17. јун – Кфор уклонио барикаде у Рудару

ЗВЕЧАН – Војници Кфора уклонили су ноћас барикаде које су у суботу увече поставили Срби у месту Рударе у општини Звечан на северу Косова, а током акције није било инцидената.

Дрва и бетонски блокове са магистралног пута Приштина – Лепосавић у Звецану уклоњени су у акцији међународних војника која је заврсена несто пре 2.00 сата, јавио је извештач Тауга са лица места.

Мост преко Ибра у Рудару је деблокиран, а деблокирано је и подручје које је било у тоталној блокади за време операције коју је спроводио Кфор.

Подруцје је ноћас надлетао и један хеликоптер Кфора, а међународни војници са тешком механизацијом и оклопним транспортерима, нешто пре 2.00 сата вразили су се у правцу Лепосавића.

После уклањања барикада ситуација у Рудару је мирна, а може се видети неколико десетина Срба који се ту налазе и током вецери су били у близини барикада. Пошто је завршена акција Кфор је деблокирао све путне правце који воде ка Звечану.

Војници Кфора стигли су у Рударе синоћ око 23.30 и блокирали подручје, пошто су Срби претходно поставили барикаде.

У Звечану и Косовској Митровици синоћ се нису чуле сирене за узбуну, због чега је и изостало масовно окупљање грађана.

Војници Кфора најпре су развукли бодљикаву жицу на раскрсници путева Звечан – Лепосавић – Косовска Митровица у Рудару која се налазила на двадесетак метара од постављених барикада.

Срби са севера Косова поставили су барикаде у суботу увече у знак протеста због затварања алтернативних путних праваца на северу Косова од стране Кфора.

Нове барикаде биле су постављене на истој локацији на којој су се налазиле и оне старе које је Кфор уклонио пре 15 дана.

Тада је због уклањања барикада дошло до сукоба између грађана и међународних војника у којима је троје Срба повређено и око двадесетак војника Кфора од којих двојица озбиљније.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *