bio povlačenje srpskih trupa iz Pokrajine i njeno stavljanje pod prelaznu upravu Ujedinjenih nacija.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *