19. јун – Мађарској контрола над ваздушним простором Косова

BUDIMPEŠTA – Na zahtev NATO-a, Mađarska će od idućeg proleća preuzeti kontrolu letenja nad visokim vazdušnim prostorom Kosova, odnosno iznad 9,600 metara – koji “rezervisan” za civilni saobraćaj.Državni sekretar u mađarskom ministarstvu spoljnih poslova Žolt Nemet saopštio je danas da će Mađarska kontrolisati taj vazdušni prostor na zahtev Sevenoatlantskog saveta, koji je organ NATO.

Vazdušni prostor iznad Kosova je od završetka bombardovanja 1999. godine pod kontrolom NATO i zatvoren je za civilni vazdušni saobraćaj na osnovu sporazuma sa bivšom Saveznom Republikom Jugoslavijom.Tim sporazumom je Kforu i međunarodnim snagama poverena kontrola vazdušnog prostora Kosova i uspostavljena zona vazdušne bezbednosti.

Kako je prenela mađarska agencija MTI, Nemet je objasnio da će posao obavljati kontrolori vazdušnog saobraćaja kompanije “Hungarokontrol” koja je, kako je kazao, “savršeno kvalifikovana za taj zadatak.”Direktor te kompanije Kornel Sepeši izjavo je da će za posao angažovati između 40 i 50 kontrolora letenja za između 400 i 500 letova koji će, kako se očekuje, dnevno koristiti kosovski vazdušni prostor.

Mađarska misija kontrole letenja će trajati između tri i pet godina.”Ovo nije poltiička već čisto tehnička misija”, istakao je Nemet.

Po rečima Pala Volnera, koji je državni sekretar za infrastrukuru u Ministarstvu za nacionalni razvoj, otvaranje vazdušnog prostora Kosova za civilni saobraćaj će pomoći da se skrate vazdušne putanje, smanje troškovi goriva i emisija gasova.

NATO je u junu prošle godine pozvao neke od zemalja regiona da konkurišu za kontrolu vazdušnog prostora Kosova. Mađarska je u decembru podnela svoju ponudu, a u aprilu je odabrana za taj posao.

Nemet je oceno da je ovo “veliki diplomatski uspeh za Mađarsku” i doprinos naporima NATO da normalizuje vazdušni saobraćaj na Balkanu i stabilizuje region, preneo je MTI.”Daljinska kontrola vazdušnog prostora zemlje koja nije u susedstvu je jedinstveno rešenje po međunarodnim standardima”, dodao je mađarski zvaničnik na konferenciji za štampu u Budimpešti.

Извор: Танјуг

2 коментара

  1. Evo nama austro-ugara nad glavom,sta cemo sad?

  2. nista novo … A da li se neko upitao, kolika je bila ‘cena’ za koju su “dobre komsije” dozvolile 1999 “milosrdnom andjelu” da iz njihovih ‘dvorista’ ( teritorija, aerodroma) zlocinstvuje protiv ‘suseda’ ???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *